bannerPos

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

Der bliver mulighed for at se flere forskellige såmaskiner ved demonstrationen på Ny Lellinge. Foto: Christian Rabølle
17-08-2019 12:37
VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

- Det solide fundament for at opnå et stort udbytte er en succesfuld etablering. Det er imidlertid lettere sagt end gjort, men med det rigtige valg af såmaskine hjælper det.

Sådan lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, før VKST planteavl den 3. september afvikler en sådemo på Ny Lellinge ved Køge.

Valget af såmaskine starter med valg af jordbehandlingsstrategi:

- Langt de fleste danske planteavlere kombinerer et system med pløjning eller stubharvning forud for såmaskinen. I yderpunkterne i strategier er mest intensiv således pløjning, såbedsharvning og rotorharvesåning af alle arealer, og mest ekstensiv er direkte såning uden forudgående stubharvning, siger Christian Rabølle.

- Desværre er mange forvirrede om strategi, og derfor ser vi desværre fejlinvesteringer i harver og såmaskiner

Christian Rabølle, maskinkonsulent, VKST

Videre peger han på, at jordtype, sædskifte, krav til kapacitet og rettidighed har stor betydning for det rigtige valg af jordbehandlingsstrategi.

- Desværre er mange forvirrede om strategi, og derfor ser vi desværre fejlinvesteringer i harver og såmaskiner, der passer dårligt ind i den strategi, man skulle have.

Hvis man gerne vil kunne så optimalt i stubharvet jord og på pløjet jord, så er der et stort udbud af gode såmaskiner på markedet. Det kan både være rotorsæt og skiveskærssåmaskiner, vurderer han.

Såskiver før eller efter pakvalsen

Christian Rabølle uddyber mulighederne:

- Når såskiverne sidder før pakvalsen, som på Rapid og Multiva boksmaskiner, så har man altid rigeligt med vægt til et højt skærtryk. Samtidigt kan sårillerne altid blive lukket til ovenpå såsæden.

På såmaskiner med såskiverne efter pakhjulene bliver kernerne placeret på fast jord og efterharven flytter lidt løs jord over kernerne. Også et godt system, som dog er udfordret under våde og lerede forhold. Her er problemet typisk åbne såriller og øverlig såning.

- Såmaskiner med såskiver efter store pakhjul er typisk lettest at trække og laver et flot såarbejde på mild og mellemsvær jord.

Sådybde og såkvalitet

Christian Rabølle understreger vigtigheden af, at korn sås ensartet i fire centimeters dybde:

- Det er der ikke noget nyt i, men trods dette bliver der hvert år sået for dybt eller for øverligt. Det er traktorførerens ansvar at styre sådybden, men de enkelte såmaskines evne til at så ensartet i fire centimeter kan variere. En ensartet jævn jordbehandling, højt skærtryk og behersket hastighed, er alle faktorer der hjælper til ensartet god såkvalitet.

Kom ud og se på såmaskiner

Afsluttende opfordrer konsulenten til, at man som planteavler tager sig tid til at komme og se VKST’s sådemo og dermed op mod 20 såmaskiner i arbejde.

- Der køres i en vårbygstub med snittet halm, og der skal sås vinterhvede.

Såmaskiner præsenteres først på harvet jord, hvorefter de kører et træk på pløjet jord.

Til sidst bliver der mulighed for, at de egnede såmaskiner kan køre et træk direkte i stubben med den snittede halm.

Sådemo foregår tirsdag den 3. september klokken 9 på Ny Lellinge ved Køge.

hs

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35466 artikler)Prev1234567177217731774Next