bannerPos

Lokale landmænds fauna-ideer har bredt sig

Landmænd inden for det område, som SAGRO primært opererer i, har sået faunastriber, i hvad der svarer til et bælte af blomster, der strækker sig fra Grenen til grænsen. Sagros vildtrådgiver Rasmus Filsø Løbner håber, at endnu flere vil melde sig til, på hjemmesiden, www.faunastriber.dk, der netop er gået i luften.

Henning K. Andersen

25-09-2018 14:39
Nu er der sået faunastriber, der kan strække sig fra Skagen til den dansk-tyske grænse.

En lokal idé med, at landmænd sår striber med en dyrevenlig frøblanding, har spredt sig til det meste af Danmark. Faktisk er der sået så mange faunastriber i det midt- og vestjyske, alene i 2018, at de ville strække sig fra Skagen til den dansk-tyske grænse, hvis de lagt ud i en meters bredde.

Den enkle idé er, at landmænd sår striber af blomster og planter i dele af deres marker til gavn og glæde for insekter, vildt og fugle – og uden den store gene for landmændene, da de typisk kan finde hjørner eller små stykker mark, som alligevel vanskeligt kan dyrkes.

Faunastriberne etableres i samarbejde med en række grønne organisationer og kommuner. Flere af de nu 9 medvirkende kommuner betaler frøene, mens landmændene lægger jord til og betaler for arbejdet med så. 

- Markvildtstiltag som faunastriber, vildtstriber, barjords-striber, insektvolde og lærkepletter giver bedre betingelser for flora og fauna, og øger dermed biodiversiteten i agerlandet, siger vildt-rådgiver Rasmus Filsø Løbner fra SAGRO.

Håbet er, at man i landmændenes erfa-grupper fremover ikke bare snakker om udbytte, hestekræfter og liter mælk, men også om de insekter og blomster, man kan få på markerne til gavn for os alle.

Flere kan være med
Over 150 landmænd har allerede deltaget i projekter. Og nu bliver det faktisk endnu lettere. På en nyetableret hjemmeside, Faunastriber.dk, er det nu blevet muligt at melde sig til, hvis man er interesseret i at være en af de landmænd, der vil lægge jord til faunastriber næste år.

Faunastriber, der sås i marker til glæde for vildt, fugle, insekter – og mennesker – er nu sået så mange steder, at det svarer til et en meter bredt bælte fra Skagen til den dansk-tyske grænse. Faunastriberne er en del af lokale landmænds bidrag til et mere rigt plante- og dyreliv.

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next