Højværdiafgrøder er i fare

Forbud mod Bentazon vil kvæle hvidkløverproduktionen i Danmark, lyder det fra frøavlernes formand. Nødvendigt forbud, lyder det fra Socialdemokraterne.

Man skal være på helt sikker grund, før man forbyder landmænd at bruge midlet Bentazon.

Det siger Thor Gunnar Kofoed, formand for Landbrug & Fødevares frøsektion, efter at det i denne uge er kommet frem, at en eventuel kommende rød regering har i sinde at forbyde midlet, hvis de kommer til magten.

Forbuddet vil nemlig ifølge ham betyde, at det bliver umuligt at dyrke højværdiafgrøder som hvidkløver, hvor Danmark er verdens næststørste eksportør, hvis ikke landmændene har Bentazon til at rydde op i markerne i udlægningsåret.

- Set med frøavlerøjne burde en dispensation - med baggrund i vores faglige argumenter - være mulig, siger Thor Gunnar Kofoed.

Skal han ikke regne med
Sådan en dispensation skal han dog ifølge Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskou ikke regne med at få.

- Det vil kræve dokumentation for, at det ikke havner i grundvandet. Giftstoffer der havner i grundvandet, vil vi som udgangspunkt ikke have. Derfor vil det kræve, at man på en eller anden måde vil kunne dokumentere, at der ikke sker skade på grundvandet. Det kan jeg næppe se for mig, siger hun.

Hun siger, at for hun kan være åben over for noget som helst med en dispensation, så skal det være et eller andet med, at der er nogle ganske særlige jordtyper, som binder Bentazon særligt.

- Men altså, så er vi mere ude i teorien, end hvad jeg kan forestille mig, siger Mette Gjerskou og påpeger, »at det altså ikke kan nytte noget, at vi producerer på bekostning af grundvandet«.

- Det kan simpelthen ikke være rimeligt. De forbud, som vi laver, de skal være dokumenteret og fuldstændig klare i forhold til, at det er noget, som skader grundvandet. Hvad skulle vi ellers gøre, hvis der først er gift i grundvandet, lyder det.

 

Læs også