Dansk fremstød i Indien

Indiens voksende middelklasse giver håb om mere dansk eksport hos minister, L&F og virksomheder, der vil sælge danske løsninger til indisk landbrug.

Indien har årligt et fødevarespild, der svarer til hele den britiske landbrugsproduktion. Blandt andet det vil 21 danske virksomheder og organisationer med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup i spidsen gerne gøre noget ved.

De er i Indien fra i dag til og med lørdag i håb om at gøre et eksportfremstød af danske løsninger.

Indien er verdens største mælkeproducent og verdens næststørste producent af frugt, grøntsager og korn. Men 40 procent af fødevarerne går til spilde på vej ud til de mere end 1.3 milliarder indere, og derfor er der »et skrigende behov for teknologi og viden om for eksempel køleteknologi og opbevaring af fødevarer, der kan minimere spildet«, vurderer miljøministeriet.

Indien er verdens tredje største økonomi, og med en årlig vækstrate på 7,1 procent er der et stort potentiale for at øge eksporten af danske fødevareløsninger til landet, mener også Landbrug & Fødevarer.

Dansk teknologi til Indien

Esben Lunde Larsen ønsker at Danmark kan sælge teknologi til forarbejdning, styrket fødevaresikkerhed og opbevaring. 

- Danske virksomheder kan bidrage til at mindske spildet i forbindelse med høst, lagring og transport, så tomater og korn ikke rådner og får svamp. Indien spilder årligt, hvad der svarer til hele den britiske landbrugsproduktion, og landet har derfor hårdt brug for en opgradering af landbrugssektoren. Her kan danske virksomheder hjælpe til gavn for både inderne og antallet af danske arbejdspladser, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren skal tale ved åbningen af World Food India, besøge Carlsbergs bryggeri i Haryana med fokus på spildevand og besøge Danfoss’ køleopbevaringsfaciliteter i New Delhi.

- Indien er det nye Kina

Turen til Indien markerer begyndelsen på en fornyet samarbejdsrelation mellem de to lande, mener Karen Hækkerup, der også ser gode muligheder for eksport af danske kvalitetsfødevarer til Indien:

- Den indiske middelklasse vokser hurtigt og i takt med, at inderne får flere penge mellem hænderne, opstår der en stigende bevidsthed om dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvalitet. Det er den samme udvikling, vi så i Kina for 10-15 år siden, og i dag er Kina et af de største eksportmarkeder for den danske fødevaresektor, siger Karen Hækkerup.

Blandt de oplagte eksportmuligheder peger L&F’s direktør på eksport af danske avlsdyr og genetik:

- Indien er godt nok verdens største producent af mælk, men en dansk ko yder op til 20 gange mere end en indisk, så der er et kæmpe potentiale for at løfte produktiviteten, ligesom den danske landbrugs- og fødevareklynge har løsningen på en række af udfordringerne i Indien. Derfor har vi også ganske store forventninger til besøget, siger Karen Hækkerup.

Mejerisektoren interessant

Miljøminister Esben Lunde-Karsen satser også på eksport til den indiske mejerisektor.

- De danske erfaringer inden for mejerisektoren er interessante for inderne, da Danmark har udviklet en mælkeproduktion i verdensklasse med høj ydelse. Det er resultat af bl.a. god kvæggenetik, kvalitetsfoder samt god management ude hos landmanden. Den slags know-how efterspørger inderne i høj grad, siger Esben Lunde Larsen.

 

21 danske firmaer og organisationer i Indien

De deltagende virksomheder og organisationer på World Food India, der er Indiens største landbrugs- og fødevarekonference, er ifølge Landbrug & Fødevarer

AAK Denmark, Aasted ApS, A.P. Møller-Mærsk A/S, Carlsberg Group, Chr. Hansen, Danfoss A/S, EKF - Denmarks Export Credit Agency, ESS-FOOD/Danish Crown, European Protein, Food Nation, FOSS Analytical A/S, GC Rieber Compact A/S, Gea Process Engeneering A/S, Indian Danish Chamber of Commerce, Investment Fund for Developing Countries (IFU), Mille Food A/S, Novozymes A/S, Orana A/S, Roskilde University, Dep. of Social Sciences and Business, Viking Genetics Fmba og Vilofoss

 

Fakta, kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

• Indien var Danmarks 36. største eksportmarked for varer i 2016

• Indien aftog i 2016 for 2,9 milliarder kroner, hvilket svarer til 0,45 procent af den samlede danske vareeksport 

• Vareeksporten til Indien steg i 2016 med 11,3 procent i forhold til 2015

• I de fire første måneder af 2017 beløb den danske vareeksport til Indien sig til 950 millioner kroner. Det svarer til et fald på 7,4 procent i forhold til den samme periode i 2016 (1,03 milliarder kroner)

• Danmarks direkte investeringer i Indien var ultimo 2015 på 5,7 milliarder kroner

• Indiens direkte investeringer i Danmark var ultimo 2015 på 0,7 milliarder kroner

 

 

 

 

Læs også