Erik skal fremme interessen for skov

HedeDanmark har produceret korte film, hvor hovedpersonen, Erik, er i centrum på en humoristisk måde.

For mange mennesker og dyr er en skov et fantastisk sted, og har man mulighed for det, er der således mange, gode grunde til at plante sin egen skov.

Det har HedeDanmark tidligere produceret adskillige pjecer om, men firmaet har nu allieret sig med skoveejeren Erik, som er hovedperson i en lille filmserie, der på en sjov og anderledes måde skal fremme interessen for skovrejsning.

- Vi havde blandet succes med vores pjecer, som var forholdsvis dyre at producere, når man tænker på, at de havde en kort levetid. Hos mange røg de måske direkte i skraldespanden, siger Christian Ritz-Andersen.

Han er skovrejsnings- og landskabskonsulent hos HedeDanmarks lille afdeling i Rønnede og påpeger, at firmaet via de små film nu udnytter de sociale medier bedre.

Seks film med Erik

- Udgifterne til disse film har været stort set de samme som til pjecerne, men vi tror, at filmene bedre fanger folks opmærksom, og det er selvfølgelig også en stor fordel, at filmene ikke bare bliver smidt i en skraldespand.

- De ligger tilgængelige på vores hjemmeside, og man kan også følge Erik på vores Facebook-side, oplyser Christian Ritz-Andersen.

Her kan man foreløbig finde seks film, hvor man kan se Erik får en lærestreg i skoven, skyder vildt i skoven, kæmper for livet, rejser sin skov på fem minutter, får mareridt i drømmeskoven og se Eriks lig i lasten.

Med Erik i hovedrollen kan man se nogle af de mange ting, man kan bruge en skov til, og filmene bekræfter blot, at en skov er fantastisk. Og det er endnu mere fantastisk, hvis man har sin egen skov – måske tilmed med tilskud fra staten.

Filmene varer kun omkring et minut og er blevet vist så mange gange, at HedeDanmark har valgt at producere yderligere 10 nye film, som kommer i løbet af 2018.

Skov i kaffepausen

Ifølge Christian Ritz-Andersen opgiver mange – især ældre – tanken om at få egen skov, fordi de fleste tror, at de aldrig når at få glæde af skoven. Det går dog rent faktisk ret hurtigt, hvilket filmen Erik rejser sin skov på fem minutter også slår på.

I den film ser man træerne blive plantet, og mens Erik herefter snupper en kaffepause vokser træerne så hurtigt, at han efterfølgende nærmest får en skov i hovedet. Overdrivelse fremmer som bekendt forståelse.

- De fleste træer vil efter fem år typisk være omkring fire meter høje, og efter 10 år vil de være omkring 10 meter, og så kan man virkelig fornemme en rigtig skov, fortæller Christian Ritz-Andersen.

Livsværk ingen fortryder

HedeDanmark har også produceret en film – dog uden Erik – om skovrejsning fra 1. til 13. vækstsæson. Den er optaget med drone og viser, hvordan skoven vokser fra tynde planterækker til tæt skov.

- Med en skov får man simpelt hen et livsværk, man kan bruge hver dag. Jeg har hjulpet mange i gang med et skovprojekt, og jeg kender ikke nogen, der efterfølgende har fortrudt og vil undvære skoven, påpeger skovrejsnings- og landskabskonsulenten.

- Det eneste, det stort set kræver, er lidt arbejde med at fjerne ukrudt mellem træerne de første par år, så ukrudtet ikke tager for meget næring. Arbejdet kan klares med maskiner, og er eventuelt noget, vi kan sørge for, slutter Christian Ritz-Andersen. 

Læs også