bannerPos

Antibiotikaeksperter fra syv lande skal lære af Danmark

Danmark er foregangsland på indrapportering af brug af antibiotika i husdyrproduktionen. Nu skal folkene bag VetStat lære fra sig overfor andre EU-lande.

Henning K. Andersen

13-03-2019 13:58
Syv andre EU-lande er på besøg hos Fødevarestyrelsen for at lære af de danske erfaringer med blandt andet dataindsamling i VetStat.

Om tre år skal alle EU-lande kunne indrapportere data om salg og forbrug af antibiotika til dyr helt ned på ejendomsniveau til et fælleseuropæisk antibiotikaregister bestyret af det europæiske medicinagentur (EMA).

Den opgave bliver ikke noget problem for Danmark, takket være den årelange obligatoriske indberetning af forbruget til den offentlige VetStat database.  VetStat har netop det overblik, som den kommende forordningen kræver. Men andre EU-lande er ikke lige så langt som Danmark. Blandt andet derfor er antibiotikaeksperter fra syv lande i disse dage på besøg hos Fødevarestyrelsen. Her skal de lære om de danske erfaringer både med VetStat, gult kort ordningen og den danske model for obligatorisk sundhedsrådgivning. Blandt deltagerlandene er blandt andet Estland, Letland, Rumænien, Grækenland og Slovenien.

- En af grundene til, at Danmarks antibiotikaforbrug ligger lavt målt med internationale alen, er bl.a., at både myndigheder, branche og offentligheden kan få overblik over det danske forbrug af lægemidler helt ned på ejendomsniveau. De muligheder har man langt fra i alle EU-lande, forklarer dyrlæge Elisabeth Okholm fra Fødevarestyrelsen.

Hun skal blandt andet fortælle de udenlandske eksperter om, hvordan Danmark har formået at sænke det totale antibiotikaforbrug med 22 procent siden 2010.

Næste år får danske VetStat et teknologisk facelift og en bedre grafik, så både landmænd, dyrlæger, forskere og myndigheder kan nærstudere antibiotikaforbruget i detaljer.

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next