Usikkerhed skaber mindre salg

Der er stilstand i salget af mejetærskere. Branchedirektør i Dansk Maskinhandlerforening tror på positive takter i løbet af 2015

Først rekordhøje mælkepriser. Dernæst rekordlave mælkepriser, russisk embargo og kornpriser der dykker dybt. Alt sammen inden for de samme 12 måneder.

- Det har været et mærkeligt år, hvad det angår, siger branchedirektør i Dansk Maskinhandlerforening, Klaus Nissen, der udmærket forstår, hvis der er en generel forskrækkelse over den aktuelle prissituation på afgrøder, mælk og kød.

- Det er vel meget forståeligt, hvis man lige slår bremserne i for en stund, og ikke køber eksempelvis ny mejetærsker dette efterår. Sådan en maskine koster trods alt mellem to og fire millioner, siger han.

Stille år

Hos de danske maskinhandlere har man, især siden sommer, oplevet en stilstand i nysalg af mejetærskere, ligesom året generelt har været lidt mere stille, end 2013.

- Fra 1. september 2012 til 31. august 2013 blev der solgt 274 mejetærskere mod kun 238 i samme periode i år. Det er et fald på 13 procent, fortæller Klaus Nissen.

- Til sammenligning blev der solgt 392 mejetærskere tilbage i samme periode 2007-2008, men der var optimismen en anden, og vi taler om et rekordår, vurderer branchedirektøren.

Ser frem til 2015

Han er af den overbevisning, at hovedparten af landbrugerne, stadig tjener penge.

- Usikkerheden gør, at man venter med at investere. Det er der jo sådan set god fornuft i, og fra min stol er det fuldt forståeligt.

- Men jeg glæder mig da til, at det højst sandsynligt løsner op igen, når vi kommer ind i 2015, siger Klaus Nissen.

- Det afhænger selvfølgelig meget af situationen i Ukraine og Rusland, og det bliver spændende at se, hvilken effekt det får på mælkepriserne, at mælkekvoten forsvinder, men jeg tror, at når det hele har bundfældet sig lidt, så kommer optimismen igen, siger han.

Stille tid hos maskinhandlerne

Klaus Nissen håber for maskinhandlerne rundt i landet, at der snart kommer gang i købelysten igen.

- Der er ingen tvivl om, at første halvår har været noget bedre, end andet halvår af 2014 ender med at blive, så det har da også konsekvenser for den del af landbrugserhvervet.

- Heldigvis er landmænd gode til at passe på deres ting, selvom det hele ser lidt usikkert ud, så det er mit indtryk, at der stadig er god gang i værkstederne. Service og eftersyn bliver ikke nedprioriteret, siger han.

Læs også