DN: Stævninger er en pokkers ærgerlig dialog-form

Redaktionen

16-08-2010 09:39
Danmarks Naturfredningsforenings direktør, René la Cour Sell, vil under ingen omstændigheder trække den udtalelse tilbage, som Bæredygtigt Landbrug har stævnet ham for.

Som vi kunne skrive i gårsdagens avis, så ruller sagen mellem Bæredygtigt Landbrug og Danmarks Naturfredningsforenings direktør René la Cour Sell stadigvæk.

Bæredygtigt Landbrug har stævnet direktøren for injurier tilbage i maj måned idet, han flere gange havde sagt, »at der er lukket 300-400 vandboringer de senere år på grund af landbrugets sprøjtegifte.«

En udtalelse som René la Cour Sell nu over for Effektivt Landbrug understreger, at han står ved, men som Bæredygtigt Landbrug kalder for udokumenteret og usand. Dermed tyder alt på, at parterne en dag skal stå over for hinanden i byretten i Roskilde, hvor sagen er anlagt.

- Den her udtalelse er jo ikke noget, som jeg bare siger ud af den blå luft. Det er en udfordring, som man har kæmpet med i rigtig mange år, siger René la Cour Sell.

Lidt vanskeligt at opgøre
Han medgiver, at det selvfølgelig er en lille smule vanskeligt at opgøre, hvor de pesticider, som man finder i det danske drikkevand kommer fra. Om de kommer fra landbruget, fra private haver eller fra dengang hvor kommunerne brugte en masse pesticider langs veje.

- Men faktum er at 90 procent af de pesticider, der sælges til samfundet bliver solgt til landbruget. Derfor er det også en rimelig antagelse, at hovedansvaret fra pesticiderne i drikkevandet, de kommer fra landbruget, siger René la Cour Sell.

Direktøren synes, at det er en tåbelig diskussion, om det er lidt mere eller mindre af pesticiderne, der kommer fra landbruget frem for andre steder.

- Jeg holder fast i min udtalelse. Den understøttes af en hel masse undersøgelser. For eksempel DMU's rapport, den der har nummer 750 fra 2009, hvor man taler om, at der fra midten af halvfemserne er lukket 100-150 drikkevandsboringer om året, siger han og fortsætter:

- Og så er det rigtigt, at det kan være svært at gøre op, hvor mange af disse boringer, som er lukket af landbruget, men drikkevandsboringerne ligger som regel ude i nærheden af skov og land. De ligger ikke inde i byerne. Jeg synes, at det er en meget akademisk diskussion, om man nu siger, at der er lukket 3-400 boringer på grund af landbruget eller om der er lukket 200 eller 600 boringer, siger René la Cour Sell.

Han fæstner sig ved, at han også bruger udtrykket »senere år« i den udtalelse, som han er stævnet for, for hvor mange år er det egentlig.

- Vi tager da mægtig gerne denne akademiske diskussion i retten, hvis det er det, der skal til, men vi synes, at det er noget pjat. Jeg synes, at man meget hellere skulle holde fast i den fornuftige dialog, som vi synes, at det mester af fødevareerhvervet har.

- Her erkender, man, at der er problemer, og man er villig til at indgå i en dialog og se på, hvordan man kan løse dem. Stævninger tværtimod er en pokkers ærgerlig dialog-form, siger han.

Udsat for trusler
René la Cour Sell fortæller, at sagen startede med, at han først fik et brev om, at de udtalelser, som han var kommet med, skulle han trække tilbage ellers ville Bæredygtigt Landbrug stævne ham.

I starten var tre ting, som han skulle trække tilbage. Den ene ting var, at han havde sagt, at landbruget producerede uansvarligt. Den anden ting var, at landbruget producerede med stor skade på naturen. Den tredje ting var så det her med vandboringerne. Bæredygtigt Landbrug trak dog de to første krav om tilbagekaldelse af udtalelser tilbage inden stævningen.

- Samtidig med det, så fik jeg en hel masse anonyme opkald fra nogle, som truede mig med bål og brand og med, at de ville tømme gyllevognen i min have og så videre. Jeg så lidt den trussel om stævning i samme kategori, siger Rene la Cour Sell.

Det skulle dog vise sig ikke at være tilfældet. Stævningen kom altså i maj.

Ukrudtet er nu i større vækst end det var i april sidste år

20-02-2019 14:00:53

Ved Ringsted har Klaus Jacobsen sammenlignet friske enårig rapgræsplanter med fotos taget sidste år i april. - De lange, hvide rødder viser tydeligt, at væksten er godt i gang. Og allerede har været det i nogen tid, siger han.


Fåreavler kaster håndklædet: - Løbet er kørt, for Energinet har besluttet sig

20-02-2019 12:00:29

Efter at Energinet har offentliggjort den endelige linjeføring for gasledningen Baltic Pipe, har fåreavler Richard Andersen besluttet at afhænde sin besætning på flere end 300 får. En gårdejer undres og får medhold af talskvinde for dem, der får kompressor- og transformerstationen tæt.


Hvor er den folkelige debat i forhold til Baltic Pipe?

20-02-2019 11:00:49

Baltic Pipe opfylder ikke danskernes forventninger til demokratiet, mener skribenten. Han efterlyser hensyn til almenvellet i Danmark og efterlyser en folkelig debat i forhold til linjeføringen for en gasledning fra Norge til Polen.


Nye muligheder i NTM for krydsningsdyr

20-02-2019 09:05:04

Nye avlsværdital for krydsningsdyr gør det muligt at bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet i krydsningsbesætninger og dermed øge det avlsmæssige niveau, skriver Viking Danmark.


Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Så dygtige er landmænd og fødevareindustri faktisk til at undgå spild

20-02-2019 09:00:19

Danske fødevareproducenter er mestre i at recirkulere.


Animalske fødevarer giver faktisk mindst madspild

20-02-2019 09:00:06

Hovedparten af fødevareaffaldet fra primærproduktionen og fødevareindustrien går i virkeligheden ikke til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål.


Svinenoter

20-02-2019 09:00:04

Ledelsestemaer for landmænd ligner dem for andre virksomheder

20-02-2019 06:00:51

Topledere i erhvervsvirksomhederne og praktiske landmænd har mange sammenfald i fokusområder i denne tid.


Sjællandsk dyrskuemand til Fyn

20-02-2019 06:00:06

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1462 (29222 artikler)Prev1234567146014611462Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer