DYRK – det betaler sig

Du kan nå det endnu, hvis du gerne vil have egne grøntsager på spisebordet og både spare penge på indkøb og samtidig vide, hvad du putter i munden. Vild-havekonsulent giver gode råd og et kærligt skub i køkkenhave-retningen.

Signe Schrøder, vild havekonsulent og formand for Landsforeningen Praktisk Økologi. www.bjerregaarden.dk Instagram: @signeschroeder_praktiskoekolog og @bjerregaarden.dk

Er du en af dem der har køkkenhave? Så er du måske en af de endnu flere, der har lidt travlt nu her. For foråret drøner derudaf og der skal plantes, prikles, forspires og sås. Mine vindueskarme bugner af tomatplanter, agurker og græskar, der alle gerne vil ud i varmen. De træder hinanden over tæerne og forsøger at kravle ud af potterne.

På køkkenbordet står der kasser fulde af frø, og jeg hiver mig fortvivlet i håret over alt det, der burde være sået og alle de timer, der flyver afsted. På trods af de lange lyse nætter er det alligevel mørkt, før jeg kommer indenfor, for nu haster det. Jorden er varm, solen skinner og det har lige regnet. Det kan ikke være bedre såvejr.

Hvorfor dog gøre sig alt det besvær, tænker du måske. Hvorfor stresse over dybdevanding, sådybde og spireevner, når man bare kan tusse ned og købe lidt ind. Og det er et relevant spørgsmål. Det oplagte svar er mit personlige. At jeg er bidt af en gal køkkenhave og simpelthen elsker at pusle med planter og høste overfloden i efteråret. Og man høster som bekendt, som man sår.

Priserne stiger

Det andet svar er mere generelt. Priserne stiger. Fødevarer bliver dyrere. En ny rapport fortæller, at det koster en almindelig børnefamilie 30.000 kroner mere om året at leve som vanligt. Med tre børn i børnehave-skolealderen er jeg en del af det segment. Inflation og geopolitik har jeg ikke den store indflydelse på. Men det har jeg over den måde, jeg udnytter min have på.

Og når jeg rent faktisk kan forsyne hele min familie med økologiske grøntsager, frugt og bær det meste af året på 450 kvadratmeter køkkenhave, så er det oplagt. Der går alligevel pænt mange poser kartofler og gulerødder til en børnefamilie, og selvom det er billige basisvarer, så løber det op i sidste ende. Især i betragtning af hvor nemt det faktisk er at dyrke gulerødder og kartofler.

Du kan nå det endnu

Nu har jeg ikke så meget plads at udbrede mig på her i denne klumme. Det tager jeg så til gengæld revanche for i min nye køkkenhavebog DYRK, hvor jeg i detaljer forklarer, hvordan man gør køkkenhaven nem og overskuelig. For min virkelige mission og passion er at få delt noget haveglæde og få spredt budskabet om, at det ikke er så svært at dyrke køkkenhave. Og så giver det super god mening i disse tider med inflation og stigende priser på snart sagt hvad som helst.

Lige nu kan du stadig nå at så ærter, bønner, vinterporrer, sætte kartofler, så gulerødder, majs, squash, græskar osv. osv. Stort set det hele kan stadig sås eller sættes til forspiring, eller udplantes fra købeplanter. Selv har jeg lige købt seks bakker økologisk knoldselleri á seks styks for 200 kroner. For de 200 kroner får jeg knoldselleri nok til at klare os igennem hele vinteren. Og det er jo ikke så dumt eller dyrt endda. Det er bare om at komme i gang med at dyrke – det betaler sig!

Læs også