Gamle racer risikerer livet

(LANDBRUG SYD) GAMLE HUSDYRRACER I FARE: Indstilling fra udvalg risikerer at hive tæppet væk under Fittings Besøgs- og Bevaringscenter ved Vorbasse – slut med besøg af institutioner.

Købt eller solgt? Indehaverne af Fittings Besøgs- og Bevaringscenter ved Vorbasse aner ikke, om de er købt eller solgt – om staten fortsat vil give tilskud til driften af landbruget med de gamle husdyrracer på Fittingvej 44.

Centrets fremtid er meget uvis – i hvert fald i sin nuværende form.

- Lige nu ved vi ikke, hvordan fremtiden tegner for os. Uden tilskud kan vi i hvert fald ikke fortsætte med at holde åbent og have besøg af institutioner og skoler, for så er jeg nødt til at finde et arbejde, lyder det fra Rose Mols, der driver stedet sammen med manden, Niels Ole Mols, og deres børn.

På fjerde år får Fittings Besøgs- og Bevaringscenter i stil med tre andre centre i landet tilskud til arbejdet med at bevare de gamle husdyrracer og vise dem frem for alle interesserede, men står det til Genressourceudvalget vil dette tilskud stoppe ved årets udgang, når det fire-årige forsøg stopper.

- Vi har ikke hørt noget konkret. Vi kender rapporten, men det er i sidste ende Fødevareministeriet, der skal træffe afgørelsen, så vi går i uvished, konstaterer Rose Mols over for Landbrug Syd.

Hun og Niels Ole Mols håber, der fortsat vil blive tilskud, så de har mulighed for at holde centret åbent:

- Uden tilskud bliver vi nødt til at lukke ned for skolebesøg. Skoler fra både Vejle, Kolding, Billund, Grindsted og Vejen kommer her for at give børnene mulighed for at komme i nærkontakt med de forskellige dyr, og det er udelukket, hvis tilskuddet stopper, og Rose skal have job uden for gården, lyder det fra Niels Ole Mols.

Parret startede på arbejdet med de gamle, danske husdyrracer for snart 10 år siden, og Niels Ole Mols er aktiv i bestyrelsen for foreningen »Danske Husdyr – avlsforeningen for gamle danske husdyrracer«, hvor han har været med siden starten for otte år siden.

Han opfatter besøgsgården og bevarelsen af de gamle racer på linie med de danske museer – her er det blot med levende ting, som han håber at kunne være med til at bevare for fremtiden.

Den mulighed er ikke udelukket, selvom staten indstiller tilskuddet. Men så bliver det på ren hobbybasis og uden besøg på det levende museum.

Parret håber nu, at fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) ser anderledes på tingene end udvalget – det er ham, der i sidste ende skal fælde dommen – om der er op mod en halv million kroner i årligt tilskud.

- Vi er utilfredse med dele af rapporten. Vi klandres for at ligge på den lade side, og det er ikke rimeligt at lægge alle fire centre sammen og vurdere os samlet – der er stor forskel på os. Vi har udvidet undervejs og har nu dobbelt så mange dyr, lyder det fra Niels Ole Mols.

I stil med den gode gamle bondegård er der dyr af alle slags på gården ved Vorbasse, men det er ikke kun her, parrets dyr kan ses:

- Både Randers Regnskov og Madsby Parken i Fredericia har lejet nogle af vores dyr. I Randers er det geder og røde køer, mens der både er geder og en jysk ko med kalv og en rød ko med kalv i Fredericia, fortæller Niels Ole Mols.

På hjemmefronten er der også investeret i en skolestue, hvor der er lejlighed til at se ud på nogle af dyrene – og nyde madpakken.

TEKST: LEIF CHRISTENSEN

Læs også