Jordanalyse af 800 hektar var en øjenåbner

For familien Bonde ved Haderslev var en analyse af jordprøver en øjenåbner.

Familien Bonde på Nørbygaard, tæt ved Haderslev, fik i vinter udtaget GPS-jordprøver på samtlige deres marker - omkring 800 hektar. 

I starten var ejer Benny Bonde ret skeptisk over for jordprøver og ønskede egentlig ikke at bruge penge på det. Men i forbindelse med at hans to sønner var ved at overtage gården, lod han sig overtale. 

- Jeg havde aldrig fået taget jordprøver før og syntes egentlig, det var spild af penge, men jeg lod mig overtale, og det er jeg ret glad for i dag, fortæller Benny Bonde.

Sønnen Jes Bonde supplerer:

- Vi havde lige overtaget gården og ville egentlig godt vide, hvad det var, vi havde med at gøre, og ønskede nogle tal, vi kunne arbejde videre med, fortæller Jes Bonde, og fortsætter:

- Vi er ret overraskede over de udsving, der var på markerne. Vi troede, de alle var fint dækket ind af kalk, men særligt med hensyn til en enkelt mark kunne vi se, at det var den slet ikke. Omvendt har vi kunnet spare kalk på nogle af de andre marker. Der er ingen grund til at smide fem tons kalk på hver mark, hvis der ikke er brug for det.  

Håndgribeligt

Da analyseresultaterne kom tilbage fra laboratoriet, fik de en kommentar til tallene fra rådgivningsselskabet SLF. Jordprøveresultaterne blev overført til deres markplan i MarkOnline.

Jes Bonde fortæller, at de har sendt alt materialet ind til maskinstationen, som nu styrer hvilke marker, der har fået kalk, hvilke der mangler, samt har overblik over hvor meget kalk, der er givet. 

- Vi er glade for det flotte stykke arbejde, der er gjort. Det er let håndgribeligt, og nu har vi fået overblikket over markerne, fortæller han.

Potentiale

 Planteavlskonsulent i SLF, Janni N. Nielsen, peger på, at det kan være svært for landmanden at bevare overblikket, når han har mange jorde, eller hvis han har købt eller forpagtet jord.

- For hvad har den tidligere ejer så gjort, og hvor mange år siden er det? Jordprøverne giver overblik, og resultaterne bliver samtidig overført til din markplan i MarkOnline, så din planteavlsrådgiver altid kan beregne din gødningsplan ud fra de nyeste analyseresultater, fortæller planteavlskonsulenten. 

Hun råder landmændene til at få udtaget jordprøver hvert fjerde til femte år.

- Så kan du rette op på faldende tal, før de bliver til problemer og koster udbytte. Der er heller ingen grund til at kalke en mark, der ikke har brug for det. Derfor kan du rent faktisk spare penge i sidste ende.

SLF anbefaler GPS-jordprøver, da de giver det mest præcise tal.

mip

 

Læs også