Ulve kan stoppe fåreavlere

Henning K. Andersen 21-06-2018 07:00:10
Hvis man ikke får gjort op med problemulve, vil det betyde lukning hos flere fåreavlere, mener Peter R. Nielsen, formand for Sønderjysk Fåreavl.
En mangelfuld vildtforvaltningsplan kan sætte en stopper for fåreavl, hvis den kommende plan ikke gør op med problemulve en gang for alle.

Fåreavlerne holder lige nu vejret. I løbet af kort tid bliver det afgjort, hvordan vi herhjemme skal forholde os til ulven, og bliver der ikke fundet en løsning, som kan gøre fåreavlerne trygge, vil en stor del af dem stoppe med at have dyr.
Det vurderer formand for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen. Han mener, omkostningerne bliver for store, hvis ulven skal have plads i Danmark, idet den stort set er umulig at holde væk fra fåreflokken:
- Ulven nedlægger jo ikke bare et får eller to i en flok. Ulven er lystmorder, og det er et meget uhyggeligt syn, der møder fåreavlere, som kommer ud til deres dyr efter et besøg af ulven. Det er frygteligt at opleve, siger Jens R. Nielsen.

 

Angste og stressede

- Samtidig er de overlevende dyr i flokken meget stressede efter, at ulven har været på besøg. De kommer sig aldrig over oplevelsen. De er angste og fungerer dårligt, og så er en erstatning til fåreavleren for de dyr, der går tabt ved et ulveangreb, alt for lille. Et ulveangreb betyder et øget ressourceforbrug og øgede omkostninger for fåreavleren, siger Jens R. Nielsen.
Han har 230 moderfår, som afgræsser nogle af statens naturarealer rundt omkring i området samt lejes ud til private. Fortsatte problemer med ulve vil både gå ud over antallet af fåreavlere, men også over den naturpleje, som fårene giver.
- Tidligere har forskere og professorer sagt, at der er plads til 100 ulve i Danmark. Tallet er siden reduceret til 50 ulve. Men uanset antallet kan man ikke hegne sig ud af problemerne, og fåreavlen bliver hårdt ramt af ulvens tilstedeværelse i naturen. Det kan betyde markant færre får herhjemme i fremtiden, siger Jens R. Nielsen og fortsætter:
- I de ulveberørte områder vil mange fåreavlere, små som store, overveje, om det er prisen værd at have får som husdyrhold. For mange mindre fåreavlere var det drømmen, der gik i opfyldelse, da de erhvervede et mindre landbrug, men nu kan de ikke overskue et ulveangreb og vil ikke ofre deres besætning. Derfor vil vi sandsynligvis opleve, at flere fårebesætninger afhændes, og vi går glip af en meget vigtig del af naturplejen, siger han.

 

Sverige: Voldsomme problemer med ulv

I løbet af 2018 er ulveproblematikken taget til, både i Danmark men også i vores nabolande. I den svenske by Hedemora, 175 km nordvest for Stockholm, har flere landmænd også haft dårlige oplevelser med aggressive problemulve.
Senest angreb en ulv en seksårig chihuahua ved en gård. Ulven dræbte hunden, og løb derefter rundt med hunden i kæben, inden ulven fandt ind i en stald.
- Jeg begyndte at lede efter min hund, da ulven pludselig kom ud af vores stald. Jeg ved ikke, hvad der gik af mig, men jeg løb efter ulven og skreg alt, hvad jeg kunne. Så faldt stumperne af min hund af kæben på ulven, siger konen ved gården til svenske Jagtjournalen.
Episoden er en af flere, hvor en ulv har været synlig på flere gårde i nabolaget. Dagen før blev en ulv spottet fem meter fra to børn, der stod ved indgangen til en stald. I landsbyen mistede ti får livet på grund af ulveangreb på en uge i maj måned.
I Danmark har 2018 kurs mod at være det år, hvor der har været flest ulveangreb på husdyr, siden ulven kom tilbage til Danmark i 2010. I de første fem måneder af året konstaterede Miljøstyrelsens ulvekonsulenter 20 episoder, hvor husdyr havde mistet livet efter angreb fra ulve.

 

Uganda - et land på vej frem

21-07-2018 10:51:00

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.


Udlægget er bedre end frygtet

21-07-2018 10:50:09

Knud Arne Frandsen er positiv overrasket over, hvor veludviklet udlægget af hundegræs trods alt er, efter det er blevet fritlagt for den nyhøstede vårbyg.


