Rapport: Fremtidens stald skal være på dyrenes præmisser

Henning K. Andersen 11-05-2018 12:14:04
Fremtidens stald skal give mere plads til dyrene og ikke rumme andet inventar, end det der behøves for at inddele dyrene i grupper. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra Seges om 2030-stalden, skriver Landbrugsinfo.
Der er behov for at nytænke de kvægstalde, der bygges fremover, i forhold til dem der blev bygget i 00’erne. Verden forandrer sig, og nye kvægstalde skal tilpasses den nye virkelighed. Derfor har Seges i en ny rapport set på, hvad der skal til for, at nye stalde imødekommer krav til miljø, klima, energi og dyrevelfærd uden at gå på kompromis med den økonomiske virkelighed for kvægproducenterne.

Mere plads til dyrene
Rapporten konkluderer, at målet for 2030-stalden er at udvikle malkekvægstalde på dyrenes præmisser. Dvs. flere kvadratmeter pr. ko end vi gør i dag for at øge dyrenes velfærd, så dyrene får den plads, de produktionsmæssigt kvitterer for. Stalden skal udformes med stort strøet eller i hvert fald løst eller eftergivende areal, uden andet inventar end eventuel opdeling i grupper - og gerne med mulighed for at køerne kommer på græs. Strøelsen i stalden kan være fiber, flis, træspåner eller et helt tredje organisk materiale, som ikke er afprøvet endnu.

Tilgodeser forbrugerønsker
Forbrugernes ønsker skal vægtes højt, og da de helst ser køerne ude på græs i sommerperioden, bør staldens fremtoning - som kompensation for græsmarken - fremstå lys og imødekommende med god plads og velstrøede lejer. Alternativ til udeareal kan være et oplukkeligt tag, eller overdækket udeareal, eller kun overdækket areal, hvor det er mest nødvendigt, som fx foderbord og lejeareal.

Billig og fleksibel
Skal konkurrenceevnen forbedres skal stalden enten sikre en lav fremstillingspris pr. kg mælk eller give en bedre indtjening pr. produceret enhed. Og det handler ikke kun om at anvende billige byggematerialer eller byggemetoder, men i høj grad også om, at der tages højde for, hvordan staldbyggeriet påvirker de løbende omkostninger som arbejdsforbruget i stalden og de årlige vedligeholdelsesomkostninger. Derudover skal der tænkes i, om stalden kan gøres fleksibel, så den kan genanvendes til flere formål eller andre typer produktion, fx special- eller nicheproduktion.
 
Teknologier til både at optimere produktionen og til at lette arbejdet bør indtænkes lige fra malkning til udmugning. Tænk BIG DATA – og attraktive arbejdspladser, der møder fremtidens landmænd, der hvor de ønsker at se sig selv.
 
Klima og miljø
Med hensyn til klima og miljø, skal der nytænkes, fordi det er en stor udfordring at indbygge miljøteknologi til at opsamle ammoniak i de naturligt ventilerede stalde. Alternativt kan man gå en anden vej, og alene se på klimaet ved at reducere energiforbruget, evt. suppleret med egen energiproduktion ved hjælp af sol-, vind- eller biogas.
 
First mover
Spørgsmålet er så, om der er interesse for at bygge staldtyper med disse forudsætninger, og hvem, der skal være »first mover« i Danmark? Som udgangspunkt skal der designes en prototype, der kan dokumentere alle de faktorer, rapporten behandler, og der skal udregnes en rentabilitet, der giver mulighed for at håndtere fleksibilitet i forhold til de prisudsving, vi forventer fremover.

John Deere udnævnt til officiel leverandør

28-05-2018 11:31:40

John Deere er udnævnt til officiel leverandør til Club Managers Association Europe (CMAE) med det formål at bakke yderligere op om foreningens vision om at være den førende organisation inden for kurser i vedligeholdelse af sportsanlæg.


Kvægsektoren skal have ny direktør

28-05-2018 11:28:10

Gitte Grønbæk, sektordirektør for Kvæg fratræder sin stilling, og kvægsektoren skal dermed have ny direktør.


