L&F-formand: - Det kunne have været meget værre

Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, ovenpå den politiske aftale omkring sprøjteforbud i BNBO.

Lasse Ege Pedersen

11-01-2019 18:00
Selvom L&F-formand Martin Merrild har svært ved at se det faglige belæg for et generelt sprøjteforbud i BNBO, så hæfter han sig ved, at der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som rammes.

Det er ikke nogen hemmelighed, at man i Landbrug & Fødevarer ikke mener, at der er belæg for et generelt sprøjteforbud i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Organisationen har for tiden således blandt andet gang i en retssag mod Egedal Kommune, som har forbudt brugen af pesticider i et af kommunens BNBO’ere.

Alligevel ånder man i Landbrug & Fødevarer lettet op efter resultatet af den nye politiske aftale, som netop vil indføre et generelt sprøjteforbud i samtlige af landets BNBO.

Det sker fordi, der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som bliver berørt. I aftaleteksten kan man læse, at det enten skal ske ved en engangserstatning eller en løbende årlig kompensation.

- Vi har set nogle steder, der har man haft en helt urimelig holdning om, at man bare kan gå ud at forbyde landmænd at bruge pesticider, og så give dem en eller anden latterlig erstatning. Det skal man huske, at det har været baggrundstæppet for det her.

- Med den her aftale har vi nu fået slået fast, at sådan kan man bare ikke behandle landmænd. Landmænd skal have en ordentlig erstatning, og det har vi sådan set også kæmpet for hele tiden, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at den enkelte landmand ikke skal lide et tab bare fordi, at vedkommende tilfældigvis har jord nær en vandboring.

- Nu vil vi så løbende holde øje med, hvad der sker, siger Martin Merrild.

 

Forsigtig holdning

Han fortæller, at ser man på sprøjteforbuddet med de faglige briller, så giver det egentlig ikke så meget mening.

- Vores holdning er, som den altid har været. Altså at det nuværende godkendelsessystem, som vi har i Danmark til pesticidanvendelse, giver en tilstrækkelig beskyttelse af vores drikkevand.

- Men nu kan vi så konstatere, at der er nogle, der gerne vil tegne en yderligere forsikring. Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at der selvfølgelig kan være områder, hvor det giver mening ikke at bruge pesticider, hvis det bliver vurderet, at der er en risiko for en såkaldt »tragt-effekt«. Tragteffekten betyder, at stoffer som for eksempel pesticider, der sprøjtes på jorden lige rundt om en boring, kan blive »suget« ned mod det grundvand, der pumpes op i boringen.

- Men nu kan man ikke bare gratis gå ud og tegne store områder (med sprøjteforbud, red.), fordi det får en økonomisk konsekvens. Derfor må vi håbe, at det her betyder, at det arbejde med at få kortlagt hvilke områder, som skal beskyttes, nu bliver gjort meget grundigt, siger Martin Merrild.

Ukrudtet er nu i større vækst end det var i april sidste år

20-02-2019 14:00:53

Ved Ringsted har Klaus Jacobsen sammenlignet friske enårig rapgræsplanter med fotos taget sidste år i april. - De lange, hvide rødder viser tydeligt, at væksten er godt i gang. Og allerede har været det i nogen tid, siger han.


Fåreavler kaster håndklædet: - Løbet er kørt, for Energinet har besluttet sig

20-02-2019 12:00:29

Efter at Energinet har offentliggjort den endelige linjeføring for gasledningen Baltic Pipe, har fåreavler Richard Andersen besluttet at afhænde sin besætning på flere end 300 får. En gårdejer undres og får medhold af talskvinde for dem, der får kompressor- og transformerstationen tæt.


Hvor er den folkelige debat i forhold til Baltic Pipe?

20-02-2019 11:00:49

Baltic Pipe opfylder ikke danskernes forventninger til demokratiet, mener skribenten. Han efterlyser hensyn til almenvellet i Danmark og efterlyser en folkelig debat i forhold til linjeføringen for en gasledning fra Norge til Polen.


Nye muligheder i NTM for krydsningsdyr

20-02-2019 09:05:04

Nye avlsværdital for krydsningsdyr gør det muligt at bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet i krydsningsbesætninger og dermed øge det avlsmæssige niveau, skriver Viking Danmark.


Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Så dygtige er landmænd og fødevareindustri faktisk til at undgå spild

20-02-2019 09:00:19

Danske fødevareproducenter er mestre i at recirkulere.


Animalske fødevarer giver faktisk mindst madspild

20-02-2019 09:00:06

Hovedparten af fødevareaffaldet fra primærproduktionen og fødevareindustrien går i virkeligheden ikke til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål.


Svinenoter

20-02-2019 09:00:04

Ledelsestemaer for landmænd ligner dem for andre virksomheder

20-02-2019 06:00:51

Topledere i erhvervsvirksomhederne og praktiske landmænd har mange sammenfald i fokusområder i denne tid.


Sjællandsk dyrskuemand til Fyn

20-02-2019 06:00:06

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1462 (29222 artikler)Prev1234567146014611462Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer