bannerPos

Kopenhagen Fur afslutter vanskelig auktionssæson

2019 blev langt fra nogen optur for danske minkavlere. Priserne faldt igen, og produktionen er nedbragt med 26 procent.

Redaktionen

13-09-2019 13:37
Priserne fortsatte med at falde i 2019 for minkskind. Danske minkskind blev solgt for blot 198 kroner i gennemsnitspris og faldt dermed yderligere i forhold til sidste år.

Årets auktionssæson hos Kopenhagen Fur er nu overstået. I løbet af året har Kopenhagen Fur udbudt og solgt knap 26 millioner minkskind, og de danske minkskind opnåede en gennemsnitspris på 198 kroner. Et fald på 20 kroner i forhold til sidste års i forvejen lave priser.

Gennemsnitsprisen på udenlandske skind solgt gennem Kopenhagen Fur endte på 159 kroner, hvilket er 9 kroner lavere end sidste år. Salgsprocenten for 2019 endte på 98.

- Det har været en vanskelig auktionssæson med en betydelig usikkerhed, lyder det fra Kopenhagen Fur i en nyhed på auktionshusets hjemmeside.

Usikkerheden kom især til udtryk på sæsonens første auktion i januar, hvor blot 31 procent af udbuddet blev solgt. På de efterfølgende internationale pelsauktioner sås lidt bedre salgsprocenter, og på Kopenhagen Furs marts-auktion kom så et egentligt gennembrud med et salg på 100 procent til et fast prisniveau.

Mindstepris

På de efterfølgende auktioner måtte Kopenhagen Fur dog igen trække noget af udbuddet, for så stort set at få ryddet lagrene på sæsonens sidste auktion. Fra auktionerne i 2018 var der 2 millioner usolgte skind, som blev genudbudt og solgt på auktionerne i 2019.

I år er skindene solgt til en mindstepris. Om den beslutning lyder det:

- Med den betydelige usikkerhed i markedet har det været afgørende, at kunderne har kunnet have tillid til prisniveauet, og derfor har det været en bevidst salgspolitik at holde hånden under prisen igennem salgssæsonen.  Det har givet nogle armlægninger undervejs i auktionssalen, hvor kunderne har testet Kopenhagen Furs vilje til at fastholde salgspolitikken.

- I den svære situation er det lykkedes at sikre et fast prisniveau gennem sæsonen og med den opnåede salgsprocent for året, må man sige, at salgspolitikken har båret frugt. Det ændrer ikke på, at den opnåede salgspris i 2019 er for lav til at sikre en rentabel produktion af minkskind, lyder det.

Lagre

Da prisen senest toppede for seks år siden med priser omkring 600 pr. skind, steg verdensproduktionen til over 90 millioner skind, og der blev opbygget lagre særligt i Kina, hvor branchen ekspanderede kraftigt.

Fra Kopenhagen Fur lyder det, at lagrene i dag er ved at være tømte, og verdensproduktionen er faldet kraftigt. Udbuddet på de internationale auktioner har i 2019 ligget på omkring 38 millioner minkskind, og det tal vil i 2020 blive på mellem 25 og 28 millioner skind. Det afspejler, at produktionen i Danmark er nedbragt med 26 procent i år, og det slår igennem på udbuddet i 2020.

I andre minkproducerende lande ses en tilsvarende udvikling med endog større produktionsfald, lyder det fra det danske auktionshus.

Mættet marked i Kina

Samtidig med produktionstilpasningerne sker der forskydninger på detailmarkederne. Kina har været vækstmotoren i pelsbranchen, men dele af markedet er nu mættet, og der ses en normalisering af efterspørgslen. Det er særligt i de kolde nordlige egne af Kina.

Kopenhagen Furs auktionssæson i 2020 starter med februar-auktionen med salg i dagene 10. til 17. februar. Eftersynet begynder den 2. februar. Kopenhagen Furs udbud i 2020 forventes at blive på omkring 18,5 millioner minkskind.

ege

Udvikling i priser på minkskind

  2019 2018 2017 2015 2014
Danske minkskind, gennemsnitspris i kr. 198 218 262 386 324
Udenlandske minkskind, gennemsnitspris i kr. 159 168 207 270 241
Merpris i % til danske minkavlere 25 30 27 43 34

Kilde: Kopenhagen Fur

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.

33 blev tilbageholdt i protester mod naturgenopretningsprojekt

Søndag forsøgte demonstranter i Lille Vildmose at blokere for Aalborg Kommunes arbejde i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt.

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.
Side 1 af 1667 (33322 artikler)Prev1234567166516661667Next