bannerPos

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

Der bliver mulighed for at se flere forskellige såmaskiner ved demonstrationen på Ny Lellinge. Foto: Christian Rabølle

Redaktionen

17-08-2019 12:37
VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

- Det solide fundament for at opnå et stort udbytte er en succesfuld etablering. Det er imidlertid lettere sagt end gjort, men med det rigtige valg af såmaskine hjælper det.

Sådan lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, før VKST planteavl den 3. september afvikler en sådemo på Ny Lellinge ved Køge.

Valget af såmaskine starter med valg af jordbehandlingsstrategi:

- Langt de fleste danske planteavlere kombinerer et system med pløjning eller stubharvning forud for såmaskinen. I yderpunkterne i strategier er mest intensiv således pløjning, såbedsharvning og rotorharvesåning af alle arealer, og mest ekstensiv er direkte såning uden forudgående stubharvning, siger Christian Rabølle.

- Desværre er mange forvirrede om strategi, og derfor ser vi desværre fejlinvesteringer i harver og såmaskiner

Christian Rabølle, maskinkonsulent, VKST

Videre peger han på, at jordtype, sædskifte, krav til kapacitet og rettidighed har stor betydning for det rigtige valg af jordbehandlingsstrategi.

- Desværre er mange forvirrede om strategi, og derfor ser vi desværre fejlinvesteringer i harver og såmaskiner, der passer dårligt ind i den strategi, man skulle have.

Hvis man gerne vil kunne så optimalt i stubharvet jord og på pløjet jord, så er der et stort udbud af gode såmaskiner på markedet. Det kan både være rotorsæt og skiveskærssåmaskiner, vurderer han.

Såskiver før eller efter pakvalsen

Christian Rabølle uddyber mulighederne:

- Når såskiverne sidder før pakvalsen, som på Rapid og Multiva boksmaskiner, så har man altid rigeligt med vægt til et højt skærtryk. Samtidigt kan sårillerne altid blive lukket til ovenpå såsæden.

På såmaskiner med såskiverne efter pakhjulene bliver kernerne placeret på fast jord og efterharven flytter lidt løs jord over kernerne. Også et godt system, som dog er udfordret under våde og lerede forhold. Her er problemet typisk åbne såriller og øverlig såning.

- Såmaskiner med såskiver efter store pakhjul er typisk lettest at trække og laver et flot såarbejde på mild og mellemsvær jord.

Sådybde og såkvalitet

Christian Rabølle understreger vigtigheden af, at korn sås ensartet i fire centimeters dybde:

- Det er der ikke noget nyt i, men trods dette bliver der hvert år sået for dybt eller for øverligt. Det er traktorførerens ansvar at styre sådybden, men de enkelte såmaskines evne til at så ensartet i fire centimeter kan variere. En ensartet jævn jordbehandling, højt skærtryk og behersket hastighed, er alle faktorer der hjælper til ensartet god såkvalitet.

Kom ud og se på såmaskiner

Afsluttende opfordrer konsulenten til, at man som planteavler tager sig tid til at komme og se VKST’s sådemo og dermed op mod 20 såmaskiner i arbejde.

- Der køres i en vårbygstub med snittet halm, og der skal sås vinterhvede.

Såmaskiner præsenteres først på harvet jord, hvorefter de kører et træk på pløjet jord.

Til sidst bliver der mulighed for, at de egnede såmaskiner kan køre et træk direkte i stubben med den snittede halm.

Sådemo foregår tirsdag den 3. september klokken 9 på Ny Lellinge ved Køge.

hs

Lille ko har mange store fordele

Selvom jerseykoen er en lille ko, er den stor rundt omkring i verden. Og hvis det står til Dansk Jersey bliver den, grundet sine resultater, endnu større de kommende år.

L&F beder minister om alternativer til efterafgrøder

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) beder Landbrug & Fødevarer om flere virkemidler til at opfylde miljøkravene.

Sprøjtning af pløjefri vinterraps i efteråret

Især sent såede og pløjefri vinterrapsmarker skal hjælpes bedst muligt mod rapsjordlopper og spildkorn, lyder det fra FRDK.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.
Side 1 af 1632 (32632 artikler)Prev1234567163016311632Next