Fårefold skal overvåges

Naturstyrelsen sætter nu kameraer op i en fårefold i ulvezonen for at finde årsagen til, at lam bliver dræbt trods ekstra el-tråde. Styrelsen har dog ikke andre løsninger på tegnebrættet lige nu.

Kan det mon passe, at ulve kan forcere ulve-sikre-hegn med ekstra strømtråde? 

Det skal et forsøg nu vise hos Jørgen Blazejewicz, der ejer Storålam i »ulvezonen«. Landmanden har indgået aftale med Miljøstyrelsen om, at en mindre fårefold med 70 dyr på to hektar skal kameraovervåges af Naturstyrelsen. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

- Dermed håber vi at få dokumentation for, om det er ulve, der springer over hegnet, eller hvad der foregår. Det er en fold med godt med græs, og den er så lille, at det bør være muligt at overvåge folden, siger Jørgen Blazejewicz til avisen.

Dyr dræbes trods el-hegn

Selvom der i nogen tid har været stille omkring Storålam, har fåreavleren inden for den seneste måned oplevet tre angreb, hvor ti lam er blevet dræbt. Det er sket i folde på statens arealer, hvor Naturstyrelsen har ulvehegn med strømtråde både foroven og forneden. Det er Storålam, som har opsynet med hegnene, og de har ikke fundet fejl i forbindelse med angrebene.

Miljøstyrelsen har ingen forklaring på, hvad der er sket med de forsvundne lam. Tidligere har de vurderet, at det ikke er sandsynligt, at ulven kan springe over hegnet.

- Ejeren af Storålam har oplevet at lam er sporløst forsvundet fra hans marker. Derfor har der har været diskussioner om, hvorvidt ulven har være indenfor indhegningen. Så for at blive klogere, har vi lavet aftalen, siger Annette Samuelsen, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Hun oplyser til Effektivt Landbrug, at det drejer sig omkring 20 kameraer, som vil blive sat op i slutningen af ugen.

Andre løsninger?

Miljøstyrelsen siger til Effektivt Landbrug, at de vil overveje andre hegnsløsninger, hvis det nuværende er utilstrækkeligt.

Styrelserne vil med det nye udstyr holde øje med, om noget passerer over eller under hegnet med kameraoptagelserne som dokumentation. Men hvad så, hvis ulven viser sig at kunne passere. Det har Effektivt Landbrug spurgt Miljøstyrelsens Annette Samuelsen om. 

- Hvis det viser sig, at hegnet ikke kan holde ulven ude, må vi overveje, om vi skal justere på beskrivelsen ulvesikkert-hegn. Vi har anbefalet hegnstypen med blandt andet el-tråd på 20 cm højde, baseret på erfaringer fra andre lande herunder Sverige. Og det er det, vi kalder for et ulvesikkert-hegn. Men det er klart, at vi kan blive klogere, og så må vi se, om der skal mere til.

Annette Samuelsen afviser dog, at styrelsen arbejder med andre løsninger end hegn lige nu.

Læs også