bannerPos

Underjordisk big data hjælper forskere med at udvikle fremtidens afgrøder

Henning K. Andersen

13-08-2018 09:39
Fremtidens afgrøder skal være mere robuste over for klimaforandringer. Et stort forskningsprojekt om planterødder på Københavns Universitet bruger big data og skræddersyet software til at analysere rødderne under jorden. Teknologien er ikke i sig selv bemærkelsesværdig, men samarbejdet markerer en nytænkning inden for agronomi.

På rodanlægget Radimax i Taastrup går der 600 fem meter lange, gennemsigtige rør skråt ned under jorden - her kører der multispektrale kameraer rundt, som tager billeder af forskellige afgrøders rødder.
 
Efterfølgende gransker forskerhold bag rodforskningsprojektet på Københavns Universitet de underjordiske billeder af afgrøder for at finde frem til robuste sorter - hvilke er gode til at skabe et dybt rodnet og kan dermed modstå fx tørke bedre.
 
Før foregik rodbillede-analysen manuelt, men et frugtbart samarbejde mellem en planteforsker, en lektor i datalog og en ingeniør har ført til et skræddersyet software værktøj, der kan afkode billederne og omsætte dem til systematiske målinger af rod-længden på hvert billede.
 
- Det her sparer os for rigtig, rigtig, rigtig mange timers arbejde, og vi kan lave nogle rodanalyser, der ellers er alt for tidskrævende med manuel tælling,  siger Simon Fiil Svane, der er ph.d.-studerende på rodforskningsprojektet.
 
- Ja, det er jo egentlig intet revolutionerende i teknologien, vi bruger til billedanalysen, men det er helt sikkert en revolution inden for rodforskning, hvor man simpelthen mangler redskaber til at analysere big data, siger han. 


Software finder genetisk variation i planterødder
 
Formålet med rodforskningsanlægget er at finde frem til de sorter af afgrøder som byg, hvede, rug og rajgræs, der har de mest veludviklede rodnet, fordi de sorter bedre udnytter nærringstoffer og vand tilgængeligt i de dybere jordlag, hvilket er en stor fordel, særligt under tørkeperioder som i år.
 
Indtil videre har forskerne kørt billedanalysen på fem datasæt á op mod 30.000 billede med succes. Software, der er udviklet af firmaet Videometer, kan skelne forskellene i pixel refleksionen fra forskellige bølgelængder. Hvert pixel har så fået tildelt en sandsynlighed for, om den tilhører en levende rod eller jord og døde rødder.
 
Ud over, at den automatiserede billedanalyse sparer arbejdstimer, er der også den ekstra gevinst, at en maskine ikke bliver træt ligesom et menneske.
 
- Efter at have manuelt studeret billeder i flere dage i træk, kan man både blive sjusket og komme til at ændre mening om, hvad der ligner en levende planterod, og her bliver vores algoritme hverken træt eller forvirret, og vil derfor afkode ens hele vejen igennem, siger Erik Dam, der er lektor i datalogi på Data Science Lab på Københavns Universitet.
 
En udfordring for agronomi og biologi
 
Simon Fiil Svane mener, at det generelt er en udfordring at få analyseret data inden for forskning i agronomi og biologi:
 
- Det er ikke et problem, at få noget teknologi, der kan indsamle rå data, problemet er, at det ofte havner på en server, siger han.
Simon Fiil Svane forklarer, at traditionelle tællemetoder ofte er tilstrækkelige i mindre forskningsprojekter, men at de på Radimax-projektet skal analysere store mængder data til eksterne partnere, som større virksomheder, og her er det nødvendigt at kunne systematisere data-analysen.
 

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer