bannerPos

Gamle husdyrracer er ved at uddø

Projektet »Biodiversitetsgårde« har fået tilskud til bevaringsarbejdet fra Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: Stig Benzon Oregård

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
06-12-2018 09:00
Det er tid at slå alarm, før værdifuld genetik forsvinder. Det mener Økologisk Landsforening, som holder en konference om gamle husdyrracer.

Mange gamle, danske husdyrracer som Jysk Kvæg, Rød Dansk Malkerace og Sortbroget Dansk Landrace-gris er i alvorlig fare for at uddø. Det indskrænker mulighederne for at tilpasse fremtidens fødevareproduktion til udfordringer som for eksempel klimaproblematikken.

Det mener Økologisk Landsforening, som inviterer til konference om bevaring af landbrugets genressourcer på onsdag den 12. december, hvor foreningen præsenterer sit bud på løsninger. Den holdes på konference på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Foreningen stiller skarpt på fremtidens bevaringsarbejde med spørgsmål som:
Hvorfor er det vigtigt at bevare de landbrugsgenetiske ressourcer? Og kan der findes finansiering og politisk opbakning til at videreføre bevaringsarbejdet?

- Vi er ved at smide uerstattelige genressourcer væk. Populationerne af de gamle husdyrracer er kritisk lave, og de fleste af dem falder stadig. Vi er milevidt fra FAO’s anbefaling om 1.000 dyr pr. race. Der er behov for både en bedre organisering af bevaringsarbejdet og flere midler hertil. På konferencen kommer vi med et bud på løsningen, siger Bent Rasmussen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
 

Vigtige for udvikling

De gamle husdyrracer er truet fra flere fronter, forklarer lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, Bernt Guldbrandtsen, som er en af oplægsholderne til konferencen.

- Mange avlere er efterhånden gamle, dyrene giver lave ydelser og er derfor uøkonomiske, og der er generelt alt for få af dem – især handyr, hvilket medfører et indavlsproblem. Populationen af især gamle kvæg- og svineracer er på et meget kritisk niveau, forklarer han. 

Ifølge Bernt Guldbrandtsen er der tre gode argumenter for at sikre bevarelsen af de gamle husdyrracer:

Kulturhistorisk – Dyrene er landbrugshistorie

Forsikringsmæssigt – Vi mister det genetiske materiale

Diversitet skaber fleksibilitet – Hvis vi kun har én race, vil det tage væsentligt længere tid at udvikle på den

Blandt de øvrige oplægsholdere til konferencen er blandt andre direktør for Hotel- og Restaurantskolen i København, Anne-Birgitte Agger, som mener, at de gamle gener har stor betydning for fremtidens madhåndværk.

Man skal tilmelde sig konferencen senest i morgen, fredag, og det er gratis at deltage.

 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.

Roedag på Sofiehøj ved Maribo i juni

Forskellige skadevoldere er i søgelyset, når roedagen holdes for alle interesserede.
Side 1 af 1548 (30941 artikler)Prev1234567154615471548Next