bannerPos

Antibiotikaeksperter fra syv lande skal lære af Danmark

Danmark er foregangsland på indrapportering af brug af antibiotika i husdyrproduktionen. Nu skal folkene bag VetStat lære fra sig overfor andre EU-lande.

Henning K. Andersen

13-03-2019 13:58
Syv andre EU-lande er på besøg hos Fødevarestyrelsen for at lære af de danske erfaringer med blandt andet dataindsamling i VetStat.

Om tre år skal alle EU-lande kunne indrapportere data om salg og forbrug af antibiotika til dyr helt ned på ejendomsniveau til et fælleseuropæisk antibiotikaregister bestyret af det europæiske medicinagentur (EMA).

Den opgave bliver ikke noget problem for Danmark, takket være den årelange obligatoriske indberetning af forbruget til den offentlige VetStat database.  VetStat har netop det overblik, som den kommende forordningen kræver. Men andre EU-lande er ikke lige så langt som Danmark. Blandt andet derfor er antibiotikaeksperter fra syv lande i disse dage på besøg hos Fødevarestyrelsen. Her skal de lære om de danske erfaringer både med VetStat, gult kort ordningen og den danske model for obligatorisk sundhedsrådgivning. Blandt deltagerlandene er blandt andet Estland, Letland, Rumænien, Grækenland og Slovenien.

- En af grundene til, at Danmarks antibiotikaforbrug ligger lavt målt med internationale alen, er bl.a., at både myndigheder, branche og offentligheden kan få overblik over det danske forbrug af lægemidler helt ned på ejendomsniveau. De muligheder har man langt fra i alle EU-lande, forklarer dyrlæge Elisabeth Okholm fra Fødevarestyrelsen.

Hun skal blandt andet fortælle de udenlandske eksperter om, hvordan Danmark har formået at sænke det totale antibiotikaforbrug med 22 procent siden 2010.

Næste år får danske VetStat et teknologisk facelift og en bedre grafik, så både landmænd, dyrlæger, forskere og myndigheder kan nærstudere antibiotikaforbruget i detaljer.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer