L&F: EU-milliarder kan skabe vækst

En kæmpe investeringspakke fra EU kan blandt andet bruges på at indfri fødevareerhvervets potentiale, mener man hos Landbrug & Fødevarer

Europa-Kommissionen fremlægger onsdag en investeringspakke på 315 milliarder euro – eller det, der svarer til 2.350 milliarder kroner – som skal sparke vækst i europæisk økonomi med særlig vægt på infrastruktur. Det oplyser Landbrug & Fødevarer (L&F).

Og ifølge L&F er der inden for det europæiske fødevareerhverv et stort vækstpotentiale, som investeringspakken kan bruges til at indfri. Hos L&F peger man især på investeringer i grøn omstilling, bedre digital infrastruktur samt projekter inden for transport og energi.

- Vi ved, at der i fremtiden vil blive behov for at producere flere fødevarer til en stigende verdensbefolkning. Europa ligger i et klimatisk smørhul for fødevareproduktion, og vi er i EU både langt fremme på innovation og bæredygtighed, siger erhvervspolitisk direktør i L&F Lone Saaby i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det europæiske kontinent sukker efter vækst og arbejdspladser, så derfor er vores klare anbefaling til Kommissionen, at den tænker fødevareproduktionen ind, når man skal sætte navn på milliarderne.

- Fantastisk dansk potentiale

Et investeringsemne, som L&F også vil pege på, er udviklingen af den avancerede bioøkonomi.

- Danmark er førende på bioteknologi og har en meget stærk fødevareklynge, så der er et fantastisk dansk potentiale for at blive et bioøkonomisk vækstcenter, der udvikler nye teknologier og værdikæder. Vi har biomassen til rådighed og kan derfor rykke hurtigt – for eksempel, hvis der investeres i bioraffineringsanlæg, lyder det fra Lone Saaby.

Hun mener samtidigt, at udviklingen af europæisk energiinfrastruktur bør stå højt på Junckers dagsorden:

- Investeringer, der fremmer et fungerende indre energimarked, vil være med til at reducere omkostningerne ved den ambitiøse grønne omstilling i Europa og derved bidrage til forbedret europæisk konkurrenceevne.

Infrastrukturen i forhold til internet kan ifølge L&F også med fordel udbygges, mens organisationen også peger på potentialet i at få transporten på tværs af Europas indre marked til at foregå smidigere, billigere og mere miljøeffektivt.

Læs også