200 års dyrskue-jubilæum

JUBILÆUMS-ÅR: Landbrugsmessen Gl. Estrup bliver i år en jubilæumsmesse, som markerer 200-året for Danmarks første dyrskue.

Den 14. landbrugsmesse på Gl. Estrup den 29. og 30. maj sætter i år fokus på udviklingen fra det første dyrskue for 200 år siden og frem til i dag. Det første dyrskue fandt sted i Randers i 1810. Men fra 1996 blev dyrskuerne i Randers, Hornslet, Grenaa og Kolind efter flere års forberedelser samlet på Gl. Estrup.

Der bliver på dyrskuet opbygget en særskilt jubilæumsudstilling med blandt et historisk dyrskue med gamle husdyrracer og udstillinger af mekanisering, fødevarer, forarbejdning og landbokøkkenet gennem 200 år. Herudover udgives en jubilæumsbog om dyrskuernes historiske udvikling.

Landbrugsmessens officielle åbningstale holdes af den navnkundige H.O.A. Kjeldsen, Lerkenfeldt, som er kendt af rigtig mange fra sin tid som aktiv i landbrugets organisationsarbejde, som formand for De Danske Landboforeninger og præsident for Landbrugsrådet.

 
Foruden de hestekræfter, der vil være i ringen, er der også masser af hestekræfter ude på pladsen på den store produkt- og maskinudstilling, der henvender sig til både landbrug, park og havebrug.

- Det tegner positivt set i krisens lys, siger koordinator Kristian Jensen, der blandt maskinstationer og maskinhandlere også kan byde velkommen til fagbevægelser, politiske partier og kræmmere.

Gl. Estrup har en stor produkt- og erhvervsudstilling, blandt andet Damernes Magasin med op til 25 stande hvor der er alt lige fra modetøj, fodtøj, smykker, børnetøj, brugskunst, wellnes, fitness og blomster og meget mere. Både Damernes Magasin og standene i fåreteltet kan melde totalt udsolgt.

- Der er mere end 130 stande. Det er flere end sidste år, fortæller skuets PR-koordinator Christian Thomsen.

Noget for alle
Derudover er der energi-udstilling med mange typer af biobrændsel og en udstilling om fritid, kultur og bosætning, der også henvender sig til de mange besøgende fra byen.

- Hele udstillingen appellerer til et bredt publikum, siger Kristian Jensen.

Desuden er der traktortræk, udstilling af op imod 75 trucker-lastbiler samt en lang række hesteshows og underholdning især for børn med blandt andet tivoli og det traditionelle børnedyrskue, der arrangeres af Århus Amts 4H.

- Vi forventer, at der kommer omkring 60 udstillere på børnedyrskuet, siger Christian Thomsen, der roser 4H for et stort arbejde med at skabe interesse for dyrskuet for de mindste.

Fødevaretema med historisk vinkel
Da dyrskuet fejrer 200 års jubilæum i år, har Landbrugsmessens traditionelle fødevaretema i det store tematelt skifter karakter.

I anledning af 200 års jubilæet opbygger de forskellige laug under Dansk Landbrugsmuseum, Slagterlauget, Mejerilauget, Bilauget og Historisk Landbokøkken, stande.

Det bliver en slags arbejdende stande, hvor der kernes smør og laves ost, og hvor gæsterne kan få opskrifter og smagsprøver på gamle middagsretter, ost og pølse med surbrød og honning med mere.

Det historiske dyrskue er blevet til i samarbejde med Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup.

Der bliver altså nok at se på for hele familien på landbrugsmessen, der hvert år besøges af mere end 20.000 gæster.  

 

Læs også