Klar til klorfrie tider

Lige nu er interessen for klorfrie alternativer til rensning af malkeanlæg ikke voldsom, men det bliver den formentlig inden længe.

Det er ikke fordi landmændene står i kø for at høre om klorfrie alternativer til de mest brugte rengøringsmidler til malkeanlæg, men det er blot et spørgsmål om tid, før klorfrie desinficering bliver et krav fra Arla, vurderer Jens Erik Rasmussen, der er Hypreds distriktschef i Himmerland og Østjylland.

Der har været snakket om en klorfrie fremtid gennem længere tid, og som det ser ud lige nu, satser Jens Erik Rasmussen på, at kravet bliver en realitet i januar 2018.

Derfor glæder han sig også over, at det endelig er lykkedes at skabe gode alternativer til de gængse produkter.

- Det er noget, som skal tages meget seriøst, for det koster, hvis først man får problemer med kimtallet. Men det er en opgave, som vi skal kunne løfte. Og det kan vi også nu, fastslår han.

Bedre effekt

Distriktschefen tror på, at de fleste vil blive positivt overraskede over effektiviteten af de nyeste produkter på markedet, blandt andet Hypreds eget Hypracid One, mens også Ecolab melder sig ind i kampen på det klorfrie marked.

- Der er tidligere blevet lavet forsøg med klorfrie rensning af malkeanlæg, som ikke var nogen succes. Jeg tror, det holder folk lidt tilbage, men nu er det lykkedes, og vi har lavet nogle forsøg med Arla, som gav gode tal. Så det kommer til at afløse nogle af de produkter, der bliver brugt i dag, men det kommer nok først få alvor til at tage fat, når det bliver et krav fra 
Arla, lyder det fra Jens Erik Rasmussen.

Konkurrencedygtigt alternativ

Et af de spørgsmål, der dog vækker en smule interesse hos potentielle kunder er som sædvanlig prisen.

Her er Jens Erik Rasmussen endnu ikke klar med et helt sikkert svar.

- Det er anbefalet, at man bruger 0,8 deciliter til 10 liter vand. I det tilfælde vil det nok blive en anelse dyrere, men der er prøver, som viser gode resultater helt ned under 0,4. Så begynder det at blive interessant i forhold til prisen pr. vask, siger han med henvisning til en farm-test, som Seges har lavet sammen med Arla.

Læs også