Køer hader nytårskrudt

Videncenter for Landbrug advarer mod at anvende nytårskyts i nærheden af kvægstalde.


For kreaturerne i kvægstaldene kan nytårsaftens fyrværkeri være hårdt at komme igennem. Køer er voldsomt bange for høje brag og voldsomme lysglimt, og derfor bør man helt lade være med at bruge fyrværkeri i nærheden af gårde med kvæg.

Sådan lyder opfordringen fra Peter Stamp Enemark, der er ekspert i dyrevelfærd i Videncentret for Landbrug.

- Køer er følsomme dyr, der let bliver opskræmt, især overfor lyde, som de ikke kan lokalisere. Samtidig er det flokdyr, så hvis én ko bliver grebet af panik, så spreder det sig nemt til hele flokken, der måske begynder at løbe rundt i stalden. Det giver stor risiko for, at køerne kommer til skade, og det samme gælder for de medarbejdere, der skal prøve at berolige dyrene, fortæller Peter Stamp Enemark.

Og selv når roen sænker sig, betyder det ikke nødvendigvis harmoni i besætningen.

- Der er eksempler på, at dyrene er mere urolige og frygtsomme længe efter nytårsaften. Det tyder på, at oplevelsen sætter sig dybt. Og for landmændene er det selvfølgelig både farligere og mindre tilfredsstillende at arbejde med en urolig besætning. Samtidig producerer en stresset ko mindre mælk. Der er nok tale om et fald på mod 10 procent i et par dage, inden de er tilbage på det sædvanlige niveau, siger Peter Stamp Enemark.

Læs også