bannerPos

Seges forklarer gødskning og vådområder på tre åbne landbrug

Et af de steder, hvor der søndag 16. september holdes Åbent Landbrug, er her ved minivådområdet på Fillerupvej ved Odder. Et minivådområde er et kunstigt skabt filter i landskabet, som renser drænvandet for kvælstof og fosfor, så udledningen til vandmiljøet bliver mindre. Foto: Niels Aage Skovbo

Henning K. Andersen

13-09-2018 14:08
Søndag 16. september 2018 er der Åbent Landbrug landet over. I år er der nye initiativer, hvor SEGES-eksperter er klar til at forklare familien Danmark om gødskning og såkaldte mini-vådområder.

Man hører ofte om landbrugets brug af kvælstof i medierne, men hvordan er det nu lige med det der gødskning? Hvorfor gødsker landmanden, og hvordan gør han?
Det kan forbrugerne få svar på ved Åbent Landbrug på søndag 16. september.

Her stiller Seges-medarbejdere, som normalt arbejder med gødskning, vand og miljø op for at forklare, hvordan landbruget arbejder målrettet og ansvarligt for at sikre det lavest mulige aftryk af produktionen. Normalt arbejder Seges-rådgiverne, som hver især er eksperter inden for deres område, sammen med landbrugsrådgivere, landmænd og myndigheder om at sikre konkret og fremtidsorienteret rådgivning.

- Vi glæder os til at være med ved Åbent Landbrug på de tre gårde og håber på en masse nysgerrige gæster, siger afdelingsleder i Seges Natur og Miljø, Irene Wiborg.

- Hvis man er landmand, så er det også helt oplagt at komme en tur omkring minivådområdet i Odder. Så kan man se, hvordan sådan et ser ud og tale med landmændene, som kan forklare, at et filter i landskabet, som et minivådområde er, kan virke i fin harmoni med den praktiske landbrugsdrift, så landmanden kan dyrke afgrøder optimalt samtidig med at vi får et rent vandmiljø. 
 
Kom og se et mini-vådområde 
Minivådområdet kan man besøge hos Ole og Per Lyngby Pedersen – det er på en mark ved Fillerupvej uden for Odder. Her kommer gæsterne ikke op på gården, men mødes i marken, hvor man kan se det menneskeskabte vådområde.

Siden 2006 har Per og Ole målrettet arbejdet med miljøtiltag der er med til at reducere kvælstof og fosfor-bidraget fra landbruget til vandmiljøet. Først lavede de et minivådområde i Ondrup Mose og i 2010 blev der på Fillerupvej etableret endnu et minivådområde med åbent bassin.

Gødskning 
Man kan også møde Seges-medarbejdere to andre steder, hvor de som supplement til gårdenes øvrige aktiviteter forklarer, hvor nøje og målrettet landmanden gøder, inden for meget specifikke rammer og med uddannelse i at håndtere gødning i de rette mængder og der, hvor der er behov. Der er også mulighed for at se nærmere på den avancerede teknik i traktor og gødningsspreder, der sikrer en utrolig præcision, når der gødskes.  

De to gårde er:
Frihedslund Læregård, Sæbyvej 60, 4291 Ruds Vedby og Pebringsgård, Pebringsvej 5, 8700 Korning. Begge steder mellem 10 og 16.

 

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer