bannerPos
Henning Dejgård foran indgangen til personalefaciliteterne, hvor der er fælles frokoststue, bad og garderobe, idet Henning forventer af sine medarbejdere, at de går i bad, inden de forlader arbejdspladsen. Og som alle andre svinestalde, er der ikke adgang for alle og enhver.

Henning fik hjælp mod smerter i hoften

15-05-2019 13:52:13
- Nu har jeg ikke længere ondt i hoften når jeg står op om morgenen. Sådan siger 49-årig svineproducent Henning Dejgård fra Ølgod, der har fået hjælp af helseprodukter fra Sundhedsshoppen, der er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa.

- Når jeg sidder ned gør det ikke længere ondt i hoften, og jeg kan tage strømper på min venstre fod uden problemer. Tidligere var jeg også besværet af hofteproblemer i mit daglige arbejde, eller når jeg skulle gå en tur med familien, hvilket heller ikke længere er et problem.
Sådan lyder meldingen fra den 49-årige svineproducent Henning Dejgård fra Ølgod.
Det hele startede i 2018, hvor Henning ikke kunne være så aktiv og løbe som han havde gjort tidligere, hvilket irriterede ham grænseløst, idet han alle dage har været utrolig aktiv, både arbejdsmæssigt og sport aktiv. Derfor fik Henning foretaget en scanning i 2018, der viste, at han havde en slidt hofte. Lægen sagde, at der ikke var noget at gøre ved det –”Jeg han måtte lære at leve med det og så lave nogle øvelser” fortæller Henning.
”For at skåne min hofte, begyndte jeg at gå foroverbøjet, og da jeg er temmelig lang, betød dette, at jeg begyndte af blive stiv i min lænd. Jeg havde svært ved at løbe, hvilket jeg måtte indstille, og i stedet ”nøjes” med at cykle.

Effekt i 4. måned:
- Jeg var irriteret over at have ondt, og jeg tog glucusamin, men det løste ikke problemet. I november 2018 var jeg til Agromek i Herning, og møder Kirsten, som jeg kendte fra cykling. Hun anbefalede at jeg skulle i gang med at opbygge min hofte, og spise aktiv og yumi. Et eller andet måtte der jo gøres, så jeg købte produkter til 4 måneder, idet jeg kender mig selv og vidste, at hvis jeg ikke havde produkterne indenfor rækkevidde, ville jeg stoppe med at spise dem. Havde jeg kun haft produkter til tre måneder var jeg stoppet med at spise dem, fordi jeg ikke mærkede nogen særlig forbedring. Men – nu havde jeg jo stadigvæk et par kasser af hvert produkt, aktiv og yumi, så jeg kunne jo ligeså godt fortsætte – og det gav effekt. I 4. måned kom forbedringen, og jeg tænker slet ikke på min hofte længere, når jeg står op om morgenen, hvilket er en befrielse. Og – jeg håber også så småt på, at jeg kan begynde at løbe igen” fortæller en glad Henning.

En sportsaktiv landmand
Cykling er noget som Henning har tilfælles med indehaver af Sundhedsshoppen, Kirsten Bak Hansen, idet de et par gange i 2013 – 2014 har cyklet sammen på turen fra Varde til Skagen.
- Netop fordi jeg kendte Kirsten fra cykling, stoppede jeg op i november 2018, da jeg mødte hende på Agromek, hvor hun havde en lille stand og det var derfor jeg kom i gang med produkterne, hvilket jeg aldrig har fortrudt.”
Hennings sportsmæssige karriere startede i en ung alder med gymnastik på Viborg Gymnastikhøjskole, og der begyndte han at deltage i tri og fik trænet sig op til også at kunne svømme crawl. Henning var på det tidspunkt først i 20-erne, og efter endt landbrugsuddannelse kom han til Odder, hvor han var driftsleder i 5 år på en gård med grise. Her meldte han sig ind i Odder cykelklub og begyndte at dyrke tri sporten, endda som licens rytter.
Efter ½ års rejse i Australien med rygsæk sammen med sin bror, kom Henning hjem og købte en gård med 150 søer ved Ølgod i 1998, og selvom Henning blev selvstændig landmand, har han aldrig opgivet sin sport.
Så sent som 4. maj i år cyklede Henning i et løb i Grindsted, på 180 km og ca 1500 højdemeter med en gennemsnitsfart på 29,9 km / timen !

Svineproduktionens rutcheture
At opdrætte grise kan være en økonomisk rutchetur, og Henning har da også prøvet både gode og dårlige tider. I 2003 investerede han, og udvidede til 800 søer og 4500 svin. Han sælger de 8 kg grise videre til opdræt, hvilket bliver til 27.000 pr. år.
I dag har han 3 mænd fra Rumænien til at passe grisene, og arbejdsdagen er fra kl. 6.30 – 15, idet al fodring mv. er automatiseret. Så udover tid til sport og cykling, har Henning i de sidste 7 år arbejdet som konsulent for banker og kreditforeninger. Når en svineproduktion er gået på tvangsauktion, skal der andre til at passe bedriften, indtil der er fundet en varig løsning, og så bliver der sendt bud efter Henning.
- At have sådant et job, kræver at man er omstillingsparat. Jeg kan blive ringet op en fredag eftermiddag og blive bedt om at køre til Østjylland eller et andet sted i landet og være der mandag morgen. Derfor er det også vigtig at jeg har nogle stabile folk, der kan tage tingene af sig selv og er selvstændige, slutter Henning

Det sønderjyske fællesskue
Traditionen tro, vil Sundhedsshoppen igen i år være at finde i Fødevareteltet som udstiller, stand D37. Indehaver af Sundhedsshoppen, Kirsten Bak Hansen står parat med vejledning og gode råd, til de mange slidte landmænd, der dels er udstillere og dels besøger skuet – samt mennesker i øvrigt, der har nogle helbredsmæssige udfordringer, de gerne vil have gjort noget ved.
- Jeg er kommet på det sønderjyske fællesskue siden jeg var barn. Min far har altid udstillet på skuet, og da jeg var gammel nok, var jeg med til 4 H’s kalvepasningskonkurrence i en årrække. I dag er det min storebror Erik Hansen, der udstiller, og for første gang udstiller min nevø Thomas Hansen hans egne dyr, så det bliver spændende at følge med i deres placeringer, selvom det ofte kniber med tiden til at nå det hele, fortæller en spændt Kirsten Bak Hansen.

Billeder fra Det Sønderjyske Fællesdyrskue 2019