Kæmpetromle har tabt sig

Dal-Bo’s 24 meter brede tromle er blevet tre tons lettere siden lanceringen af prototypen for to år siden.

Da Dal-Bo på Agritechnica 2015 præsenterede prototypen på sin 24,3 meter brede MegaRoll 2430 var et af de store problemer vægten.

Med de nye Snowflake-tromleringe i ductile har tromlen tabt sig tre tons og vejer nu 21,7 tons. Med et akseltryk på under 10 ton er den dermed klar til at blive transporteret rundt mellem markerne.

Og selvom størrelsen og en kapacitet på 20-25 hektar pr. time umiddelbart kalder på større arealer, end de fleste danske landmænd kan byde på, tror Poul Møller, der står for Dal-Bo’s udviklingsafdeling på fabrikken i Randbøl, også på danske salgskontrakter.

- Den henvender sig primært til Frankrig, Tyskland og England, mens vi også har fået forespørgsler fra Canada og Østeuropa. Men vi ser det bestemt også som en mulighed for danske maskinstationer. For selvom den er bred, er den fuldhydraulisk, og det tager kun fire minutter at folde den ud, siger Poul Møller.

Bedre knivtromle

Mens MegaRoll’eren fyldte mest plads på standen, betegnede Poul Møller dog firmaets MaxiCut 920, som den største nyhed.

Knivtromlen er en videreudvikling af en model, der så dagens lys tilbage i 2009. Blandt andet de nye bølgetallerkener, der fås i to forskellige modeller – med brede og smalle bølger – gør arbejdet endnu bedre end den gamle model.

- Bølgetallerkenerne virker både som knive, der sørger for at få alle stubbene ødelagt, men de bearbejder også jorden og er med til at få den løsnet, fortæller Poul Møller.

Udover MegaRoll og MaxiCut har Dal-Bo også deres Maxi-Roll og Rollomaximum med på Agritechnica. For det meste af udstyret er nøgleordene større og bredere.

- Vi får hele tiden forespørgsler på større kapacitet. Og traktorerne til at trække udstyret er derude, så vi forsøger hele tiden at komme med bedre løsninger med lave driftsomkostninger pr. hektar og så få sliddele som muligt, siger Poul Møller fra den danske redskabsproducent.

Læs også