Klar til virtuelt dyrskue

Da dyrskuesæsonen blev aflyst på grund af corona, satte mælkeproducent Martin Rasmussen sig for at stable et virtuelt dyrskue på benene.

Mens konkurrenceelementet er der, må Martin Rasmussen og de øvrige udstillere undvære den gode forbrugerkontakt, de normale dyrskuer bærer med sig. Arkivfoto: Tenna Bang

Ungerne var begyndt at øve med kalvene og resten af besætningen hos Dueholm Holstein syd for Skive og de havde også krydset årets dyrskue-tour af i kalenderen. Som sædvanlig bød den på seks-syv skuer.

Men ligesom så mange andre arrangementer fik corona-pandemien sat en stopper for den fornøjelse, før den overhovedet var begyndt.

Hvis det står til Martin Rasmussen, der driver Dueholm, bliver det dog ikke et forår og en sommer helt uden dyrskuer. Med inspiration fra udlandet og hjælp fra en svoger, der har styr på software-programmering, har mælkeproducenten nemlig stablet et virtuelt dyrskue på benene. Det er gratis at tilmelde sig og linket kan findes på Dueholms facebookside.

- Vi har før kigget lidt på de her virtuelle dyrskuer, man nogle steder i udlandet bruger som en sjov måde at udstille dyr på i de perioder, hvor der måske ikke sker så meget på den front. Det er så blevet endnu mere aktuelt på grund af corona. Derfor tænkte vi også, at det var noget, der skulle prøves, fortæller Martin Rasmussen, der ikke tør give et bud på, hvor mange tilmeldte dyr, der ligger i databasen den 30. april, når tilmeldingsfristen løber ud.

- Men vi har fået mange positive tilkendegivelser, og jeg har også et håb om, at nogle af dem, der normalt ikke kan overskue at tage på dyrskue, kunne finde på at melde sig til sådan noget som det her, siger Martin Rasmussen, der først tager stilling til, hvornår det virtuelle skue finder sted, når han kender det endelige antal deltagere.

Tysk dommer og brugerafstemning

Minimumskravet til at stille op til det virtuelle dyrskue er, at man tager et billede af sin ko – gerne mens den går mellem de andre i besætningen. Martin Rasmussen anbefaler dog en video, som vil gøre det lettere for dommeren at give en korrekt vurdering.

- Vi forsøger at favne bredt, så så mange som muligt kan være med. Ligesom på et almindeligt dyrskue bestemmer man selv, hvor meget man vil gøre ud af det. Der er ikke krav om, at køerne skal være klippet og den slags, så det er ikke noget, dommeren bliver instrueret i at vurdere på, fortæller Martin Rasmussen, der har allieret sig med en tysk dommer, der før har bedømt virtuelle konkurrencer, til at bedømme og sortere dyrene fra til finalen, hvor det bliver brugerne på platformen, der får det sidste ord.

- Finalen bliver afgjort ved brugerafstemning. Det er noget, vi har haft oppe at vende et par gange, og overvejet, om det kan være med til at gøre tingene for usaglige. Men på den anden side er det også en platform, der lægger op til, at man inddrager brugerne, så derfor tror vi, at det er den rigtige løsning, siger dyrskuearrangøren.

Måske en gentagelse

Mens Martin Rasmussen er ny i cyberspace-ringen, har han erfaring som udstillingsarrangør fra både MidtWest Farmshow og Aulum Dyrskue, mens hans far tidligere har været en del af Landsskue-udvalget.

Og selvom computer-skuet måske kommer det værste dyrskue-afsavn til livs, lægger han ikke skjul på, at det kun er den næstbedste løsning.

- Ved dyrskuerne er det jo ikke kun konkurrencen, der tæller. Der er alt det sociale, og så er der den gode kontakt til forbrugerne, som vi ikke kan genskabe på den her måde, konstaterer mælkeproducenten, der dog ikke vil afvise, at Danmarks første virtuelle dyrskue er kommet for at blive.

- Hvis det bliver en succes og folk synes, det er sjovt, kunne jeg sagtens forestille mig, at vi prøvede igen til næste år på et tidspunkt, når der ikke er almindeligt dyrskue på programmet. Når vi først har lavet platformen én gang, burde det ikke kræve det helt store arbejde, konstaterer Martin Rasmussen, der endnu ikke helt har gjort op med sig selv, hvor mange dyr han selv stiller op med.

- Men vi sender helt sikkert nogle ind, ligesom vi også vil prøve lykken og sende et par videoer til et lignende dyrskue i USA, der også er blevet sat i værk på grund af corona. Ikke fordi vi tror, vi har en chance der – en næstsidsteplads vil nok nærmest være en sejr for os – men fordi det kunne være sjovt at sammenligne sig med nogle besætninger, man ellers aldrig havde mulighed for, siger han.

Læs også