Fejl i håndtering af listeria-udbrud får konsekvenser

Fødevarestyrelsens beredskabschef får frataget sit ansvarsområde

Der er konstateret alvorlige fejl i Fødevarestyrelsens håndtering af listeriaforløbet.

Det viser en redegørelse, som fødevareminister Dan Jørgensen har modtaget fra styrelsen.

- Hovedkonklusionen er, at Fødevarestyrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser – ikke mindst da man den 16. juli kan påvise en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser, lyder det fra Fødevareministeriet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) påtaler i den forbindelse alvorlige fejl i håndteringen – og iværksætter en kritisk gennemgang af området:

- Når der påvises en direkte sammenhæng mellem fødevarer og dødsfald, bør kontrolmyndighederne med det samme iværksætte en grundig undersøgelse af den konkrete virksomhed. Det er ikke sket hurtigt nok, hvilket er kritisabelt, siger Dan Jørgensen på Fødevareministeriets hjemmeside og fortsætter:

- Jeg er derfor tilfreds med, at Fødevarestyrelsen nu har draget en række konsekvenser af håndteringen og med, at de får strammet op på de interne procedurer.

Beredskabschef fratages sit ansvarsområde

Ifølge ministeriet får handlingsforløbet og udbruddets alvorlige omfang følgende konsekvenser:

- Myndighedernes kontrolindsats på listeriaområdet skærpes.

- Der iværksættes en kritisk gennemgang af listeriaindsatsen.

- Fødevarestyrelsen har frataget beredskabschefen sit ansvarsområde.

Dan Jørgensen har sendt redegørelsen til Folketingets fødevareudvalg og inviteret dem til drøftelse om sagen onsdag den 20. august.

Læs også