BL efter kritik: - Landbruget har altså leveret i forhold til kvælstof-reduktionen

- Næste år kommer der en nedgang på grund af det tørre år (2018-tørken, red.). Det er nødvendigt at se udviklingen over en årrække, og landbruget har leveret, siger Jørgen Evald Jensen i en kommentar til den seneste kvælstofdebat.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-02-2019 16:00
Det er nødvendigt at se udviklingen over en årrække, og landbruget har leveret, lyder det fra BL. Erhvervet bliver kritiseret for at have leveret 12 ud af 1.451 tons N-reduktion i kølvandet på landbrugspakken.

Fraværet af faglighed er til at få øje på i den aktuelle debat om kvælstof, som i weekenden igen er blusset op. Udgangspunktet for debatten er en artikel i Berlingske med overskriften »Landbruget har svigtet løfte om at skrue ned for udledning af kvælstof«.

Heraf fremgår det, at frisk beregnede tal for 2018 fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at landbruget har gennemført tiltag, som mindsker N-udledningen med 12 tons årligt. Ifølge landbrugspakken skulle landbruget ad frivillighedens vej gennem brug af de kollektive virkemidler dog reducere udledningen af kvælstof med 1.451 tons årligt frem til og med 2018 og med 2907 tons frem til og med 2021.

- Det der med at pege på os og få det til at lyde som, at vi ikke vil tage ansvar og ikke vil tage handling i forhold det her, det er simpelthen ikke i orden

Martin Merrild, formand for L&F

Der er altså leveret cirka en procent af det forventede. I teorien i hvert fald. For der er tale om beregnede tal og ikke tal baseret på målt udledning. Og det falder formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, for brystet.

Han mener, man bør basere N-debatten i målinger af udledningen og ikke overslag på landbrugets tiltag.

- Det der med at pege på os og få det til at lyde som, at vi ikke vil tage ansvar og ikke vil tage handling i forhold det her, det er simpelthen ikke i orden, siger han til Ritzau.

Fravær af faglighed

Hos Bæredygtigt Landbrug er man ligeledes stærkt fortørnet over den aktuelle debat, som er en gang teori uden rod i fagligheden, lyder det fra organisationens faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

- Landbruget har levet op til alle krav. Der blev sået det antal hektar med frivillige efterafgrøder, der var forudsat til punkt og prikke. Men naturens forhold vil veksle fra år til år, og man kan ikke tillade sig at se isoleret på et enkelt år, som en minister og en mediebølge gør lige nu.

- Næste år kommer der en nedgang på grund af det tørre år (2018-tørken, red.). Det er nødvendigt at se udviklingen over en årrække, og landbruget har leveret, siger Jørgen Evald Jensen.

Minister bandede

I den forgangne weekend var miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ude og kommentere på ministeriets egne beregningerne om en 12 tons årlig N-udledning.

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte tallet – og det var med en masse bandeord.

- Det er nok udtryk for den frustration og den skuffelse, som jeg føler i forhold til, hvordan der er blevet leveret på de kollektive virkemidler, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

I samme avis lød det fra lektor ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet Jens Borum, at vi ved, at udledning af kvælstof er årsag til opblomstring af alger, dårlig sigtbarhed i vandet, dårlig udbredelse af bundplanter og i værste tilfælde fiskedød og iltsvind.

- Vi ved, at vi er nødt til at begrænse den udledning ganske betragteligt, fastslog lektoren.

Landbruget taber debatten

Hos TV2 betegner politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen spørgsmålet om tvang eller frivillighed for landbruget som et af den kommende valgkamps hele store temaer, fordi landbrugets interesser flere gange har vist sig at være vigtige for regeringen.

Hans kommentator-kollega, tidligere konservative minister Hans Engell, vurderer, at landbruget fremstår som den helt store taber i sagen, fordi det i den grad skaber tvivl om, hvorvidt det vil eller kan leve op til de frivillige aftaler, der bliver indgået.

- Der vil sidde politikere i både rød og blå blok, som vil tvivle på, hvad aftaler med landbruget er værd, når man har så lille evne eller vilje til at leve op til dem, siger Hans Engell til Ritzau.

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Andre lande blæser derudad med markedsføring i Indien – men ikke Danmark

19-02-2019 16:00:50

Danske fødevarevirksomheder er alvorligt bagud på det enorme indiske marked på grund af manglende tilstedeværelse. - Her er belgisk svinekød overalt. Og fødevarer fra Holland, Tyskland og Sverige. Men hvor er de danske, spørger indiske importører ifølge Robert Jensen Brink fra Dansk Industri.


Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

19-02-2019 15:20:42

I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.


Millioner at hente i Fredericia for DLG

19-02-2019 15:00:52

Udflytning og centraliseringen i det nye hovedkvarter giver DLG en gevinst på 50 millioner kroner. Også et nyt centralt varelager i Taulov betyder store besparelser og bedre kundeservice.


Sagro vil hjælpe flere unge i gang

19-02-2019 14:44:22

Sagro holder møder om mulighederne og udfordringerne med at købe drømme-ejendommen


Danish Crown bliver burgerkonge i Italien

19-02-2019 13:19:16

Sidste års royale danske eksportfremstød i Italien får nu udslag på Danish Crowns bundlinje. Det sker gennem eksport af kød til burgere, promoveret af Kronprinsparret.


Foulum vært for stor international konference til sommer

19-02-2019 13:00:30

En række aktører, heriblandt Seges og Aarhus Universitet, sætter cirkulær bioøkonomi på den internationale dagsorden ved en stor konference til sommer.


Landbrug- og fødevareerhvervet har minimalt madspild

19-02-2019 11:11:19

De danske landmænd og fødevareindustrien er hver især så gode til at anvende restprodukter fra fødevareproduktionen på forskellige måder, så det reelle madspild er yderst begrænset. Det gælder især for animalske produkter, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.


Gode råd til håndtering af de svage nyfødte grise

19-02-2019 11:00:14

Det gælder om at yde lidt ekstra, når der skal holdes liv i de små og svage, nyfødte grise. En svinekonsulent fra LMO og en fynsk opformeringsbesætning deler deres erfaringer.


Velsmurt slagtekalveproduktion giver ingen penge

19-02-2019 10:30:53

Samsøs eneste slagtekalveproducent ligger flot på alle parametre. Der mangler imidlertid 500 kroner i dækningsbidrag pr. kalv i, at økonomien hænger sammen.


Medie: Styrelse frygter øget vildsvinebestand

19-02-2019 10:03:34

Den milde vinter har givet bedre levebetingelser for vildsvin i Sønderjylland, og nu frygter Naturstyrelsen, at bestanden af vildsvin i Danmark vil blive forøget.


Landbruget kan blomstre

19-02-2019 08:59:02

Planteavl i SLF har indgået et samarbejde med LMO om, at landmænd kan få sået sommerblomster i kanten af deres marker, til gavn for dyr og mennesker i nærområdet.


Tillykke Danmark: - Nu lukker vi landbruget

19-02-2019 08:00:36

Gennem de seneste 15 år er landbruget blevet overreguleret af embedsværket. Nu ser vi konsekvenserne. Minister og politikerne kan glæde sig over, at deres problem med landbruget løser sig selv, lyder det fra de tre skribenter, som har eller er ved at lukke deres landbrug.


Begyndende manganmangel på udsatte marker

19-02-2019 08:00:18

Generelt er billedet, at gødningstildelingen godt kan udskydes i forhold til et normalt forår. Agri Nord anbefaler, at man venter og i kraftige afgrøder reducerer kvælstofmængden med 10-20 kilo pr. hektar. Enkelte udsatte marker kræver mangantilførsel.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1461 (29208 artikler)Prev1234567145914601461Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer