Lav en »Tour de mark« før høst

Tenna Bang 10-07-2018 08:01:25
ALS-resistent fuglegræs i havre i maj. Bemærk at alt andet bredbladet ukrudt er bekæmpet fint.
Juli er Tour de France-tid. Brug dog også lidt sommertid på en rundtur i markerne - også de fjerneste. Det giver værdifulde erfaringer, som man ikke nødvendigvis får fra mejetærskerens kabine.

I skrivende stund er der udsigt til en tidlig høst. Dermed er det muligt at forberede for eksempel raps eller vintersæd optimalt. Korn til foder må nedvisnes før høst. Nedvisning er en god ide hvis der er for eksempel er enårig rapgræs i bunden af kornet. Det vil udsulte bladlus og snegle. 
Indtil nu har det ikke været »snegle-vejr«, men hver enkelt snegl lægger hundredvis af æg, så det kan endnu nå at blive et problem i raps. Nedvisn i god tid, da det går stærkt med modningen. Nogle markerne er formentlig allerede for langt fremme til at man kan overholde sprøjtefristen- eller for tørre til at være modtagelige.
Husk, hvis du vælger at nedvisne, at tilpasse dosis: Mindst ved regulær nedvisning og max. hvis der skal nedvisnes bredbladet ukrudt som for eksempel tidsler. Ved de lave doseringer eller hvis der er kalk eller okker i vandet, vil det desuden være en fordel at tilsætte et par liter ammonium sulfat pr hektar før glyfosat ved opblandingen.  Sprede-klæbemiddel er generelt en god ide under lidt tørre forhold.

Behandling af ukrudt

Rodukrudt som for eksempel tidsler, grå bynke, følfod  eller kvik kan behandles med et glyfosat-produkt i stubben. Det vil virke bedre at behandle på planter i god vækst i oktober end på udtørrede planter nu. Let frost lige efter glyfosat behandling mod kvik øger faktisk kun transporten ned i rødderne og dermed effekten. Vær dog opmærksom på, hvornår du må behandle dine marker forud for vårsæd i forhold til diverse regler- specielt hvor der er udsået efterafgrøder. 
Forud for vintersæd kan man normalt ikke nå at få vækst nok til at behandle med glyfosat.  En stubbehandling med fuld gennemskæring kan være effektiv mod især gråbynke, sjældent mod de andre arter. Stubbehandlingen bremser dog indvandringen ind i marker og er derfor især en god ide langs markkanterne hvor rodukrudtet ofte kommer fra. Mod det meste frøukrudt øger stubbehandling derimod blot spireevnen af disse til kommende sæson. Stubbehandlingen bør derfor målrettes specialopgaverne som nævnt ovenover.    

Andet bredbladet problemukrudt

Fuglegræs bør have ekstra bevågenhed, denne art har mange steder udvikler resistens mod de såkaldte ALS- hæmmere, som for eksempel Express, Ally, Primus, Hussar, Cossack, Harmony, MaisTer, Titus med flere. Hvis der, eventuelt i pletter, kun er fuglegræs tilbage efter en i øvrigt effektiv ukrudtsbehandling er der grund til at være tjekke op på planteværnsstrategien.
 Den mest effektive metode for at forhindre udvikling af ALS-resistens er afgrøder, der slet ikke sprøjtes, for eksempel græs til foder. Næst bedst er afgrøder, hvor der bruges jordmidler som Kerb (vinterraps) eller vintersæd med brug af DFF + Boxer i forholdsvis høj dosis. Der er i korn, undtaget havre, effektive midler til brug i foråret, men de er noget dyrere end ALS-hæmmerne.

Vurder årets vanding

Selvom det er på en lidt kedelig baggrund, bør alle, der vander, evaluere hvor godt det er gået. I år er det ganske tydeligt, hvilke marker der blev holdt grønne længst, og derfor har størst udbyttepotentiale. Vi ser for eksempel marker, der er vandet med samme interval og mængder sæsonen igennem, men med forskellig start tidspunkt. Denne forsinkelse har marker med den seneste opstart ikke kunnet indhente. Set i »bagklogskabens dorske lys«, burde de gode marker være prioriteret i forhold til for eksempel dem, der allerede var i underskud efter de første vandingsrunder. 
Selv om der ikke er udsigt til nogen god høst generelt, kan man stadig få en god høst med hensyn til erfaringer og det bør vi udnytte.
 

