Debat: Vi må ikke blive bange ovenpå BMG-sagen

Det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord, skriver Kim Kjær Knudsen. Arkivfoto

Debatindlæg

06-02-2019 16:00
Sagen om BMG åbner for en nødvendig diskussion om handelsstrukturerne i landbruget. Vi er nødt til at lære af fejl og erfaringer, også de bitre, og udnytte muligheden for at skabe fremskridt i branchen.

Af Kim Kjær Knudsen, svineproducent, medejer af Commoditrader, Allindemaglegård, Allindemaglevej 60, 4100 Ringsted

 

»En svunden tid«. Sådan lød overskriften på Effektivt Landbrugs leder om BMG-konkursen, hvor man kunne læse følgende: 

»Den ulykkelige sag om BMG viser således desværre, at man ikke kan basere sine handler på noget så spinkelt som tillid i dagens Danmark. Der skal en anden form for sikring til.«

Landbrugshandlen har i årtier bygget på venskab og håndslag. Det kan man for så vidt godt blive ved med at praktisere, men ønsker man konkurrencen, der følger med en åbning af markedet, og muligheden for nye spillere, må man forvente, at der skal andre løsninger til.

Med Globalisering følger nye strukturer for produktion og handel. Det har vi set i stort set alle sektorer, og det er ikke anderledes for landbruget.  Men tilliden den behøver ikke at høre fortiden til, den kræver bare nye former og foranstaltninger.

 

Falliterklæring

Effektivt Landbrug efterspørger en ny model, som sikrer handelsparterne mod svindel. Jeg mener personligt, at det ville være en falliterklæring at begrave tillliden sammen med BMG og derved konkludere, at konkurrence i landbrugshandlen aldrig får sin gang på jord. Og jeg vil derfor også gerne komme med nogle bud på en ny model.

Dem, der står værst i konkursen, er dem der har leveret og ikke får betaling. En af de mest afgørende løsninger er forsikringer.

I landbruget har vi ikke haft tradition for at bruge det, men bliver kreditforsikringer nemt tilgængelige og til at betale, kan det løse mange af landbrugets udfordringer. Det vil minimere risikoen som er allestedsnærværende – specielt i dårlige høstår, hvor vi som i det seneste år har set flere store konkurser rokke ved vores tillid til hinanden.

Det er en af de centrale dele, vi arbejder på at kunne tilbyde til handlen, når der handles via Commoditrader.

 

Nye handelsbetingelser

Der er også grund til at kigge de eksisterende handelsbetingelser, der bliver handlet under i dag, grundigt efter i sømmende. Den konkrete sag med BMG viser desværre, at handelsbetingelserne sjældent falder positivt ud for os landmænd, og det har gjort ondt på mange.

Manglende betaling á flere millioner, og tilbageholdte varer, der allerede er betalt for, men ikke tilsidesat for »lethedens skyld«. Det er noget, der ikke ligefrem styrker tilliden mellem grovareselskaber og landmænd, og er der noget branchen ikke mangler, er det mere usikkerhed og mistillid. Det er der ingen, der har råd til.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har valgt at være aktiv del af Commoditrader, fordi jeg tror på, at det kan løse nogle af de omtalte udfordringer.

Udover at effektivisere handlen med korn og råvarer, arbejder vi mod tiltag, der stiller os landmænd stærkere i handlen, fx at handle på de mest fair kontrakter og mulighed for køb af kreditforsikringer. I sidste ende for at opnå en handel der er gennemskuelig og lige til.

 

Ikke god motor

Det vigtigste er ikke at blive bange på grund af denne her sag.

Frygt er ikke nogen god motor for udvikling. I stedet er det vigtigere end nogensinde, at branche og landmænd står sammen og tager det fælles ansvar, det er, at udvikle landbrugshandlen til både at være tidssvarende, effektiv og ikke mindst sikker.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Andre lande blæser derudad med markedsføring i Indien – men ikke Danmark

19-02-2019 16:00:50

Danske fødevarevirksomheder er alvorligt bagud på det enorme indiske marked på grund af manglende tilstedeværelse. - Her er belgisk svinekød overalt. Og fødevarer fra Holland, Tyskland og Sverige. Men hvor er de danske, spørger indiske importører ifølge Robert Jensen Brink fra Dansk Industri.


Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

19-02-2019 15:20:42

I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.


Millioner at hente i Fredericia for DLG

19-02-2019 15:00:52

Udflytning og centraliseringen i det nye hovedkvarter giver DLG en gevinst på 50 millioner kroner. Også et nyt centralt varelager i Taulov betyder store besparelser og bedre kundeservice.


Sagro vil hjælpe flere unge i gang

19-02-2019 14:44:22

Sagro holder møder om mulighederne og udfordringerne med at købe drømme-ejendommen


Danish Crown bliver burgerkonge i Italien

19-02-2019 13:19:16

Sidste års royale danske eksportfremstød i Italien får nu udslag på Danish Crowns bundlinje. Det sker gennem eksport af kød til burgere, promoveret af Kronprinsparret.


Foulum vært for stor international konference til sommer

19-02-2019 13:00:30

En række aktører, heriblandt Seges og Aarhus Universitet, sætter cirkulær bioøkonomi på den internationale dagsorden ved en stor konference til sommer.


Landbrug- og fødevareerhvervet har minimalt madspild

19-02-2019 11:11:19

De danske landmænd og fødevareindustrien er hver især så gode til at anvende restprodukter fra fødevareproduktionen på forskellige måder, så det reelle madspild er yderst begrænset. Det gælder især for animalske produkter, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.


Gode råd til håndtering af de svage nyfødte grise

19-02-2019 11:00:14

Det gælder om at yde lidt ekstra, når der skal holdes liv i de små og svage, nyfødte grise. En svinekonsulent fra LMO og en fynsk opformeringsbesætning deler deres erfaringer.


Velsmurt slagtekalveproduktion giver ingen penge

19-02-2019 10:30:53

Samsøs eneste slagtekalveproducent ligger flot på alle parametre. Der mangler imidlertid 500 kroner i dækningsbidrag pr. kalv i, at økonomien hænger sammen.


Medie: Styrelse frygter øget vildsvinebestand

19-02-2019 10:03:34

Den milde vinter har givet bedre levebetingelser for vildsvin i Sønderjylland, og nu frygter Naturstyrelsen, at bestanden af vildsvin i Danmark vil blive forøget.


Landbruget kan blomstre

19-02-2019 08:59:02

Planteavl i SLF har indgået et samarbejde med LMO om, at landmænd kan få sået sommerblomster i kanten af deres marker, til gavn for dyr og mennesker i nærområdet.


Tillykke Danmark: - Nu lukker vi landbruget

19-02-2019 08:00:36

Gennem de seneste 15 år er landbruget blevet overreguleret af embedsværket. Nu ser vi konsekvenserne. Minister og politikerne kan glæde sig over, at deres problem med landbruget løser sig selv, lyder det fra de tre skribenter, som har eller er ved at lukke deres landbrug.


Begyndende manganmangel på udsatte marker

19-02-2019 08:00:18

Generelt er billedet, at gødningstildelingen godt kan udskydes i forhold til et normalt forår. Agri Nord anbefaler, at man venter og i kraftige afgrøder reducerer kvælstofmængden med 10-20 kilo pr. hektar. Enkelte udsatte marker kræver mangantilførsel.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1461 (29208 artikler)Prev1234567145914601461Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer