Fokus på afgrøder, udbytte og maskiner

Efter et års coronapause var Planteaften på Ytteborg tilbage, hvor både afgrøder, udbytte og maskiner var i fokus.

En flot sommeraften dannede rammen om planteaftenen på Ytteborg. 

De 275 deltagere fik mulighed for at studere afgrøder på nærmeste hold.

Morten Krupa, der er leder af Ytteborg I/S, er ganske tilfreds med både antallet af fremmødte og forløbet af aftenen.

Forsøgsvirksomheden Ytteborg torsdag aften velkommen til Planteaften. Arrangementet blev skudt i gang med en demonstration af tre forskellige maskiner, der udførte no-till etablering af vårbyg til stor interesse for de mere end 275 fremmødte.

Herefter blev gæsterne delt ind i mindre grupper, hvor de roterede rundt på forskellige stationer, hvor der var fokus på alt fra blomsterbrak og biodiversitet, isåning af græs i etableret græsmark, majs, startgødning, så-teknik, efterafgrøde-strategi og meget andet.

På en af stationerne kunne man møde Sagro´s rådgiver Rasmus Filsø Løbner, der er specialiseret i rådgivning omkring natur og vildt, der fortalte om, hvordan en enkelt hektar med bestøverbrak kan gøre det op for fem hektar med efterafgrøder.

- Det er jo helt oplagt, hvis man har kiler på sin jord, eller andre steder der er svære at udnytte optimalt eller bare har et dårligt udbytte. Ved at etablere bestøverbrak på disse områder rykker det noget i det samlede regnskab, og så er det jo rigtig godt for biodiversiteten, sagde han blandt andet.

Deltagerne fik en markedsorientering fra DLG.

Tilfreds med arrangementet

Morten Krupa, der er leder af Ytteborg I/S er ganske tilfreds med både antallet af fremmødte og forløbet af aftenen.

- Det gik rigtig godt. Jeg var en smule bekymret, da jeg har været til et par arrangementer her det senere stykke tid, hvor der ikke var så stort et fremmøde. Men med 275 deltagere tror jeg næsten, vi har sat rekord til vores Planteaften, siger han.

Forud for årets Planteaften blev der afholdt 25-års jubilæum for Ytteborg, hvor der udover at blive ønsket tillykke, også blev delt anekdoter om, hvordan et køb af en speciel mejetærsker kunne forløbe i 90´erne.

- Jeg vil gerne sige mange tak til alle de fremmødte, talerne og gaverne. Det bekræfter os virkelig i, at vores arbejde gør en forskel, siger Morten Krupa.

Ytteborg ejes af Sagro, Vestjysk Landboforening og Lemvig Egnens Landboforening. Ytteborg gennemfører årligt cirka 220 Landsforsøg i samarbejde med Seges, og selvfølgelig i et tæt samarbejde med planteavlskonsulenter fra rådgivningskontorerne.

Læs også