Glæde over frit optag på anlægsgartneruddannelserne

Henning K. Andersen 26-06-2018 08:29:26
Drivhuse er fyldte landet over på denne tid af året. I fremtiden bliver der lige så mange gartnere til at tage sig af dem, som der er nu, efter at undervisningsministeren har ændret kursen på uddannelsesområdet. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen.
Den grønne branche kan ånde lettet op. Det sker efter undervisningsminister Merete Riisager (LA) har valgt at droppe den begrænsning på elevoptaget til en række erhvervsuddannelser, herunder anlægsgartner, der ellers blev indført sidste sommer.

Dengang lød der et ramaskrig fra branchen, heriblandt Danske Anlægsgartnere, som ikke kunne forstå, hvorfor ministeren ville begrænset optaget til et fag, hvor der nærmest var jobgaranti for de færdigudlærte. Begrænsningen bestod i, at blot 256 elever måtte starte på uddannelsens grundforløb uden uddannelsesaftale. 

Men den kvote er altså fortid allerede nu. Tidligere på måneden offentliggjorde Undervisningsministeriet nemlig hvilke erhvervsuddannelser der skal dimensioneres, og her stod det klart, at anlægsgartneruddannelsen er fritaget for dimensionering i 2019. 

Det er en beslutning, som vækker glæde hos Danske Anlægsgartneres direktør, Michael Petersen.
- Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at Undervisningsministeren har lyttet og nu afskaffer en kvote, som vi mener, er både helt unødvendig og potentielt skadelig for faget. Der bliver brug for flere anlægsgartnere i fremtiden, ikke færre, og vores medlemmer skriger på faglært arbejdskraft. Derfor kan vi kan kun tage hatten af for ministerens lydhørhed, siger Michael Petersen.

Hos 3F vækker Undervisningsministeriets udmelding også begejstring.
- Vi uddanner dygtige unge til en branche i en spændende udvikling. Derfor er det vigtigt at de unge ikke oplever at blive bremset i deres uddannelsesvalg, lyder det fra Flemming Madsen, formand for Det Faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri (bestående af 3F, Danske Anlægsgartnere og Byggeriets Uddannelser)

Kvoten er væk – arbejdet fortsætter
Beslutningen om at begrænse optaget på uddannelsen var grunden til, at 3F og Danske Anlægsgartnere sidste år iværksatte kampagnen ”Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere – Gør du?” for at få praktikvirksomhederne til at indgå flere uddannelsesaftaler. Målet var at få alle godkendte praktikvirksomheder til at indgå uddannelsesaftaler med elever inden grundforløbets 2. del eller indgå en mesterlæreraftale. Og det arbejde fortsætter, selvom historien nu har fået en lykkelig slutning og anlægsgartneruddannelserne igen frit kan optage elever til faget, fortæller Michael Petersen.

- Der er stadig virksomheder, som ikke tager elever. Der er stadig virksomheder, som ikke ved, at de bør indgå uddannelsesaftaler tidligt. Og ikke mindst er der stadig unge mennesker, som ikke er klar over, at der måske venter dem en langt sjovere og mere fri karrierevej med en erhvervsuddannelse så som anlægsgartner fremfor at vælge gymnasiet, lyder det fra Danske Anlægsgartneres direktør.

Anlægsgartneruddannelsen vil fortsat blive vurderet en gang årligt af Undervisningsministeriet. 
 

Uganda - et land på vej frem

21-07-2018 10:51:00

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.


Udlægget er bedre end frygtet

21-07-2018 10:50:09

Knud Arne Frandsen er positiv overrasket over, hvor veludviklet udlægget af hundegræs trods alt er, efter det er blevet fritlagt for den nyhøstede vårbyg.


Vårbyg ligger 30-40 procent under et normaludbytte

21-07-2018 10:29:41

På Adamshøj Gods tog man torsdag eftermiddag hul på den første høst af den vårbyg, som på det vestlige Sjælland næsten ikke har fået regn i sin vækstperiode.


Én-rotors princippet fungerer fint i frø

21-07-2018 10:27:26

Ifølge Case IH’s egne undersøgelser er Axial-Flow et enestående tærskeprincip til frøtærskning.


Agri Nord sætter fokus på nyt biogasanlæg i Hobro

21-07-2018 09:58:20

Det er Agri Nords nye biogasanlæg ved Hobro Nord, der bliver omdrejningspunktet på Agri Nords stand på Hobro Dyrskue.


Send vandet ned - ikke ud

21-07-2018 08:03:43

Klar til fagligt, spændende og sjovt dyrskue i Ribe

21-07-2018 07:00:45

De sidste forberedelser er i gang til dette års Ribe Dyrskue, der finder fredag den 27. juli


- Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

20-07-2018 12:36:03

Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.


Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

20-07-2018 11:49:12

Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.


Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

20-07-2018 11:16:29

Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.


Majs skal høstes grøn

20-07-2018 11:01:43

Tørken og varmen fortsætter de næste par uger, og derfor er det nødvendigt at vurdere, om majsen overhovedet er i stand til at sætte kolber? Hvis svaret er nej, er det optimale at høste den grøn i starten af august. Hvis svaret er ja, er det sandsynligt, at den er høstklar i slutningen af august


Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

20-07-2018 10:48:52

Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.


PRRS-vaccine til pattegrise

20-07-2018 10:46:06

En ny vaccine mod PRRS er kommet på markedet og den kan bruges til pattegrise allerede fra dag ét.


En tilvækst på næsten 500 gram dagligt hos smågrisene

20-07-2018 10:36:31

Hans Christian Carstensen, Gram i Sydjylland, har succes med nye foderblandinger i klimastalden.


Vildsvinehegn rammes af ny kritik

20-07-2018 10:00:53

De huller, der kommer til at være i hegnet, der skal forhindre udbredelsen af afrikansk svinepest til Danmark, gør hegnet nytteløst, mener modstandere af anlæget. DF afviser kritikken.


Store økonomiske tørke-konsekvenser i syd

20-07-2018 09:13:34

Høsten af vinterbyggen i Sønderjylland er visse steder kun på 70 procent af det normale udbytte.


Vanding fortrænger klagesang og ynk

20-07-2018 08:44:28

Selvom høsten 2018 ikke ligner en hel almindelig dag på kontoret, bliver det ikke fra Regner Schultz Petersen ved Bække, vi kommer til at høre klagesang. – Bruger man de nødvendige timer på at passe vandingen, kan både rajgræs og hvede give fine udbytter, siger han.


Fredskov skaber alt andet end fred – nu skal den måske i retten

20-07-2018 08:25:25

Otte hektar fredskov har ført til at Per Kristensen, Mammen, er politianmeldt og måske ender i retten. Landbrugsstyrelsen mener, at Per Kristensen ikke har indsendt gødningsregnskab fra 2013 til 2016. Per Kristensen er enig, for han siger, han kan bevise at han ophørte i Register for Gødningsregnskab den 1. august 2013 og derfor ikke skulle lave gødningsregnskab herefter.


Vi høster vigtig viden i år

20-07-2018 08:06:56

Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1333 (26642 artikler)Prev1234567133113321333Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer