Se de glade køer danse

(LANDBRUG SYD) Økologiske landmænd i Syd- og Sønderjylland inviterer alle interesserede til at se deres køer danse ud på marken på søndag.

Når solen skinner, græsset er saftigt, og man har tilbragt hele den kolde vinter i en stald, er årets højdepunkt for en ko at løbe ud over græsmarken på en varm forårsdag. Det er ikke så sært, at køerne på den dag bobler over af glæde som konfirmander på »blå mandag«.

Landets økologiske landmænd og mejerier vil gerne dele synet af de glade dansende køer med alle andre. Derfor inviterer de søndag 24. april familien Danmark ud på landet for at se køerne blive sluppet på græs.

I alt 31 økologiske landmænd, heraf 10 i det syd- og sønderjyske, står bag arrangementet, der har fået navnet Ø-dagen. På hjemmesiden www.alt-om-okologi.dk er det muligt at finde nærmeste vært og læse en lille beskrivelse af de enkelte landbrug.

Køerne slippes løs nøjagtigt kl. 12, og flere af landmændene benytter lejligheden til at tilbyde rundvisninger på gården både før og efter dagens højdepunkt. Gæsterne opfordres også til at tage madkurve med – der vil være mælk til maden.

De økologiske køer er naturligvis ikke de eneste, der kommer på græs, men økologireglerne siger, at de økologiske køer har krav på at komme på græs mindst 150 dage om året. Der findes ikke tilsvarende krav for almindelige køer. Undersøgelser viser, at der er en hel del ikke-økologiske køer, der aldrig kommer ud af deres stald og får oplevelsen af at stå på marken og stikke mulen i en tot frisk græs.

Initiativet til Ø-dagen kommer fra Arlas mælkeproducenter, mens Økologisk Landsforening koordinerer og står for alt det praktiske. Mejerierne Arla, Thise, Naturmælk og Øllingegaard bakker alle op om arrangementet blandt andet med annoncer på kartonerne og gratis mælk til frokosten. Ø-dagens øvrige udgifter dækkes blandt andet af en bevilling fra Direktoratet for FødevareErhverv.

I alt ti økologiske landmænd i Syd- og Sønderjylland slår dørene op på søndag den 24. april, og de er:

Gitte og Frode Lehmann, Stensigmose 4, Dyntmark, 6310 Broager

Dieter Fries, Loutrup Vestermark 16, Loutrup, 6360 Tinglev

Hermann Lorenzen, Ellehusvej 2, Lundsgårde, 6240 Løgumkloster

Jens og Tatiana Skovsgaard, Revslundgaard, Revslundvej 4, 6535 Branderup

Niels J.V. Rasmussen, Kathrinesminde, Rovstrupvej 79, 6100 Haderslev

Frode Hjort Gregersen, Ormsiggård, Alslevvej 17, Forum, 6715 Esbjerg N.

Agnes og Kristian Clausen, Vejgården, Frydendalsvej 11, 6800 Varde

Anna og Jens Christian Mathiasen, Hovvejen 8, Givskud, 7523 Give

Jens Erik og Birgit Therkildsen, Engmarksgård, Engmarksvej 2, Riis, 7323 Give

Uffe Bie, Storgårdvej 6, Thorlund, 7361 Ejstrupholm

Læs også