Stor interesse omkring hestebønner

Overgaard Gods ved Havndal satser på lokalproducerede hestebønner – og de er allerede nu klar til at kunne håndtere afgrøden.

Overgaard Gods oplever, at der er mange, som kigger efter alternative afgrøder som hestebønner,. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Flere landmænd er ved at få øjnene op for hestebønner, og det er en interesse, man også har oplevet hos Overgaard Gods.

- Vi er begyndt at opkøbe hestebønner til høst 2022, som er nyt for os. Traditionelt har vi altid kørt med gødning og korn, fortæller Jonas Nue Kjeldsen, agrochef, Overgaard Gods, og fortsætter:

- I vores strategi fremadrettet vil vi gerne have nogle flere ben at stå på, udover økologi tror vi, at der er en god fremtid for lokalt producerede proteiner.

Enkelt og effektivt

Alt logistikken omkring hestebønner er på plads, så Overgaard Gods er klar til at modtage og håndtere hestebønner fra landmændene her til ny høst.

- Vi kan indveje og tørre hestebønnerne, men også indkøbe dem direkte fra landmanden fra eget lager, hvis han/hun kan ligge med dem, uddyber Jonas Nue Kjeldsen og tilføjer:

- Det passer godt i tråd med vores ambitioner om at have flere forretningsben at stå på og bidrage til lokalproducerede proteiner. Og vi håber, at det bliver en succes, for det passer rigtig godt ind i vores nuværende set up både med lagerfaciliteter, håndtering af korn og tørreri samt levering til kunder.

For Overgaard Gods handler det om, at det skal være så enkelt og overskueligt som muligt at indgå en aftale med dem.

- Der er andre, der har forskellige modeller at gøre det på med hensyn til proteintillæg og -fradrag – og forskellige andre tillæg og fradrag. Der har vi det meget enkelt. Og kører faktisk efter vores slogan »enkelt og effektivt«, forklarer Jonas Nue Kjeldsen.

Det betyder, at hestebønnerne max må indeholde 15 procent vand og max to procent urenheder.

- Det er lige som, vi har med alt andet foderkorn – udover det har vi ikke andre krav til bønnerne, bortset fra at det skal være en god og sund vare, påpeger agrochefen.

Slipper for dyr handelsgødning

Overgaard Gods oplever, at der er mange, som kigger efter alternative afgrøder som hestebønner, og hvordan de kan få den ind i markplanen.

At der kan være udfordringer med dyrkningen af hestebønner, er ikke noget, som Jonas Nue Kjeldsen mener, skal være en hindring for at tage afgrøden ind.

- Det kan der være med alle afgrøder. Jeg tror, at det bliver stort i fremtiden. Man skal bare i gang med det og få det prøvet af – jo mere erfaring man får, jo bedre bliver man til det, understreger han.

Han peger desuden på, at man skal se på hestebønnerne i forhold til maltbyg, som er en vårafgrøde.

- Det, der er en fordel ved hestebønner, er, at man ikke skal bruge kvælstof til hestebønner. Derudover er gødningspriserne rigtig høje. Derfor kan man måske etablere en hestebønne til et højere dækningsbidrag end både malt- og vårbyg, som ellers også er rigtig godt betalt, fastslår Jonas Nue Kjeldsen og fortsætter:

- Hestebønner skal tildeles fosfor og kalium, men du slipper for at give dem kvælstof, som er dyrt, så det burde være et godt argument.

Efterlyser aftaler

Ifølge agrochefen kan der afsættes mange tusinde ton hestebønner – hvis der vel at mærke bliver produceret nok – og at der i branchen efterspørges længerevarende aftaler flere år frem.

- Det er bestemt et voksende marked, fastslår Jonas Nue Kjeldsen.

 

Læs også