Tre priser til innovation inden for agrifood og bioøkonomi

Et lægemiddel til fjerkræ, et kaffebaseret bioraffinaderi og en kold pasteuriseringsteknologi tog priserne i Agro Business Parks konkurrence indenfor innovation.

Hos Aarhus Street Food har Agro Business Park netop uddelt innovationspriser til de tre vindere af årets innovationskonkurrence. De tre vinderprojekter er: Et antiparasitært lægemiddel til fjerkræ, et kaffebaseret bioraffinaderi og en ny, kold pasteuriseringsteknologi til fødevareindustrien.

I år blev der indsendt 36 ansøgninger til konkurrencen, hvoraf 10 finalister blev valgt til at pitche deres ideer foran dommerpanelet, inden de tre endelige vindere blev fundet.

De tre vindere er Askari - et nyt antiparasitært lægemiddel til fjerkræ. Anders Permin fra projektet udvikler et lægemiddel mod parasitter hos husdyr. Midlet er et planteekstrakt og kan bruges til æglæggere i fritgående og økologiske produktionssystemer. Der er globalt >7 milliarder høns med parasitproblemer.

Kold pasteurisering er energi-lettere

Desuden vandt Kaffe Bueno – Skandinaviens første kaffebaserede bioraffinaderi. Kaffe Bueno er den første virksomhed, der skaber en cirkulær økonomi i forhold til kaffe – ved at kombinere den nyeste bioteknologi med kaffeaffald for at udvinde den nærende olie i kaffen og producere naturlige hudplejeprodukter.

Og endelig vandt et projekt med udvikling af kold pasteurisering til fødevareindustrien. Rasmus Mortensens forretningsidé omhandler udvikling af en kold pasteuriseringsteknologi til erstatning af den eksisterende pasteuriseringsproces i fødevarebranchen. Den klassiske pasteuriseringsproces er særdeles energitung og medvirker til produktforringelser.

Udover pengepræmien på 50.000 kroner får alle vindere tre måneders gratis skrivebord i Agro Business Parks inkubationsmiljøer i enten Foulum, Aarhus, København eller virtuelt. Her tilbydes sparring på forretningsudvikling, hjælp til kapitalfremskaffelse og branchespecifikt netværk.

Nu skal ideerne realiseres

- Vi har mange års erfaring med innovationskonkurrencen, og i år er kvaliteten helt i top. Vi har meget store forventninger til alle de 10 finalister – og ikke mindst de tre vindere, der nu skal i gang med det hårde arbejde med at få deres forretningsidéer realiseret, siger Kathrine Vejgaard Stage, der er Site Manager i Agro Business Park.

Og hun ser muligheder i, at ideerne kan føres ud i livet. I hvert fald står der fagligt tunge sponsorer bag.

- I relation til for eksempel kapitalfremskaffelse har vi blandt både sponsorer og arrangører meget stærke kort på hånden. Hedeselskabet og Future Food Innovation har begge soft funds, der kan medfinansiere udviklingsprojekter på hver deres faglige områder, og også Capnova, der investerer i innovative startups, bruger innovationskonkurrencen til at scoute efter nye potentielle investeringscases.

Sponsorerne for innovationskonkurrencen 2017 er: Aarhus Universitet, Viborg Kommune, CAPNOVA, Agro Food Park, Hedeselskabet og Aarhus Kommune. Konkurrencen arrangeres af Agro Business Park, Innovationsnetværket for Biomasse, Future Food Innovation og Enterprise Europe Network.

Fakta om Agro Business Parks innovationskonkurrence

Alle med en god forretningsidé inden for jordbrug, fødevarer, biomasse eller miljøteknologi kan deltage i innovationskonkurrencen, som giver mulighed for at vinde 50.000 kroner og sparring til at gøre idé til forretning.

For at deltage i innovationskonkurrencen kræves en god forretningsidé, der endnu ikke er registreret salg på. Idéerne bedømmes ud fra deres aktualitet, teknologiske og vidensmæssige nyhedsværdi, kommercielle potentiale samt realiserbarhed. Se www.agropark.dk/konkurrence

Læs også