bannerPos

L&F om mangel på arbejdskraft: Vi har brug for handling nu

- Hvis vi ikke handler, risikerer vi, at vores virksomheder mister både ordrer, arbejdspladser og vækst, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
06-12-2018 11:00
Allerede i dag er der betydelige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked. Politikerne skal handle nu, mener Landbrug & Fødevarer.

Der bør gøres noget i forhold til den stigende mangel på arbejdskraft. Situationen for det danske arbejdsmarked kræver handling nu, lyder det fra landbrugsorganisationernes top som en kommentar til rapporten fra Det Økonomiske Råd.

Landbrug- og fødevareerhvervet oplever i stigende grad, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft til ledige stillinger.

- Vores vurdering er, at der allerede i dag er betydelige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked. Derfor bør man ikke afvente, som vismændene lægger op til, men i stedet handle nu, for det bliver ikke lettere at tiltrække arbejdskraften fremadrettet, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
 

Kan bremse ordrer og vækst

I fjerde kvartal af 2018 er det hver tredje virksomhed i fødevareindustrien, der mener, at manglen på arbejdskraft begrænser produktionen.

Det tal var blot 2 procent for tre år siden.

Samtidig er tendensen den samme blandt landmændene.

-Det er vigtigt, at vi ikke lukker øjnene for udfordringerne og venter, men i stedet kigger på, hvordan vi kan gøre Danmark mere tilgængelig for international arbejdskraft. For hvis ikke vi gør det, så risikerer vi, at vores virksomheder mister både ordrer, arbejdspladser og vækst, siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer opfordrer i den forbindelse politikerne til at fortsætte reformkursen med initiativer, der kan øge arbejdsudbuddet og mulighederne for rekruttering. Dels ved at øge optaget op de erhvervsfaglig uddannelse og dels ved at udvide mulighederne for international rekruttering ved for eksempel at udvide positivlisten og sænke beløbsgrænsen.

 

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next