bannerPos

Med tak fra bierne

Henning K. Andersen

25-09-2018 15:46
Nabo til faunastriber sagde tak med honning

Landmand Anders Ørts fra Holstebro blev noget overrasket forleden, hvor han mødte en nabo med to dåser honning i hænderne. Naboen stod ved en faunastribe, som Anders Ørts havde sået i yderkanten af sine marker.

- Jeg bliver så glad, hver gang jeg ser faunastriberne, siger naboen Kjeld Lausten, der har haft bier de sidste tre år, som baggrund for, at han kom med honningen.

Bierne har nemlig brug for blomster, som de har svært ved at finde på store marker, når eksempelvis raps er blomstret af. Bier flyver ikke meget længere væk end tre kilometer for at samle nektar. Derfor er striber af blomster og planter til gavn for både bier, andre insekter fugle og vildt i det hele taget.

Anders Ørts, der er bestyrelsesmedlem i Holstebro Struer Landboforening og har sået i alt en kilometer faunastriber i tre meters bredde forskellige steder på markerne.

Han er dermed en af de godt 100 landmand, der alene i 2018 i det midtvestjyske har sået faunastriber, i hvad der svarer til en én meter bred stribe fra Skagen til den dansk-tyske grænse.

Han glædes selv over blomsterne ved markerne, når han kommer rundt på dem, og han er rigtigt glad for, at andre end ham selv ser værdien af dem – og honningen er rigtigt god, siger han.
 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next