bannerPos

At plante skov er som at se ens børn vokse op

Redaktionen

22-01-2017 10:00
En attraktiv ordning med tilskud til skovrejsning er en af mange gode grunde til, at flere og flere danskere ønsker at plante skov.

SKOVREJSNING Der er mange gode grunde til at plante skov, og dem kan skovrider Søren Paludan fra Paludan Skov- og Naturkonsulent uden tvivl remse op i søvne. En særlig anekdote kan han også udenad.

- Martin Luther King blev engang spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at verden ville gå under i morgen? Han svarede: »Så ville jeg plante et æbletræ i dag«, fortæller Søren Paludan og tilføjer:

- Her i 500 års jubilæet for fejringen af Reformationen udtrykker plantning af træer stadig det samme som amerikanerens livsbekræftende tanke, nemlig håbet og troen på livet.

En attraktiv ordning med tilskud til skovrejsning på 32.000 kroner pr. hektar har kun skærpet interessen for at plante skov, og det glæder selvfølgelig Søren Paludan.

- Beskyttelse af grundvandet og ønsket om mere skov og natur i Danmark, har været de politiske bevæggrunde for skovrejsningsordningen, fortæller Søren Paludan og påpeger, at begge indgange udtrykker det livsbekræftende i skovplantning. 

Glæde og udvikling

Der er, ifølge Søren Paludan, ingen tvivl om, at det at få sin egen skov giver stor værdi på mange forskellige parametre. Det er en familie på Djursland, som han netop har besøgt, et glimrende bevis på.

- For tre år siden plantede vi to hektar skov på ejendommen. Familien havde kigget på flere ejendomme, men valgte at skabe deres egne rammer med skovsø og en stor have. Det er de rigtig glade for, og som de sagde, er det at plante skov som at se og følge ens børn. Det er en glæde og en udvikling, pointerer Søren Paludan.

Mange ønsker også skov af jagtmæssige årsager. Den skal placeres hensigtsmæssigt og have det rette design med lysninger, vådområder, og plantninger med nåletræ hvor vildtet kan søge ly. Buske i brynet med bær og blomster til fugle, insekter og vildt er et vigtigt fødegrundlag.

- Den bedre jagt har måske glæden i sig selv, men kan også have en væsentlig kommerciel værdi. Fem hektar skov på en ejendom på 25 hektar betyder måske over 10.000 kroner i jagtleje om året, lyder det fra Søren Paludan.

 

En mærkbar forskel

- Forskning har, tilføjer han, også vist, at selv korte ture i grøn natur rent faktisk påvirker hjernen og har en målbar og positiv effekt på vores negative tanker. Træer, buske og blanke søer gør simpelthen en mærkbar forskel på menneskets sind.

Huse tæt ved vandet eller en skov er dyrere, end hvis der mangler natur og udfoldelsesmuligheder. Et skovstykke ved gården eller huset har præcist samme betydning. Det tillægger ejendommen en værdi.

Der er – som Søren Paludan påpeger – mange gode grunde at plante skov, og skovrideren gør samtidig også opmærksom på, at man aldrig er for gammel til at realisere drømmen om at få sin egen skov.

- Jeg har to kunder på henholdsvis 82 og 95 år, der begge har oplevet en enorm glæde ved at få plantet det skov, de altid havde drømt om, slutter Søren Paludan.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.

Vilofoss vækster videre

DLG-koncernens vitamin- og mineralforretning Vilofoss fortsætter med at erobre nye markeder. Nyeste opkøb er belgiske Nutriprof, som er stærke på kvægmineraler og specialprodukter til Benelux-landene.

Japanske universitetsstuderende skal lære om landbrug i Ringkøbing-Skjern

Specialiseret fødevareproduktion, energioptimering og naturbeskyttelse er på programmet, når 24 studerende den kommende uge er på sommeruniversitet i kommunen.

Dyrskuet i Hjørring var igen en succes

Godt 26.000 mennesker besøgte dette års Hjørring Dyrskue, Fødevarer & Frilandsliv, hvor der var flere gode oplevelser både fredag og lørdag.
Side 1 af 1573 (31444 artikler)Prev1234567157115721573Next