Tak, Knud Jeppesen

LANDMAND KNUD JEPPESEN fra Jelling i Østjylland har stukket næsen frem i denne uge. Både i dagbladet Politiken og i Danmarks Radios debatprogram P1 Debat. Vi bringer i dagens avis landmandens flotte kronik ....

LANDMAND KNUD JEPPESEN fra Jelling i Østjylland har stukket næsen frem i denne uge. Både i dagbladet Politiken og i Danmarks Radios debatprogram P1 Debat. Vi bringer i dagens avis landmandens flotte kronik, hvor han sætter miljø- og landbrugsdebatten fint i perspektiv. Og hvor han ikke mindst sætter ord på mange af de frustrationer, danske landmænd går og tumler med i hverdagen.

DET ER AFGJORT ikke nogen nem opgave, Knud Jeppesen har kastet sig ud i. Alene begyndelsen på debatprogrammet i DR i går, hvor landmanden stille og roligt forklarede, at vejret har umuliggjort en del af såningen her i efteråret, blev mødt med et: »Ja, så kender vi landbruget igen« af studieværten. Så var scenen jo ligesom sat. Men Knud Jeppesen gjorde det flot, selvom han var oppe imod trænede debattører som Ida Auken, Maria Gjerding og Ella-Maria Bisschop Larsen fra DN, der har en evne til at tale om alt andet end det, der bliver spurgt om.

MAN KAN SOM nævnt selv vurdere landmandens kronik i nærværende avis. Og man kan genhøre P1-debatten på nettet. Men det, der måske er allermest grund til at rose, er landmandens evne og vilje til at trænge igennem i så store og toneangivende medier som Politiken og DR. Vi skal dog samtidig huske på, at mindre også kan gøre det.

DET ER SÅLEDES utroligt vigtigt for hele erhvervet, at der er landmænd som Knud Jeppesen, der tænker sig om, sætter sig ned, og formulerer deres glæde, tanker, frustrationer og følelser. I læserbreve og kronikker. Eller som tager kontakt til lokale radio- og tv-stationer. Og får skabt en debat om landbrugets rolle i dagens Danmark.

DEN ØSTJYSKE LANDMANDS frustrationer går ikke mindst på, at han som planteavler igen og igen skal høre for, at økologi er løsningen på det meste, mens han som konventionel bonde udstilles som en, der sviner med kemi i naturen. Samtidig med at ingen kritiserer kommunale rensningsanlægs overløb til vandmiljøet, brugen af vejsalt eller hjælpestofferne i opvasketabs og anden husholdningskemi. Mange landmænd forstår med sikkerhed kun alt for godt frustrationerne hos kollegaen.

MEN KNUD KAN ikke kæmpe denne kamp alene. Hans fine kronik og efterfølgende argumentation i DR’s radioprogram kan og skal ikke stå alene. Måske er det ikke alle, der er så heldige at være udstyret med en formuleringsevne som Knud Jeppesen. Men så må man få hjælp. Hos sin landboforening, hos Bæredygtigt Landbrug, eller hvor man nu ellers lægger sine kontingentkroner. Det er jo også det, man betaler for.

DEBATTEN ER ALT for vigtig til, at man går og gemmer på sine frustrationer. Det skal naturligvis være en ordentlig, dokumenteret og fair debat, man kaster sig ud i. Men enhver landmand ved, at der er masser af emner, der trykker. Og en bunke frustrationer, der skal have luft. Og kloge folk vil faktisk kunne fortælle, at det at få sat ord på sine frustrationer rent faktisk kan være en form for terapi. Der er således masser af gode argumenter for at du, kære læser, gør som Knud Jeppesen.

 

Læs også