2300 dyr på plads i dag i Herning

I dag torsdag åbner Landsskuet 2010 i Herning med bedømmelse af de mange dyr fra hele landet.

Næsten 2300 elitedyr fra hele landet er i dag og frem til og med på lørdag på plads i staldene på Landsskuepladsen ved Herning. De fleste kommer fra alle hjørner af Jylland, men en af de største – Shire-hingsten Mr. Bond – tager såmænd turen helt fra Østerlars på Bornholm.

En hel del af dyrene har været udstillet på lokale dyrskuer rundt omkring i landet tidligere på sommeren. Her klarede de sig så godt, at ejeren oven i fløjplaceringer og ærespræmier også blev tilbudt at få præmie-dyret udstillet på Landsskuet. Det er således landets allerbedste dyr, der stiller op til finaledysten i Herning i de kommende dage.

Halvdelen af dyrene kommer fra kvægavlere, og deres kreaturer kommer ikke hovedsagligt fra marker og stalde i det midtjyske. Faktisk er der hele 58 mælkeproducenter i Syd- og Sønderjylland, som først torsdag efter morgenmalkningen har læsset deres malkekøer for i hast at køre dem til Herning for at deltage i Landsskuet 2010.

Modelkøer og superkøer
I alt er der tilmeldt 764 malkekøer til skuet, og i løbet af dagen vil modelkøerne i hver af de fire racer være fundet. I morgen udpeges superkøer og de bedste besætninger, og lørdag middag afsluttes med den spændende »Miss Danmark«, hvor den bedste ko på tværs af racerne kåres.

Blandt kødkvæget kommer der 441 dyr af 16 forskellige racer. Blandt dem er en helt ny kødkvægrace i den lettere, men væsentligt dyrere ende af skalaen. Det drejer sig om den japanske Wagyu, der er kendt for det eksklusive kobe-kød.

Wagyu-studen, der stammer fra en kødkvægsbesætning ved Viborg, er blandt de nyheder på Landsskuepladsen, som fødevareminister Henrik Høegh præsenteres for, når han ved middagstid officielt åbner Landsskuet.

Udover kreaturerne udstilles der omkring 400 heste, 176 får og geder, samt 300 kaniner og 200 fjerkræ.

Udstillingerne af dyr, maskiner og planter er åben til og med lørdag og ventes at få besøg af mere end 40.000 gæster. Blandt andet fra flere af vores nabolande, hvor især mange svenskere og nordmænd i år har meldt deres ankomst. Flere af dem er kvægavlere, der også deltager i de såkaldte mønstringskonkurrencer, hvor det drejer sig om at præsentere dyret bedst muligt.

(3) eller evt. (4) KOMMER

Læs også