Vårbyg ligger 30-40 procent under et normaludbytte

21-07-2018 10:29:41

På Adamshøj Gods tog man torsdag eftermiddag hul på den første høst af den vårbyg, som på det vestlige Sjælland næsten ikke har fået regn i sin vækstperiode.


Én-rotors princippet fungerer fint i frø

21-07-2018 10:27:26

Ifølge Case IH’s egne undersøgelser er Axial-Flow et enestående tærskeprincip til frøtærskning.


Agri Nord sætter fokus på nyt biogasanlæg i Hobro

21-07-2018 09:58:20

Det er Agri Nords nye biogasanlæg ved Hobro Nord, der bliver omdrejningspunktet på Agri Nords stand på Hobro Dyrskue.


Send vandet ned - ikke ud

21-07-2018 08:03:43

Klar til fagligt, spændende og sjovt dyrskue i Ribe

21-07-2018 07:00:45

De sidste forberedelser er i gang til dette års Ribe Dyrskue, der finder fredag den 27. juli


- Dødsulykke må mane til ekstra opmærksomhed i landbruget

20-07-2018 12:36:03

Torsdag mistede en brandmand livet, da han var i færd med at slukke en markbrand ved Tåstrup sydvest for Aarhus.


Statistik: Rekordlavt niveau på vinterafgrøder

20-07-2018 11:49:12

Arealet i Danmark med vinterafgrøder er på det laveste niveau i dette århundrede, viser tal fra Danmarks Statistik.


Standardløsninger sænker ikke antibiotikaforbruget

20-07-2018 11:16:29

Hvis antibiotikaforbruget skal minimeres, så handler det om godt management, hvor smittepresset minimeres og sygdomme forebygges.


Majs skal høstes grøn

20-07-2018 11:01:43

Tørken og varmen fortsætter de næste par uger, og derfor er det nødvendigt at vurdere, om majsen overhovedet er i stand til at sætte kolber? Hvis svaret er nej, er det optimale at høste den grøn i starten af august. Hvis svaret er ja, er det sandsynligt, at den er høstklar i slutningen af august


Prisen for foderbyg kan stige markant på europæisk tørke

20-07-2018 10:48:52

Afgrøderne i Europa er hårdt ramt af den tørre sommer. Det er ikke kun hveden der oplever svære vejrforhold i Europa, det samme gør sig gældende for foderbyg, der efter to års prishandel på et næsten historisk lavt niveau, nu er gået ind i en stigende pris­tendens.


PRRS-vaccine til pattegrise

20-07-2018 10:46:06

En ny vaccine mod PRRS er kommet på markedet og den kan bruges til pattegrise allerede fra dag ét.


En tilvækst på næsten 500 gram dagligt hos smågrisene

20-07-2018 10:36:31

Hans Christian Carstensen, Gram i Sydjylland, har succes med nye foderblandinger i klimastalden.


Vildsvinehegn rammes af ny kritik

20-07-2018 10:00:53

De huller, der kommer til at være i hegnet, der skal forhindre udbredelsen af afrikansk svinepest til Danmark, gør hegnet nytteløst, mener modstandere af anlæget. DF afviser kritikken.


Store økonomiske tørke-konsekvenser i syd

20-07-2018 09:13:34

Høsten af vinterbyggen i Sønderjylland er visse steder kun på 70 procent af det normale udbytte.


Vanding fortrænger klagesang og ynk

20-07-2018 08:44:28

Selvom høsten 2018 ikke ligner en hel almindelig dag på kontoret, bliver det ikke fra Regner Schultz Petersen ved Bække, vi kommer til at høre klagesang. – Bruger man de nødvendige timer på at passe vandingen, kan både rajgræs og hvede give fine udbytter, siger han.


Fredskov skaber alt andet end fred – nu skal den måske i retten

20-07-2018 08:25:25

Otte hektar fredskov har ført til at Per Kristensen, Mammen, er politianmeldt og måske ender i retten. Landbrugsstyrelsen mener, at Per Kristensen ikke har indsendt gødningsregnskab fra 2013 til 2016. Per Kristensen er enig, for han siger, han kan bevise at han ophørte i Register for Gødningsregnskab den 1. august 2013 og derfor ikke skulle lave gødningsregnskab herefter.


Vi høster vigtig viden i år

20-07-2018 08:06:56

Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1333 (26642 artikler)Prev1234567133113321333Next

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer