Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

Der kører omkring 700 af dem i hele verden, 70 af dem i Norden, men kun to i Danmark. Hos Lely ser man dog et stort potentiale i sin automatiske foderrobot, Lely Vector, der første gang kom på markedet i 2012 og sidste år blev lanceret i en opdateret version.

På dyrskuet i Hjørring kan man få et nærmere kig foderrobotten.

- Den har nogle klare fordele, både i forhold til velfærd og energiforbrug, fortæller Harriet Johannessen, Commercial Product Specialist hos Lely Nordic, der ikke tøver med at kalde foderrobotten, den mest intelligente på markedet.

- Det tør jeg blandt andet kalde den, fordi jeg ikke kender andre systemer, der registrerer, hvor meget foder, der ligger på foderbordet, og fodrer ud efter det. Det giver nogle muligheder – blandt andet i forhold til systemer med malkestald, hvor man kan indstille den til at sørge for, at der er mest foder på bordet og dermed størst søgning på de tidspunkter, man malker, mens det i forhold til malkerobotter og afgræssende køer også giver bedre mulighed for at styre foderindtaget, forklarer hun.

- At der hele tiden er frisk foder, øger fodereffektiviteten, mens det også giver mere ro i stalden. Når der ikke kun bliver fodret ud én gang om dagen, er der ikke samme kamp om pladserne, og på den måde kommer køerne lavest i hierarkiet også til, fortæller Harriet Johannessen.

 

Ens og fleksibel udfodring

Et Vector-udfodringsmodul kan servicere omkring 200 køer plus opdræt – afhængig af fodersammensætningen, og mens Harriet Johannsen ser automatisk fodring som et oplagt valg i en tid, hvor kvalificeret arbejdskraft ikke hænger på træerne, ser hun også store fordele i, at man med automatisk fodring sikrer, at udfodringen foregår på samme måde hver dag året rundt – uafhængigt af, hvem der arbejder i stalden.

- Og så giver det noget fleksibilitet, at vi dimensionerer foderkøkkenet til at skulle fyldes cirka hver tredje dag. Det kan blandt andet være en fordel for landmænd på mindre bedrifter, at de ikke selv skal ud og fodre hver eneste weekend, tilføjer Kent Stagsted Nielsen, salgskonsulent hos Lely Center Herrup.

 

Lavt energiforbrug

At klimaet lige nu er det store samtaleemne, gør ifølge Harriet Johannessen, Lely Vector-systemet endnu mere aktuelt.

- Man kan ikke komme udenom, at kravene fra forbrugerne bliver højere, mens både Danish Crown og Arla også kræver mere og mere klimavenlig produktion. Vi har målt os frem til, at en Lely Vector i gennemsnit bruger 0,2 kilowatt på blanding og udfodring pr. dyr. Rent økonomisk er der også noget at hente her. Jeg har snakket med en hollandsk mælkeproducent, der fortalte, at han kan holde tre foderrobotter kørende for 5 Euro om dagen. Det er svært at starte en regulær fodervogn op for det beløb, konstaterer produktspecialisten, der håber, at det automatiske fodringssystem dermed også kommer i spil, når der skal søges om fremtidige tilskud til klimaforbedrende tiltag i de danske kostalde.

Læs også