Velfærdskylling udruges direkte i stalden

»Gårdkylling« hedder en ny velfærdskylling fra Danpo. En langsomtvoksende kylling, der ikke er behandlet med antibiotika og som er udruget direkte i stalden ved producenten.

I sommers lancerede Danpo et nyt produkt i de danske butikker - »Gårdkylling«.
- Det er en kylling med høj velfærd. En kylling, som er udruget i stalden, er langsomtvoksende og som er antibiotikafri, fortæller Jacob Roland Pedersen, direktør for levende produktion og veterinære forhold ved Danpo.
Produktet så dagens lys, fordi Danpo følte, at de manglede et segment mellem den økologiske, fritgående kylling og så den konventionelle kylling.


Udruges i bakker

Slagtekyllinger udruges normalt på et rugeri. 18 dage i en rugemaskine og 3 dage i en klækkemaskine.
- Her er de sidste tre dage ude ved producenten, forklarer Jacob.
Æggene stilles ind i stalden i bakker. Producentens opgave er de første dage, at overvåge både temperatur og fugtighed overalt i stalden for at sikre optimale forhold for æggene.
Når ægget klækker, hopper kyllingen selv ud af bakken og ud i stalden.


Vand og foder fra start

Normalt, når kyllingen udruges på rugeriet, vil den først blive tilbudt vand og foder ude i stalden ved producenten.
- Ved dette produkt får kyllingen en bedre start på livet. Vi ser kyllinger, som kæmper sig ud af ægget og 15 minutter efter drikker vand og spiser foder – det er ret imponerende, siger Jacob.


Langsomvoksende race

Kyllingen, som bruges i det nye koncept vokser langsommere end normale slagtekyllinger.
- Det er en langsomt voksende race, som er 30 procent længere tid i stalden inden slagt end konventionelle slagtekyllinger, fortæller Jacob.
Det giver i sidste ende også et dyrere produkt, men et produkt, som Danpo oplever, at forbrugerne vil betale for.
Lavere dødelighed
Der er i de første måneder blandt andet set sundere kyllinger og lavere dødelighed i det nye koncept, sammenlignet med konventionelle slagtekyllinger.
Der er lige nu syv producenter – seks i Jylland og en på Fyn, som producerer gårdkyllinger – i alt fem millioner kyllinger årlige.
Der vil løbende komme flere producenter med i konceptet i takt med øget efterspørgsel.

Læs også