Har du husket at give din pattegris en »skolemælk«?

Jesper Bisgaard Sanden 23-05-2018 08:59:40

For at sikre en høj overlevelse er det vigtigt, at pattegrise får 250 ml colostrum (råmælk), svarende til en almindelig skolemælk, inden for det første levedøgn.

Med det store antal levendefødte grise kræver det god management at sikre alle besætningens pattegrise. Lykkes det ikke, vil pattegrisedødeligheden være forøget.

Råmælkens virkningsmekanismer

Råmælk skal sikre de livsvigtige antistoffer imod de sygdomme, som grisen møder igennem den første del af livet. Råmælken er uhyre vigtig, da der hos svin ikke overføres antistoffer i fostertilstanden. 

Den bedste råmælk er fra egen mor, da den også indeholder celler fra immunforsvaret. Med hensyn til den celleoverførte beskyttelse er effekten imod bakterieinfektioner kun effektiv ved råmælk fra egen mor.

Energireserven i en nyfødt pattegris er lille. Pattegrisen vejer typisk 1,25 kg i gennemsnit med store variationer. Så små grise, der er våde og kolde, mister i løbet af de første timer efter faring 2–4° varme i kropstemperatur. Her er det meget vigtigt, at der hurtigt kommer ny energi til i form af råmælk, så grisen kan blive varmet op og blive tør.

Hormoner og andre næringsstoffer til lukning og færdigmodning af tarmen, så denne kan blive klar til at optage store mængder mælk og senere føde igennem grisens liv.

Små grise, der er våde og kolde, mister i løbet af de første timer efter faring 2–4° varme i kropstemperatur. Her er det meget vigtigt, at der hurtigt kommer ny energi til i form af råmælk, så grisen kan blive varmet op og blive tør

Vigtigt med optimal varme

Søerne laver mellem 3–7 liter råmælk. For de fleste søers vedkommende er produktionen dog omkring 5 liter. Det siger sig selv, at når der fødes mellem 16–19 levendefødte i danske sobesætninger, så skal man være dygtig for at få fordelt disse fem liter råmælk, så alle pattegrise får 250 ml hver.

Der skal først og fremmest søges for optimal varme i farestaldene og i særdeleshed i smågrisehulerne. Og dernæst skal der anvendes tips som »splitmalkning« af kuld med mange levendefødte.

Overholdes dette, kan du sikre lav pattegrise dødelighed, men kun hvis dine pattegrise får en hel »skolemælk» hver!

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer