Første EUX-landmænd har det bedste af to verdener

John Ankersen 12-07-2018 07:00:16
Carlo Cornelis van Sas og Anders Emil Kofod oplever, at de er eftertragtede hos arbejdsgiverne. - Vi er jo lidt specielle, der er ikke så mange af os endnu.
14 EUX-studerende på Bygholm Landbrugsskole fejrede forleden, at de er færdige med deres eksaminer, men også at de er det allerførste EUX-hold fra Bygholm, der får studenterhuerne på.
Landbrugs- og gymnasieelev på samme tid. Igennem de sidste 4 år har det været dagligdag for eleverne på EUX-holdet på Bygholm Landbrugsskole.
Nu har de, som det første hold EUX-landmænd fra Bygholm, afsluttet deres eksamen og er klar til at indtage verden.
Carlo Cornelis van Sas, Anders Emil Kofod og Helene Lynggaard er en del af holdet med de første EUX-landmænd i Bygholms historie. De er alle tre enige om, at EUX’en har givet dem nogle muligheder, som de hverken ville få med en almen gymnasieuddannelse eller den ordinære landbrugsuddannelse.
- Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg skulle vælge, for alle vennerne skulle på gymnasiet, fortæller Carlo. Men her kunne jeg få to uddannelser på samme tid. Det bedste fra to verdner.
- Du får praktisk erfaring, mens du tager landbrugsuddannelsen - og gymnasiedelen giver dig det, der skal til for at læse videre, supplerer Anders.
Helene valgte bl.a. EUX’en pga. kombinationen af det praktiske og gymnasiefagene.
– det kan godt virke strengt med 3 år kun med gymnasiefag. Her kommer vi ud og arbejde i praktik. Det giver også en pause fra skolen undervejs.
 

EUX-uddannelsen åbner nye døre

Udover at give de unge muligheden for at tage to ungdomsuddannelser på én gang og tilbyde variation mellem praktiske fag og teori, er det også de fremtidsmuligheder, en EUX skaber, der lokker de unge.
- Jeg valgte EUX’en, fordi det ikke kun er landbrug, fortæller Anders. Den giver en større horisont og flere veje at gå. Jeg var ikke helt sikker på, at jeg ville være landmand, og jeg havde brug for andre udfordringer.
EUX-uddannelsen åbner andre muligheder for videreuddannelse end den traditionelle landbrugsuddannelse.
- Efter ferien bytter jeg landbruget ud med storbyen, fortæller Carlo, der venter på endeligt svar på, om han er kommet ind på dyrlægestudiet på Københavns universitet.
Med en uddannelse som EUX-landmand får eleverne de fag, der giver adgang til f.eks. dyrlægestudiet eller agrobiolog på universitetet.
 

Fremtidige ledere?

Universitet er ikke den eneste vej, hvis EUX-eleverne vil læse videre. De har bl.a. også fået gode forudsætninger for at tage Landbrugets Lederuddannelse.
- Kombinationen af gymnasiefagene og landbrugsuddannelsen giver en rigtig god ballast til at blive en dygtig leder i fremtidens landbrugsvirksomheder, fortæller uddannelseschef Lotte Bidstrup Ipsen.
Lederuddannelsen er også en mulighed, Anders Kofoed overvejer. – jeg er stadig lidt i tvivl, men når jeg har været ude at rejse og på højskole, så kan det godt være, jeg skal tage lederuddannelsen og blive agrarøkonom.
 

EUX-landmændenes gode råd

De tre EUX-elever er tydeligvis glade for deres valg af ungdomsuddannelse, og det bærer deres råd til unge, der skal vælge uddannelse, også præg af:
-  EUX-landmand tager et halvt år længere end den ordinære landbrugsuddannelse. Det giver tid til at udvikle sig både personligt og fagligt. Det er helt sikkert det sunde valg. Det har åbnet op for to verdner af muligheder: landbrugsjobs og de almene jobs, forklarer Carlo.
Anders råd er klart: ”EUX’en er ikke det nemme valg. Det er hårdt arbejde, men jeg synes, man er bedre stillet med EUX’en end med den ordinære landbrugsuddannelse. Er du i tvivl, om du vil være landmand? Så tag EUX’en.”
Også Bygholms forstander, Kaj Aage Højgaard, kan se, at EUX-eleverne får noget ekstra med i bagagen:
- En hverdag som EUX-elev lærer de unge at strukturere en travl hverdag for at få alle ender til at mødes. Den egenskab er efterspurgt i enhver jobmæssig sammenhæng, så det lover godt for de unge, der har valgt en EUX-uddannelse.
 

Prisalarm på hvede efter opadgående brud

23-07-2018 12:46:09

Længe har det stået lysende klart. at årets europæiske hvedehøst kommer til at slå gevaldigt fejl. I prisgrafen har vi dog ikke for alvor set effekten heraf. Ikke før i denne uge, hvor den europæiske hvedepris endegyldigt bryder over nogle afgørende pristoppe og dermed nu når et nyt højdepunkt, som vi skal tre år tilbage i tiden for at se sidst.


De røde traktorer ruller ud fra Viborg mod Hobro

23-07-2018 10:06:59

Sørensen og Lynggaard A/S, Viborg, er igen i år at finde på skuet i Hobro. Blandt andet med en Case Maxxum 145 CVX.


Velkommen til toppen

22-07-2018 07:00:13

Vejrup Andels Grovvareforening inviterede interesserede op i toppen af den nye silo


Minutiøse jordsøjletest kortlægger nedsivning

21-07-2018 12:59:27

Længe før et planteværnsmiddel kan godkendes skal det blandt andet testes for, hvor hurtigt det nedbrydes og hvor langt det siver ned i det øverste jordlag.


Nye Claas skårlæggere

21-07-2018 12:56:52

Claas tilføjer yderligere seks skårlæggere til den populære Disco-serie.


Tre nye hjullæssere fra Claas

21-07-2018 12:47:25

Torion-serien fra Claas udvides nu med tre nye modeller i kategorien 5, 6, og 9 tons.


Vent med at så efterafgrøder selv om marken er høstet

21-07-2018 12:32:26

- Vejrudsigten bør love tilstrækkelige nedbørsmængder, inden der sås efterafgrøder – også selv om marken er høstet, lyder anbefalingen fra chefkonsulent Erik Andkær Pedersen, Patriotisk Selskab. Senest 15. august er man dog nødt til at vurdere situationen i forhold til de lovmæssige krav.


54 kg udsæd pr. hektar i hybridvinterbyg er nok

21-07-2018 11:37:19

Hos Knud Jensen i Asferg viste tyndt sået hybridvinterbyg, at 100 planter kan levere 700 aks pr. kvadratmeter og 23 procent mere udbytte end konventionelt to-radet vinterbyg.


Uganda - et land på vej frem

21-07-2018 10:51:00

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.


Udlægget er bedre end frygtet

21-07-2018 10:50:09

Knud Arne Frandsen er positiv overrasket over, hvor veludviklet udlægget af hundegræs trods alt er, efter det er blevet fritlagt for den nyhøstede vårbyg.


Vårbyg ligger 30-40 procent under et normaludbytte

21-07-2018 10:29:41

På Adamshøj Gods tog man torsdag eftermiddag hul på den første høst af den vårbyg, som på det vestlige Sjælland næsten ikke har fået regn i sin vækstperiode.


Én-rotors princippet fungerer fint i frø

21-07-2018 10:27:26

Ifølge Case IH’s egne undersøgelser er Axial-Flow et enestående tærskeprincip til frøtærskning.


Agri Nord sætter fokus på nyt biogasanlæg i Hobro

21-07-2018 09:58:20

Det er Agri Nords nye biogasanlæg ved Hobro Nord, der bliver omdrejningspunktet på Agri Nords stand på Hobro Dyrskue.


Send vandet ned - ikke ud

21-07-2018 08:03:43

Klar til fagligt, spændende og sjovt dyrskue i Ribe

21-07-2018 07:00:45

De sidste forberedelser er i gang til dette års Ribe Dyrskue, der finder fredag den 27. juli


- Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

20-07-2018 12:36:03

Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.


Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

20-07-2018 11:49:12

Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.


Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

20-07-2018 11:16:29

Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.


Majs skal høstes grøn

20-07-2018 11:01:43

Tørken og varmen fortsætter de næste par uger, og derfor er det nødvendigt at vurdere, om majsen overhovedet er i stand til at sætte kolber? Hvis svaret er nej, er det optimale at høste den grøn i starten af august. Hvis svaret er ja, er det sandsynligt, at den er høstklar i slutningen af august


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1333 (26650 artikler)Prev1234567133113321333Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer