bannerPos

Kopenhagen Fur afslutter vanskelig auktionssæson

2019 blev langt fra nogen optur for danske minkavlere. Priserne faldt igen, og produktionen er nedbragt med 26 procent.
13-09-2019 13:37
Priserne fortsatte med at falde i 2019 for minkskind. Danske minkskind blev solgt for blot 198 kroner i gennemsnitspris og faldt dermed yderligere i forhold til sidste år.

Årets auktionssæson hos Kopenhagen Fur er nu overstået. I løbet af året har Kopenhagen Fur udbudt og solgt knap 26 millioner minkskind, og de danske minkskind opnåede en gennemsnitspris på 198 kroner. Et fald på 20 kroner i forhold til sidste års i forvejen lave priser.

Gennemsnitsprisen på udenlandske skind solgt gennem Kopenhagen Fur endte på 159 kroner, hvilket er 9 kroner lavere end sidste år. Salgsprocenten for 2019 endte på 98.

- Det har været en vanskelig auktionssæson med en betydelig usikkerhed, lyder det fra Kopenhagen Fur i en nyhed på auktionshusets hjemmeside.

Usikkerheden kom især til udtryk på sæsonens første auktion i januar, hvor blot 31 procent af udbuddet blev solgt. På de efterfølgende internationale pelsauktioner sås lidt bedre salgsprocenter, og på Kopenhagen Furs marts-auktion kom så et egentligt gennembrud med et salg på 100 procent til et fast prisniveau.

Mindstepris

På de efterfølgende auktioner måtte Kopenhagen Fur dog igen trække noget af udbuddet, for så stort set at få ryddet lagrene på sæsonens sidste auktion. Fra auktionerne i 2018 var der 2 millioner usolgte skind, som blev genudbudt og solgt på auktionerne i 2019.

I år er skindene solgt til en mindstepris. Om den beslutning lyder det:

- Med den betydelige usikkerhed i markedet har det været afgørende, at kunderne har kunnet have tillid til prisniveauet, og derfor har det været en bevidst salgspolitik at holde hånden under prisen igennem salgssæsonen.  Det har givet nogle armlægninger undervejs i auktionssalen, hvor kunderne har testet Kopenhagen Furs vilje til at fastholde salgspolitikken.

- I den svære situation er det lykkedes at sikre et fast prisniveau gennem sæsonen og med den opnåede salgsprocent for året, må man sige, at salgspolitikken har båret frugt. Det ændrer ikke på, at den opnåede salgspris i 2019 er for lav til at sikre en rentabel produktion af minkskind, lyder det.

Lagre

Da prisen senest toppede for seks år siden med priser omkring 600 pr. skind, steg verdensproduktionen til over 90 millioner skind, og der blev opbygget lagre særligt i Kina, hvor branchen ekspanderede kraftigt.

Fra Kopenhagen Fur lyder det, at lagrene i dag er ved at være tømte, og verdensproduktionen er faldet kraftigt. Udbuddet på de internationale auktioner har i 2019 ligget på omkring 38 millioner minkskind, og det tal vil i 2020 blive på mellem 25 og 28 millioner skind. Det afspejler, at produktionen i Danmark er nedbragt med 26 procent i år, og det slår igennem på udbuddet i 2020.

I andre minkproducerende lande ses en tilsvarende udvikling med endog større produktionsfald, lyder det fra det danske auktionshus.

Mættet marked i Kina

Samtidig med produktionstilpasningerne sker der forskydninger på detailmarkederne. Kina har været vækstmotoren i pelsbranchen, men dele af markedet er nu mættet, og der ses en normalisering af efterspørgslen. Det er særligt i de kolde nordlige egne af Kina.

Kopenhagen Furs auktionssæson i 2020 starter med februar-auktionen med salg i dagene 10. til 17. februar. Eftersynet begynder den 2. februar. Kopenhagen Furs udbud i 2020 forventes at blive på omkring 18,5 millioner minkskind.

ege

Udvikling i priser på minkskind

  2019 2018 2017 2015 2014
Danske minkskind, gennemsnitspris i kr. 198 218 262 386 324
Udenlandske minkskind, gennemsnitspris i kr. 159 168 207 270 241
Merpris i % til danske minkavlere 25 30 27 43 34

Kilde: Kopenhagen Fur

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

Landboforening skal have ny formand

Østdansk Landboforenings formand, Jørgen Petersen, trækker sig til marts efter hele 31 år som formand.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Økonomi i at forsikre sig mod lejesæd i stedet for at vækstregulere

Det kan betale sig for landmænd, der har lav risiko for lejesæd, at forsikre sig mod lejesæd og undlade vækstregulering, viser et projekt.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

1000 dage uden arbejdsulykker

Agilia A/S ved Videbæk fejrede i sidste uge, onsdag, 1000 dage uden arbejdsulykker. Virksomheden har over de seneste år øget sikkerheden på arbejdspladsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, oplyser virksomheden. Milepælen står i kontrast til en landbrugsbranche, der hvert år topper statistikkerne for arbejdsulykker.

Styr lyset i stalden via telefonen

Virksomheden NewRoniX, der leverer professionelle lysstyringer til industri og landbrug, oplevede stor interesse for deres løsninger på NutriFair i Fredericia.

Avisfusion i landbrugspressen

Fra midten af februar fusionerer LandbrugsNyt og LandbrugØst til én avis, hvor LandbrugØst bliver den fortsættende avis.

Minister besøgte vestjysk biogasanlæg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var i går på rundtur i det vestjyske, hvor turen blandt andet gik til Viftrup Biogas nær Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune
Side 1 af 1748 (34960 artikler)Prev1234567174617471748Next