BL: - Træk nu den lov, Gjerskov

Hos Bæredygtigt Landbrug mener direktør Vagn Lundsteen, at tusindvis af landmænd kan være afskåret fra randzonekompensation

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) præsenterede onsdag en ny statsstøttet randzonekompensation i lyset af, at vandplanerne skal i høring i seks måneder. Dermed kommer der ingen gyldige vandplaner i år – og så kan danske landmænd ikke modtage kompensation fra EU.

Men hos Bæredygtigt Landbrug hæfter direktør Vagn Lundsteen sig ved, at fødevareministeren erkendte, at nogle landmænd ikke vil kunne modtage støtte for at have anlagt randzoner.

- Hos Bæredygtigt Landbrug frygter vi, at i tusindevis af landmænd ikke kan anvende ordningen, og de vil altså ikke kunne modtage kompensation for at anlægge randzoner. Heldigvis har rigtig mange landmænd brugt deres sunde fornuft og har undladt at anlægge randzoner, og de har derfor undgået tag, siger Vagn Lundsteen i en pressemeddelelse.

Han er fortørnet over det, han kalder "et sjusket forløb" i forbindelse med randzoneloven og mener, at sidste udvej for ministeren vil være at trække loven tilbage.

- I stedet for at fjerne randzoneloven har ministeren nu valgt at prøve endnu en ”feberredning” lige på målstregen. En EU-forordning fra 2007 godkender en ordning kaldet ”de minimis”. Det er denne ordning, som ministeren nu i allersidste øjeblik inden det åbne samråd i Fødevareudvalget i onsdags hev frem foran det måbende udvalg, lyder det fra Vagn Lundsteen, der fortsætter:

- Kære Mette Gjerskov. Træk nu den lov. For hver dag, der går, bliver skandalen kun større.

Læs også