Danmarks første grønne Fendt TIGO-opsamlervogn er solgt til kendt, økologisk mælkeproducent

28-05-2018 10:43:34

Danmarks første grønne Fendt TIGO-opsamlervogn til grønt, økologisk grovfoder ved Silkeborg


Ministerium: Ulveskydning kan være nødværge

28-05-2018 09:15:20

Nedskydning af ulve, der angriber husdyr, vil ikke nødvendigvis være strafbar, hvis man kan påberåbe sig nødværge, slår miljø- og fødevareministeriet fast.


57 millioner kroner ekstra til at ændre vandstand i naturområder

26-05-2018 14:00:19

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afsætter mere end 57 mio. kroner yderligere til en ordning, hvor landmænd og lodsejere kan få tilskud til at ændre vandstanden i særligt udpegede naturområder.


Fendt- og MF-forhandlerstruktur næsten på plads

26-05-2018 11:15:33

Selskabet AGCO Danmarks omfattende strategi med en klar opdeling af virksomhedens forskellige brands – kaldet Route 66 – nærmer sig nu målet i Danmark.


Rekordstort overskud i DCH International

26-05-2018 11:00:16

DCH International A/S leverer med et EBIT-resultat på 133 millioner i 2017 endnu et rekordstort overskud.


To skærme for overblikkets skyld

26-05-2018 10:30:13

Der er ingen grund til at kigge skævt efter traktorkabiner med to terminaler. - Det kan være både fornuftigt og enklere at have to samarbejdende terminaler, men allervigtigst er det at lægge sig fast på samme system i alle sine køretøjer og samme system på alle redskaber, råder erfaren branchemand.


Topkapaciteter ordner flaskehalsen

26-05-2018 10:00:43

Korte tidsvinduer og stor opmærksomhed på rettidseffekt sender kæmpetraktorer i marken. Hjultraktorerne, der kan registreres, kender vi fra traktorstatistikken, mens der lusker en hel del ikkeregistrerede bæltetraktorer rundt og trækker et stort læs.


Skæbnedage i retten

26-05-2018 09:24:34

Feriepenge »indefryses« fra efteråret 2020

26-05-2018 09:00:42

Som en følge af ny ferielovgivning skal man som arbejdsgiver opgøre sien ansattes ferie i perioden fra den 1. september 2019 og den 31. august 2020, og som udgangspunkt indbetale beløbet til en fond, der oprettes til formålet.


Unge japanere vil ikke være landmænd

26-05-2018 08:00:27

Den 41-årige mælkeproducent Shinya Hasumis største bekymring er tilgangen til landbruget. Den er katastrofal lav på trods af, at japanske landmænd har en både god og sikker indkomst.


Spot på fremtidens danskproducerede slagtesvin

25-05-2018 16:56:44

Seges Svineproduktion stod onsdag bag det første af to seminarer, hvor omdrejningspunktet er fremtidens slagtesvineproduktion i Danmark.


Dansk ngo står bag øko-regler for landbrug i Vietnam

25-05-2018 14:54:51

Danskbaseret forening har projekter for 10-15 millioner kroner årligt i udviklingslande og er hædret af det vietnamesiske landbrugsministerium for en god indsats.


Afprøvning af tidspunktet for syretilsætning i vådfoder

25-05-2018 14:52:06

En afprøvning har ikke kunnet påvise statistisk forskel på indhold af lysin, methionin eller treonin i vådfoderprøver – uanset om syrestabiliseringen blev tilsat straks efter prøveudtagelsen eller med 30 minutters forsinkelse.


Kina lover USA en masse og det er godt for landbruget

25-05-2018 14:22:58

Vi står i en hektisk situation på landbrugsmarkederne lige nu. Ud over fokus på vejrsituationen før høst er fokus også rettet mod de politiske spændinger mellem USA og Kina, der nu ser ud til at bløde ud. Både vejr og politik bakker op om den optur, vi ser på markedet for afgrøder såvel som på markedet for svinekød lige nu.


Forhandlerstruktur nærmer sig målet

25-05-2018 14:07:21

AGCO Danmarks omfattende strategi med en klar opdeling af virksomhedens forskellige brands – kaldet Route 66 – fortsætter med uformindsket kraft og nærmer sig målet i Danmark.


Økologisk grovfoderdag vender tilbage

25-05-2018 13:18:14

Tilbagemeldingerne fra deltagerne på Økologisk Grovfoderdag er så positive, at ØkologiRådgivning Danmark er indstillet på at gentage arrangementet om to år.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1298 (25948 artikler)Prev1234567129612971298Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer