Lokale grøntsager af høj kvalitet

Skovløkke Frilandsgrønt i Marslev vil fremover have endnu mere fokus på at levere grøntsager af høj kvalitet til lokalområdet.

Verena og Michael Junge har haft ejendommen Skovløkke i Marslev siden 2015. Allerede året efter kom de først i kapløbet om de tidligste kartofler. - Hvidløg er mit hjertebarn, siger Verena Junge og lover, at de hverken smager bitter eller giver dårlig ånde, når de er høstet helt friske. Hvidløg i lange baner. Kartoflerne er stadig under dug, da avisen besøger Skovløkke Frilandsgrønt i uge 17. Pt. er der seks fastansatte i marken. I sæsonen kan der være helt op til 20 ansatte, når der skal høstes. Der vil fremover være Hereford-kød i køledisken hos gårdbutikken.

Det er store smil og engagement der møder en, når man kører ned ad den lange indkørsel til Skovløkke Frilandsgrønt på Birketvedvejen i Marslev og bliver mødt af Verena og Michael Junge, der siden 2015 - hvor de overtog gården efter Verenas forældre – har dyrket blandt andet kartofler, rødbeder, ærter, porrer, rabarber, jordbær og ikke mindst hvidløg.

- Hvidløg er mit hjertebarn, siger Verena Junge.

- Det smager fantastisk og der er ingen syre i et friskt produkt. Det giver ingen dårlig lugt, garanterer hun.

 

Begyndte med tidligkartofler

Oprindeligt overtog de gården, fordi Michael Junge havde brug for pladsen i sit arbejde som smed.

- Michael driver stadig virksomheden »Multismedien«, hvor han reparerer og klargør forskellige maskiner. Og som en start var det det, vi skulle have fokus på, mens jeg passede mit arbejde som ergoterapeut, fortæller Verena Junge.

Men lysten til at dyrke noget på den jord, der fulgte ejendommen, tog over, og som en start blev der sat tre hektar med tidligkartofler.

- Min far havde før lavet tidligkartofler for en anden grøntsagsavler, og vi blev enige om, at det kunne vi da også, siger hun med et smil.

- Da vi i 2016 løb med titlen som de tidligste kartofler, fik vi blod på tanden, og det har vi haft siden, garanterer Verena Junge og fremhæver lysten til at udvikle og producere rene varer.

 

 

20 hektar med grøntsager

I dag driver de 20 hektar med grøntsager, og hver sæson bliver der udvidet med nye og spændende versioner.

- Vi skal blandt andet til at dyrke fennikelblomster. Det er noget helt nyt, og også noget vi skal lære. Men med vores fokus på kvalitet frem for alt andet, så skal vi nok få styr på det.

De forskellige grøntsager er ikke kategoriseret som økologiske, men sprøjtes ikke.

- Vi har besluttet, at vi ikke vil sprøjte dem mod ukrudt og skadedyr. Så vi håndluger i stor stil, ligesom vi også håndplanter og håndsamler blandt andet kartoflerne.

- Det er på den måde, at vi kan garantere kvaliteten. For eksempel med rabarberne, der er ved at være modne. Her er vi i marken og udvælge hver enkelt stængel. Det er jo ikke alle planterne, der er lige langt fremme, så nogle af stænglerne skal lige have et par dage mere. Det kan vi kun se, hvis vi håndplukker, understreger Verena Junge.

For at forstå omfanget fortæller Verena Junge, at de sidse år eksempelvis håndplantede en halv million porrer, der efterfølgende også blev håndluget.

- Det går der noget tid med, smiler hun og understreger, at de pt. har seks fastansatte, og at der i sæsonen kan være op til 20 ansatte blandet andet, når der høstes rabarber.

Så hvor de i begyndelsen kun havde fokus på grøntsagerne tre måneder om året, og kun skulle koncentrere sig om kartofler og ærter, har de i dag grøntsager hele året rundt, hvor rabarberne blandt andet fylder tre hektar og porrerne en hektar.

Fra jord til Michelin

Grøntsagerne sælges fra egen gårdbutik for enden ad vejen og fra lokale butikker primært i Kerteminde og Odense. Derudover leveres til flere Michelin restauranter.

- At få lov at levere til en Michelin restaurant, er selvfølgelig sjovt og et stort skulderklap. Vi ved, at vi bliver valgt, fordi vores grøntsager har høj råvarekvalitet, og det er vi selvfølgelig glade for. Men det er også sjovt, fordi det udvikler vores udvalg af grøntsager. Som for eksempel det med, at vi skal til at dyrke fennikelblomster. Det er en forespørgsel, fortæller Verena Junge.

Bæredygtigt fokus

Ellers er det store fokus på gårdbutikken og den direkte levering til lokale forretninger, da grøntsagerne derved kan garanteres helt friske.

- Når vi sælger gennem grossister i København, går der tid med transport og levering. Her kan vi risikere, at grøntsagerne måske er helt op til fem dage gamle. Det er de ikke, når vi sælger på den anden måde.

- Vi går ud og udvælger de grøntsager, der eksempelvis skal til Brugsen i Kerteminde. Håndoptager dem og kører dem de seks kilometer, der er. Det kan man da kalde bæredygtighed.

 

Alle har ret til god mad

Selv spiser familien stort set kun egne produkter.

- Jeg nyder god mad. Og at vi laver rene produkter, det er vigtigt for mig. Spiser vi det, vi har her på gården, så ved vi, hvad vi får. Og der er altså ikke noget mere lækkert end at gå ud en tidlig morgen og hente det ind, man skal bruge i sin madlavning senere på dagen. Det er en stor luksus, påpeger Verena Junge og fortæller, at der også fremover vil være oksekød i gårdbutikken.

- Vi har noget Hereford-kvæg gående på markerne. Kødet fra dem vil fremover også blive solgt i gårdbutikken. Jeg er ved at have styr på både tilladelser og korrekte opbevaringsformer, garanterer hun.

- Fokus fremadrettet bliver derfor at lave lokale, gode varer, der hovedsageligt sælges fra gårdbutikken.

- Vi skal tænke lokalt og bæredygtigt. Høj kvalitet og friskhed. Vi skal ikke ud at blande os med »de store drenge« og leverer i enorme mængder til store kæder. Vi skal gøre det, vi er bedst til. Udvikle i et fornuftigt tempo og lave grøntsager af høj kvalitet, slutter Verena Junge.

Læs også