Beslagsmedene konkurrerer på Store Hestedag

Hvem er bedst til at lave hestesko og sko en hest? Svaret gives, når 26 beslagsmede dyster på Store Hestedag i Roskilde.

26 beslagsmede, lærlinge, svende og mestre dyster i weekenden 2.- 3. september om, hvem der er bedst i forbindelse med Store Hestedag på Dyrskuepladsen i Roskilde

Under et besøg ved dansk varmblods hingstekåring i Herning for fire år siden, hvor der var DM for beslagsmede, fik beslagsmed Levi Schøler Hansen fra Slagelse idéen til noget tilsvarende på Store Hestedag. Og fra tanke til handling var der ikke langt.

- Helle Lyngfelt på Roskilde Dyrskue og Store Hestedags sekretariat, var med det samme med på idéen, og inden vi kørte hjem fra Herning, havde vi »annonceret« det, fortæller Levi Schøler Hansen.

Han erkender, at han tænkte noget i stil med »hvor svært kunne det være«. Den sjællandske beslagsmed måtte dog sande, at virkeligheden var en anden.

En række forbehold

- Da vi arbejder med varmskoning og brandvarme esser, havde brandmyndighederne en række forbehold. Vi fik en god dialog, og nu kommer brandmyndigheden og godkender det hele, inden vi går i gang med konkurrencerne.

Selve konkurrencerne foregår i et stort telt, og deltagerne har mulighed for at deltage i fem forskellige klasser. En ren lærlingeklasse, en blandet klasse, to åbne klasser og skoningsklassen.

- Den sidste klasse er den, som flest ønsker at deltage i. Beslagsmedene synes, det er sjovt og spændende at være med i den klasse, hvorfor der i år er 16 deltagere i den.

Flere lærlinge er med

Levi Schøler Hansen glæder sig ikke mindst over øget interesse fra lærlingenes side for at være med i konkurrencerne.

- I år er der 11 deltagere i klasse 1, lærlingeklassen, mod kun to sidste år. Det glæder mig oprigtigt, for det er tegn på, at vi stadig kan tiltrække unge og lærlinge til vores erhverv, men også at de gerne vil ud og vise deres formåen og kunnen.

- Mange af dem vil gerne prøve at arbejde under pres, inden de en dag skal til eksamen på tid, fortæller Levi Schøler Hansen, som oplyser, at det ikke er svært at få nye ind i erhvervet, men det er svært at finde læremestre.

- Det skyldes ikke mindst, at de nye lærlinge ikke rigtig tjener penge til forretningen det første par år. Omvendt bør vi alle have en interesse i, at der kommer nye færdiguddannede registrerede smede til erhvervet. Der er heste nok til alle, men man må aldrig glemme, at vi arbejder i et servicefag, påpeger han.

Hyggeligt og sjovt

- Mens det i Herning er bundhård konkurrence, så har vi bevidst valgt en helt anden strategi på Store Hestedag. Vi vil konkurrere, men under gode, hyggelige og kollegiale former, samtidig med at vi viser publikum, hvordan en smed arbejder.

- Det er en meget publikumsvenlig konkurrence, men også lærerig for såvel tilskuere, som deltagere, hesteejere, der stiller heste til rådighed, og for dommerne, som på Store Hestedag er danske Daniel Sahl og tyske Tobias Wick.

Afsluttende fremhæver Levi Schøler Hansen, der anslår, at der samlet er mellem 250 og 300 registrerede smede i Danmark, en nok lidt uventet sidegevinst.

- Det er min opfattelse, at smedene for blot få år siden ofte svinede hinandens arbejde til. Når en kunde fik ny smed, undlod den nye sjældent at fortælle om, hvor dårligt forgængeren havde udført sit arbejde. I forbindelse med blandt andet konkurrencerne på Store Hestedag lærer vi hinanden bedre at kende, fortæller Levi Schøler Hansen.

- Det betyder samtidig, at vi går fra at være fremmede konkurrenter til at være hinandens konkollegaer. Det modvirker den kedelige kultur med at svine hinandens arbejde til. Det er helt klart en positiv sidegevinst med disse konkurrencer, hvor vi har fællesspisning om aftenen, pointerer Levi Schøler Hansen. 

Læs også