bannerPos

Ny nordisk tendens: Mellemmåltidet ændrer vores måltidsvaner

Det er en god ide at forberede mellemmåltider, så man undgår at få for meget sukker, siger Tove Færch, der her ses i Karolines Køkken. Foto: Henning Andersen

Henning K. Andersen

12-06-2019 09:18
Brugen af mellemmåltider er på kraftig fremmarch, viser en ny undersøgelse. Men det er vigtigt, at man undgår at falde i en sukkerfælde, mener leder af Karolines Køkken, Tove Færch.

En skål yoghurt i løbet af formiddagen, appelsin og nødder om eftermiddagen og et stykke brød med ost efter aftensmaden. De fleste af os spiser flere mellemmåltider i løbet af en dag, og faktisk spiser vi i gennemsnit mellem fem og syv måltider i løbet af en dag. Det viser en undersøgelse fra DLF.

Hele 93 procent af danskerne har købt mellemmåltidsprodukter som nødder, yoghurt eller kiks inden for det seneste år, og kendetegnende for produkterne er, at de er nemme at spise på farten eller derhjemme, når tiden ikke lige er til madlavning.

- Danskerne lever et travlt liv, hvor vi ofte spiser, mens vi er ude og køre, sidder foran fjernsynet eller er på studie og job. Det påvirker vores madvaner og gør, at vi spiser flere små mellemmåltider i løbet af dagen. Det er især om eftermiddagen og efter aftensmaden, at der spises mellemmåltider, siger Tove Færch fra Arla og fortsætter:

- Mellemmåltiderne kan være alt fra energi- og chokoladebars til mejeriprodukter som skyr, ostestænger eller drikkeyoghurt til frugt og grove kornprodukter, som er lette at spise, mens man laver noget andet, siger Tove Færch, der er chef for Karolines Køkken.

Sådan undgår du at falde i sukkerfælden

Mellemmåltider er ideelle i løbet af en lang skole- og arbejdsdag, hvor lavt blodsukker kan få energiniveauet og koncentrationsevnen til at styrtdykke. Og når det sker, kan slik, chips eller pølsebrød virke fristende for at få et hurtigt energiboost. 

Men med en smule forberedelse og små mellemmåltider i tasken kan du undgå at falde i sukkerfælden, når den lille sult melder sig.

- Det er en god idé at forberede nogle mellemmåltider, som kan tages med, så du altid har noget at spise, når sukkertrangen melder sig. Tænk gerne i mellemmåltider, som kan spises på farten, ikke kræver den store forberedelse og holder sig lækre hele dagen. Det kan være alt fra et par skrællede gulerødder eller æblebåde til hjemmelavede grovboller med ost eller portionspakkede mejeriprodukter som fx vores nye Arla&More-serie af velsmagende mellemmåltider, siger Tove Færch og fortsætter:

- På den måde har du altid et velsmagende mellemmåltid i tasken eller køleskabet, som du kan spise i løbet af dagen, og det minimerer risikoen for at falde i de klassiske fælder, som frister i bybilledet.

Generelt er det vigtigt at holde en aktiv livsstil med sund og varieret kost. Er du i tvivl om, hvilke måltider din krop har brug for i løbet af dagen, kan du læse mere på Fødevarestyrelsens officielle kostråd, hvor du også kan få gode råd til, hvordan du skærer ned for sukkeret. 

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.
Side 1 af 1573 (31449 artikler)Prev1234567157115721573Next