At plante skov er som at se ens børn vokse op

Redaktionen 22-01-2017 10:00:00
En attraktiv ordning med tilskud til skovrejsning er en af mange gode grunde til, at flere og flere danskere ønsker at plante skov.

SKOVREJSNING Der er mange gode grunde til at plante skov, og dem kan skovrider Søren Paludan fra Paludan Skov- og Naturkonsulent uden tvivl remse op i søvne. En særlig anekdote kan han også udenad.

- Martin Luther King blev engang spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at verden ville gå under i morgen? Han svarede: »Så ville jeg plante et æbletræ i dag«, fortæller Søren Paludan og tilføjer:

- Her i 500 års jubilæet for fejringen af Reformationen udtrykker plantning af træer stadig det samme som amerikanerens livsbekræftende tanke, nemlig håbet og troen på livet.

En attraktiv ordning med tilskud til skovrejsning på 32.000 kroner pr. hektar har kun skærpet interessen for at plante skov, og det glæder selvfølgelig Søren Paludan.

- Beskyttelse af grundvandet og ønsket om mere skov og natur i Danmark, har været de politiske bevæggrunde for skovrejsningsordningen, fortæller Søren Paludan og påpeger, at begge indgange udtrykker det livsbekræftende i skovplantning. 

Glæde og udvikling

Der er, ifølge Søren Paludan, ingen tvivl om, at det at få sin egen skov giver stor værdi på mange forskellige parametre. Det er en familie på Djursland, som han netop har besøgt, et glimrende bevis på.

- For tre år siden plantede vi to hektar skov på ejendommen. Familien havde kigget på flere ejendomme, men valgte at skabe deres egne rammer med skovsø og en stor have. Det er de rigtig glade for, og som de sagde, er det at plante skov som at se og følge ens børn. Det er en glæde og en udvikling, pointerer Søren Paludan.

Mange ønsker også skov af jagtmæssige årsager. Den skal placeres hensigtsmæssigt og have det rette design med lysninger, vådområder, og plantninger med nåletræ hvor vildtet kan søge ly. Buske i brynet med bær og blomster til fugle, insekter og vildt er et vigtigt fødegrundlag.

- Den bedre jagt har måske glæden i sig selv, men kan også have en væsentlig kommerciel værdi. Fem hektar skov på en ejendom på 25 hektar betyder måske over 10.000 kroner i jagtleje om året, lyder det fra Søren Paludan.

 

En mærkbar forskel

- Forskning har, tilføjer han, også vist, at selv korte ture i grøn natur rent faktisk påvirker hjernen og har en målbar og positiv effekt på vores negative tanker. Træer, buske og blanke søer gør simpelthen en mærkbar forskel på menneskets sind.

Huse tæt ved vandet eller en skov er dyrere, end hvis der mangler natur og udfoldelsesmuligheder. Et skovstykke ved gården eller huset har præcist samme betydning. Det tillægger ejendommen en værdi.

Der er – som Søren Paludan påpeger – mange gode grunde at plante skov, og skovrideren gør samtidig også opmærksom på, at man aldrig er for gammel til at realisere drømmen om at få sin egen skov.

- Jeg har to kunder på henholdsvis 82 og 95 år, der begge har oplevet en enorm glæde ved at få plantet det skov, de altid havde drømt om, slutter Søren Paludan.

Moderat tildeling af kvælstof giver ensartet afgrøde

17-01-2019 10:00:00

For lille kvælstoftildeling giver vinterrapsen dårlig konkurrenceevne over for ukrudtet, for stor kvælstoftildeling øger risikoen for udvintring. Landskonsulent anbefaler en løsning lige imellem.


Kend dine samlede fremstillingsudgifter for hver enkelt afgrøde

17-01-2019 09:30:45

LandboThy har udviklet et nyt beregningskoncept til at nå frem til de præcise fremstillingsomkostninger. – Nye traktorer og maskiner kan give en masse data. Nu er udfordringen at fordele og handle på disse, lyder det fra LandboThy.


Anklage: Landbrug & Fødevarer syltede kampagne

17-01-2019 09:00:16

Svineproducenter anklager Landbrug & Fødevarer for, at kampagne er havnet i en syltekrukke. Erik Larsen er dog ikke enig i den påstand.


Ambitiøse brødre går efter et nulpunkt på 2 kroner og minimum 20 procent i afkast

17-01-2019 08:30:10

Med imponerende resultater i bagagen driver brødrene Sudergaard en kvægejendom i Himmerland, som var det deres egen. Med et ungt gåpåmod, vilje og hårdt arbejde er et nulpunkt på 2 kroner og et afkast på minimum 20 procent på ingen måder urealistisk for dem.


Øget interesse for mobile produktionsanlæg

17-01-2019 08:00:58

Under NutriFair sætter Effektivt Landbrug sammen med Økologisk Landsforening fokus på økologi. Det sker på avisens lounge-område. I går var mobile anlæg til frilandsproduktion blandt andet i fokus.


Leje er vejen til selveje for to brødre på 22 og 24 år

17-01-2019 08:00:32

Brødrene Sudergaard på henholdsvis 22 og 24 år har siden november drevet en kvægejendom i Gedsted i Himmerland. I spidsen står to investorer, som brødrene lejer ejendommen af de næste fem år. Herefter har de købspligt og kan kalde sig selvstændige mælkeproducenter.


- Jeg er den, der er allermest ked af, at det er sket

17-01-2019 08:00:22

Erik Larsen forsvarede i går atter etableringen af DanBred på Danske Svineproducenters generalforsamling.


Formand trækker sig

17-01-2019 07:40:15

Efter blot et år på formandsposten har Torben Hauskov valgt at stoppe som Danske Svineproducenters formand.


Voldsomt vejr i 17 og 18 kan faktisk gavne hvedeforædling

17-01-2019 07:36:37

Der er stigende bekymring for, at hvede i fremtiden ikke vil kunne klare det stadigt mere uforudsigelige vejr. Men faktisk har de sidste to års vejrekstremer gavnet forædlingen af hvede, forklarer Jeppe R. Andersen, der er leder af planteforædling hos Nordic Seed.


Firma vil levere en løsning på fosforkvoten

17-01-2019 07:30:18

Bionutria melder sig på banen med en mulig løsning på at få samme udbytte ud af majsdyrkningen med markant mindre forbrug af fosfor.


- Der er næsten kun fordele, men stadig nogle udfordringer med biogassen

17-01-2019 07:15:32

Ifølge chefredaktøren for Bioenergi Magasinet er det en meget spændende tid indenfor bioenergi. Og landmænd kan blive klogere på mange ting på årets NutriFair. Men for at det hele skal gå op i en højere enhed mangler lige det sidste med hensyn til halmen.


- Nogle tror, at landmænd altid har en bagtanke med alt

17-01-2019 07:00:46

Selvom man står bag et af landets allerførste biogasanlæg, så kan man stadig godt suge ny viden til sig.


Med i BNBO-aftale trods modstand - Landmændene fik mere ud af, at jeg sad med ved bordet

17-01-2019 07:00:15

Dansk Folkepartis fødevareordfører Lise Bech har tidligere været erklæret modstander af sprøjteforbud i BNBO. Alligevel var hun og Dansk Folkeparti med i den aftale, som blev præsenteret i fredags.


De blå traktorer toppede igen

17-01-2019 07:00:02

New Holland har igen i år placeret sig som Danmarks mest solgte traktormærke for 2018 og med John Deere lige i hælene.


Mælkeprisen kan stadig falde 10 procent

16-01-2019 15:35:42

Efter en pæn prisstigning i løbet af forår og sommer, har mælkeprisen oplevet et større tilbagefald siden november måned. Det peger mod en yderligere svækkelse af mælkeprisen, men potentialet i nedadgående retning er dog samtidig forholdsvis begrænset.


Branchens vagthund har lagt linjen

16-01-2019 14:30:52

Jeg synes, at Landsforeningen i 2018 har formået at søge tilbage til rødderne. Jeg mener, at branchens vagthund fra staldgangen har fået en mere markant stemme, og det glæder mig rigtigt meget, lød det fra formand Torben Hauskov.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1434 (28672 artikler)Prev1234567143214331434Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer