Maskinhandlerne gik glade ud af 2017

Det er traktorsalget, der bliver fremhævet, når fire maskinhandlere kigger tilbage på året, der gik. Et år, hvor alle budgetter blev opfyldt, og man trods tendensen til større og større maskiner også mærkede stor efterspørgsel på de lidt mindre traktorer.

Selvom de holder til i den nordlige del af Jylland, og ikke lader traktordækkene lette fra jorden uden videre, er der smil at finde, når man på tærsklen til det nye år spørger ind til maskinhandlen i 2017 hos J. Hundahl, Hjallerup Maskinforretning, Agrotek og Farmas.

Og det er traktorerne, der har trukket det største læs i et år, hvor der på landsplan også er sendt omkring 10 procent flere nyindregistrerede traktorer ud på de danske marker end 2016.

Samtidig blev 2017 året, hvor den gennemsnitlige nyindregistrerede traktor havde over 200 hestekræfter.


Niels Vestergaard, salgschef, Agrotek

-  2017 har generelt været et godt år, hvor vi har ramt vores budget. Vi har sat rekord både med vores salg af Valtra og Pöttinger. Især Valtra 214 Direct har solgt godt. Der har været meget fokus på Valtra de seneste tre år, hvor man har vundet designpriser og senest kom kulminationen med titlen som »Tractor of the Year« på Agritechnica. Det giver mere omtale og markedsføring, og det smitter også af på salget.

-  I forhold til Pöttinger har vi solgt dobbelt så meget i 2017 som de seneste år, og man kan godt mærke, at der generelt er tryk på ude i verdenen. Derfor har det også allerede inden jul været nødvendigt at få fat i fabrikken og få dem til at mingelere rundt på tingene, hvis man gerne ville have en frontskårægger klar til 15. maj.

-  Jeg tror på et fornuftigt 2018, men jeg tror også, den opadgående kurve, vi har oplevet over de seneste år begynder at flade ud. Her i Himmerland, får det stor betydning, at mælkeprisen ser ud til at falde, men i et område med mange husdyr, tror jeg, vi er bedre stillet end andre steder i landet, hvor markdriften fylder mest. Der er optimismen ikke helt så stor.


Søren Hundahl, indehaver, J. Hundahl A/S

-  2017 har været et godt år over hele linjen, og det er gået bedre end budgetteret. Der har i særdeleshed været gang i traktorsalget. Især november og december har været travle, og vi har solgt over 20 nye traktorer. På servicedelen har det øgede salg også betydet, at der ikke har været de samme perioder med dødvande, som vi plejer at have. Der har været tryk på hele året.

- Jeg tror, det er kombination af mange ting, der har givet ekstra aktivitet. Blandt andet, at der har været mange maskiner, som kørte på sidste vers og ikke kunne mere, mens økonomien i landbruget er blevet mere stabil.

-  Man kan godt mærke, at gennemsnitstraktoren bliver større og større. Hvor vores New Holland T7 270 har været stærkt sælgende i en årrække, er det T7 290 og 315, der har taget over i det forgangne år.

-  Efterspørgslen efter GPS-styring har virkelig også taget til. Både som eftermonteret og standard. Desuden har vi haft stor succes med afskubbervogne fra Kuhn, som vi lige har solgt tre af til levering i det nye år. Hvis man kigger ud over landbruget, er New Hollands entreprenørprogram kommet godt afsted med alt fra minigravere til gummigeder.


Kurt Harbo, salgsdirektør, Hjallerup Maskinforretning

-  Vores regnskab bliver bedre end vi havde troet i 2017, og jeg forventer, at 2018 bliver ligeså godt. Ikke mindst i kraft af, at vi nu også får en afdeling i Randers.

-  Især maskinstationer og større landbrug har taget fra under vores nye koncept, HML - operativ leasing på timepris. For nylig lavede vi en 10 års kontrakt på fuld maskinpark med 12 maskiner til et landbrug på 500 hektar.

-  Men det er ikke kun de store landbrug og helt store traktorer, der er i fokus. Der er stadig mange landmænd med mellem 80 og 150 hektar, som vi også rigtig gerne vil servicere. Og efterspørgslen efter de mindre traktorer er der stadig. Det så vi blandt andet i oktober, da vi kørte en kampagne med 10 Massey Ferguson’er på 105 heste. De røg på tre uger, så der var vi lidt rundt på gulvet.

-  Jeg kan ikke pege på én bestemt ting, der har solgt rigtig godt. Vi satser meget på et bredt salg, og det har vi levet op til. Så det nærmeste jeg kan komme er, at traktorerne har solgt rigtig godt. Men redskaberne har også fulgt godt med.


Thomas Mikkelsen, salgschef, Farmas

-  I de mange år, jeg har været med, har 2017 bestemt været et af de mere spændende og gode. Vi har opfyldt budgettet og haft en aktivitet, der var bedre end jeg på forhånd havde turdet tro på.

-  Især vores New Holland T7 165S er blevet taget godt imod. Det er en traktor, der kan det, den skal, men hvor man har pillet alt det tingeltangel og ekstraudstyr, man ellers kan få, ud. Den har ramt et eller andet.

-  Man kan sagtens mærke, at traktorerne skal være større og større. Vi sælger oftest en traktor, der er nummeret større end den, vi får i bytte. Nogle gange to numre større. Så selvom antallet af traktorer måske er faldet i forhold til for 15 år siden, så tror jeg stadig, der kører omtrent det samme samlede antal hestekræfter rundt derude.

-  En af de positive oplevelser i 2017 var også vores tur rundt med demomejetærsker (New Holland CR9.80. red.), som imponerede med sin evne til at samle lejesæd op. I forhold til det var det et godt år, at demonstrere, men vejret betød også, at vi ikke fik kørt så mange steder, som vi havde planlagt.

-  Jeg har svært ved at se, hvorfor ikke 2018 skulle blive mindst lige så godt som 2017. Jeg synes, der er grund til optimisme.

Læs også