Prisalarm på hvede efter opadgående brud

23-07-2018 12:46:09

Længe har det stået lysende klart. at årets europæiske hvedehøst kommer til at slå gevaldigt fejl. I prisgrafen har vi dog ikke for alvor set effekten heraf. Ikke før i denne uge, hvor den europæiske hvedepris endegyldigt bryder over nogle afgørende pristoppe og dermed nu når et nyt højdepunkt, som vi skal tre år tilbage i tiden for at se sidst.


De røde traktorer ruller ud fra Viborg mod Hobro

23-07-2018 10:06:59

Sørensen og Lynggaard A/S, Viborg, er igen i år at finde på skuet i Hobro. Blandt andet med en Case Maxxum 145 CVX.


Velkommen til toppen

22-07-2018 07:00:13

Vejrup Andels Grovvareforening inviterede interesserede op i toppen af den nye silo


Minutiøse jordsøjletest kortlægger nedsivning

21-07-2018 12:59:27

Længe før et planteværnsmiddel kan godkendes skal det blandt andet testes for, hvor hurtigt det nedbrydes og hvor langt det siver ned i det øverste jordlag.


Nye Claas skårlæggere

21-07-2018 12:56:52

Claas tilføjer yderligere seks skårlæggere til den populære Disco-serie.


Tre nye hjullæssere fra Claas

21-07-2018 12:47:25

Torion-serien fra Claas udvides nu med tre nye modeller i kategorien 5, 6, og 9 tons.


Vent med at så efterafgrøder selv om marken er høstet

21-07-2018 12:32:26

- Vejrudsigten bør love tilstrækkelige nedbørsmængder, inden der sås efterafgrøder – også selv om marken er høstet, lyder anbefalingen fra chefkonsulent Erik Andkær Pedersen, Patriotisk Selskab. Senest 15. august er man dog nødt til at vurdere situationen i forhold til de lovmæssige krav.


54 kg udsæd pr. hektar i hybridvinterbyg er nok

21-07-2018 11:37:19

Hos Knud Jensen i Asferg viste tyndt sået hybridvinterbyg, at 100 planter kan levere 700 aks pr. kvadratmeter og 23 procent mere udbytte end konventionelt to-radet vinterbyg.


Uganda - et land på vej frem

21-07-2018 10:51:00

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.


Udlægget er bedre end frygtet

21-07-2018 10:50:09

Knud Arne Frandsen er positiv overrasket over, hvor veludviklet udlægget af hundegræs trods alt er, efter det er blevet fritlagt for den nyhøstede vårbyg.


Vårbyg ligger 30-40 procent under et normaludbytte

21-07-2018 10:29:41

På Adamshøj Gods tog man torsdag eftermiddag hul på den første høst af den vårbyg, som på det vestlige Sjælland næsten ikke har fået regn i sin vækstperiode.


Én-rotors princippet fungerer fint i frø

21-07-2018 10:27:26

Ifølge Case IH’s egne undersøgelser er Axial-Flow et enestående tærskeprincip til frøtærskning.


Agri Nord sætter fokus på nyt biogasanlæg i Hobro

21-07-2018 09:58:20

Det er Agri Nords nye biogasanlæg ved Hobro Nord, der bliver omdrejningspunktet på Agri Nords stand på Hobro Dyrskue.


Send vandet ned - ikke ud

21-07-2018 08:03:43

Klar til fagligt, spændende og sjovt dyrskue i Ribe

21-07-2018 07:00:45

De sidste forberedelser er i gang til dette års Ribe Dyrskue, der finder fredag den 27. juli


- Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

20-07-2018 12:36:03

Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.


Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

20-07-2018 11:49:12

Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.


Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

20-07-2018 11:16:29

Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.


Majs skal høstes grøn

20-07-2018 11:01:43

Tørken og varmen fortsætter de næste par uger, og derfor er det nødvendigt at vurdere, om majsen overhovedet er i stand til at sætte kolber? Hvis svaret er nej, er det optimale at høste den grøn i starten af august. Hvis svaret er ja, er det sandsynligt, at den er høstklar i slutningen af august


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1333 (26650 artikler)Prev1234567133113321333Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer