Regeringen på vej med tørke task force-gruppe

Jacob Lund-Larsen 05-07-2018 09:44:26
- Jeg forestiller mig, at vi kan få lavet en form for task force (arbejdsgruppe, red.), som inden for ganske kort tid – her taler vi uger – kan komme med noget konkret til landbruget, så vi kan sikre, at vi kan få skaffet foder til dyrene, og likviditet til bedrifterne, pointerer Erling Bonnesen, der er Venstres miljø- og fødevareordfører.
- Vi er indstillet på at se på alle gode idéer i denne meget specielle tørkesituation, forsikrer Erling Bonnesen, der er Venstres miljø- og fødevareordfører. Landbruget foreslår lempelser i form af en udskydelse af jordskatten, momskredit og en fremskyndelse af udbetaling af landbrugsstøtten.

Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, tager nu kontakt til sin partifælle, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Det sker for at få oprettet en tørke task force-gruppe, som hurtigst muligt skal se på, hvordan man kan afbøde nogle af de udfordringer, som den aktuelle tørkesituation skaber for landbruget.

For at undgå sultende dyr og muligvis konkurser beder landmændene nemlig lige nu stat og kommuner om en håndsrækning til at klare sig gennem tørkekrisen. Håndsrækning forestiller Landbrug & Fødevarer sig kan komme i form af lempelser, udskydelse af udgifter og fremskyndelse af indtægter. Man ønsker imidlertid ikke direkte økonomisk hjælp fra staten, lyder det efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Landbrug & Fødevarer.

- Vi tager situationen meget, meget alvorligt i Venstre. Derfor tager jeg nu kontakt til miljø- og fødevareministeren. Og jeg forestiller mig, at vi kan få lavet en form for task force (arbejdsgruppe, red.), som inden for ganske kort tid – her taler vi uger – kan komme med noget konkret til landbruget, så vi kan sikre, at vi kan få skaffet foder til dyrene, og likviditet til bedrifterne, pointerer Erling Bonnesen.

Flere forslag til lempelser

Hos Agri Nord lyder det fra landboformand Carl Christian Pedersen, at lempelser i form af en udskydelse af afgifter, eksempelvis jordskatten, momskredit og en fremskyndelse af udbetaling af landbrugsstøtten vil kunne være tiltag, der letter byrderne her og nu.

Oveni udskydelser og fremskyndelser af udgifter og indtægter beder Carl Christian Pedersen på vegne af medlemmerne om, at myndighederne ser mere lempeligt på krav og regler. Blandt andet efterlyser han en generel dispensation til, at græsset fra brakmarker og visse naturarealer må høstes. Desuden bedes kommunerne om at se lempeligt på udløbne vandingstilladelser.

- Vi er indstillet på at se på alle gode idéer i denne meget specielle situation. Jeg har noteret mig, at man ikke fra landbrugets side beder om egentlig økonomisk hjælp, men at der er en række ideer på bordet. Og det jeg har set, er bestemt idéer, der er til at arbejde videre med. og det vil vi gøre, understreger Erling Bonnesen.

Se på efterafgrødekrav

Carl Christian Pedersen, formand hos Agri Nord opfordrer desuden til, at krav og regler for efterafgrøder løsnes.

- De efterafgrøder, der er sået nu her, kommer slet ikke frem, og de, der sås senere, kan meget vel også være umulige at få til at gro, siger formanden. Og Venstres miljø- og fødevareordfører er enig.

- Det er bestemt en relevant problematik. Og det er helt afgjort noget, vi også skal have set på. Eksempelvis i form af at få udskudt nogle frister, for det nytter jo intet at kræve såning, når fremspiring ikke er mulig, fastslår Erling Bonnesen.

Hjælp hinanden

Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at tabet på grund af tørken kan løbe op i 4,5 milliarder kroner eller i gennemsnit 3.000 kroner pr. hektar.

- Vi er et ydmygt landbrug, der beder om hjælp i en force majeure-situation. Vi kommer ikke med hatten i hånden. Den hjælp, vi ønsker, er hjælp til selvhjælp, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Her er vi i dialog med myndigheder om tiltag som at udnytte biomassen på brakarealer, reglerne for efterafgrøder, muligheder for ammoniakbehandling af halm og ændret grovfoderandel for økologisk kvæg, siger formanden.

Men landmændene skal også hjælpe hinanden.

 - Vi skal eksempelvis tænke foder til naboens kreaturer frem for at snitte halmen eller sende den til varmeværker. Og vi skal lokalt indgå i dialog med kommuner om dispensationer til at vande mere, siger Martin Merrild.

 

 

 

 

Uganda - et land på vej frem

21-07-2018 10:51:00

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.


Udlægget er bedre end frygtet

21-07-2018 10:50:09

Knud Arne Frandsen er positiv overrasket over, hvor veludviklet udlægget af hundegræs trods alt er, efter det er blevet fritlagt for den nyhøstede vårbyg.


Vårbyg ligger 30-40 procent under et normaludbytte

21-07-2018 10:29:41

På Adamshøj Gods tog man torsdag eftermiddag hul på den første høst af den vårbyg, som på det vestlige Sjælland næsten ikke har fået regn i sin vækstperiode.


Én-rotors princippet fungerer fint i frø

21-07-2018 10:27:26

Ifølge Case IH’s egne undersøgelser er Axial-Flow et enestående tærskeprincip til frøtærskning.


Agri Nord sætter fokus på nyt biogasanlæg i Hobro

21-07-2018 09:58:20

Det er Agri Nords nye biogasanlæg ved Hobro Nord, der bliver omdrejningspunktet på Agri Nords stand på Hobro Dyrskue.


Send vandet ned - ikke ud

21-07-2018 08:03:43

Klar til fagligt, spændende og sjovt dyrskue i Ribe

21-07-2018 07:00:45

De sidste forberedelser er i gang til dette års Ribe Dyrskue, der finder fredag den 27. juli


- Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

20-07-2018 12:36:03

Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.


Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

20-07-2018 11:49:12

Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.


Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

20-07-2018 11:16:29

Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.


Majs skal høstes grøn

20-07-2018 11:01:43

Tørken og varmen fortsætter de næste par uger, og derfor er det nødvendigt at vurdere, om majsen overhovedet er i stand til at sætte kolber? Hvis svaret er nej, er det optimale at høste den grøn i starten af august. Hvis svaret er ja, er det sandsynligt, at den er høstklar i slutningen af august


Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

20-07-2018 10:48:52

Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.


PRRS-vaccine til pattegrise

20-07-2018 10:46:06

En ny vaccine mod PRRS er kommet på markedet og den kan bruges til pattegrise allerede fra dag ét.


En tilvækst på næsten 500 gram dagligt hos smågrisene

20-07-2018 10:36:31

Hans Christian Carstensen, Gram i Sydjylland, har succes med nye foderblandinger i klimastalden.


Vildsvinehegn rammes af ny kritik

20-07-2018 10:00:53

De huller, der kommer til at være i hegnet, der skal forhindre udbredelsen af afrikansk svinepest til Danmark, gør hegnet nytteløst, mener modstandere af anlæget. DF afviser kritikken.


Store økonomiske tørke-konsekvenser i syd

20-07-2018 09:13:34

Høsten af vinterbyggen i Sønderjylland er visse steder kun på 70 procent af det normale udbytte.


Vanding fortrænger klagesang og ynk

20-07-2018 08:44:28

Selvom høsten 2018 ikke ligner en hel almindelig dag på kontoret, bliver det ikke fra Regner Schultz Petersen ved Bække, vi kommer til at høre klagesang. – Bruger man de nødvendige timer på at passe vandingen, kan både rajgræs og hvede give fine udbytter, siger han.


Fredskov skaber alt andet end fred – nu skal den måske i retten

20-07-2018 08:25:25

Otte hektar fredskov har ført til at Per Kristensen, Mammen, er politianmeldt og måske ender i retten. Landbrugsstyrelsen mener, at Per Kristensen ikke har indsendt gødningsregnskab fra 2013 til 2016. Per Kristensen er enig, for han siger, han kan bevise at han ophørte i Register for Gødningsregnskab den 1. august 2013 og derfor ikke skulle lave gødningsregnskab herefter.


Vi høster vigtig viden i år

20-07-2018 08:06:56

Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1333 (26642 artikler)Prev1234567133113321333Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer